Plac z ogrodem warzywnym
Miejski ogród warzywnym powstał na placu Na Rozdrożu.
Na ogrodzonych płotkami z wikliny 12 rabatach o powierzchni ponad 150 m kw, ogrodnicy z Zarządu Zieleni m.st. Warszawy, wspólnie z mieszkańcami, zasadzili warzywa i zioła. Wśród nich m.in. brukselka, fasola, jarmuż, koper, lubczyk, majeranek, pomidory, rumianek, słoneczniki i tymianek.
W warszawskich parkach, skwerach czy w pasach zieleni przy drogach warzywa ozdobne sadzone są już od kilku sezonów i spotkały się z przychylnym przyjęciem mieszkańców. Do tej pory nie powstała w Warszawie żadna rabata złożona z samych warzyw.
– Zamiast jednorocznych kwiatów posadziliśmy pachnące warzywa i zioła. Chcemy w ten sposób przyciągnąć uwagę warszawiaków i turystów. Dzięki temu uatrakcyjniliśmy tę przestrzeń, ale także w nieoczywisty sposób przypomnieliśmy o naszych ogrodach społecznościowych Przypominamy również, jak wyglądają w pełnej krasie rośliny, które każdego dnia goszczą na naszych stołach – mówi Marek Piwowarski, dyrektor Zarządu Zieleni.
Na rabatach z kwiatami były sadzone ozdobne odmiany warzyw np. takich jak buraki ozdobno-naciowe o żółtych liściach, czy kapusta ozdobna. Ta ostatnia pojawiała się już w reprezentacyjnych częściach miasta – w Ogrodzie Saskim, w donicach na Nowym Świecie, czy rabatach przy rondzie De Gaulle'a.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.