Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Tydzień Weganizmu

11-04-2015, ostatnia aktualizacja 11-04-2015 19:05

W sobotę rozpoczął się Tydzień Weganizmu - w ponad 20 polskich miastach będą odbywać się akcje promujące wegański styl życia.

Bar Vega w Warszawie
źródło: materiały prasowe
Bar Vega w Warszawie

Organizatorzy namawiają, by przejść na weganizm ze względów etycznych, ale również z uwagi na własne zdrowie i ochronę środowiska.

Tydzień Weganizmu organizowany jest już po raz siódmy przez Stowarzyszenie Empatia. Zacznie się w sobotę, a zakończy w piątek. Imprezy związane z weganizmem odbywać się będą m.in. w Warszawie, Białymstoku, Kielcach, Olsztynie, Toruniu; w sumie w 23 miastach.

Jak informuje Empatia, już 7 proc. Polek i Polaków wybrało dietę wegańską lub wegetariańską albo aspiruje do tego sposobu życia.

Joanna Andrusiewicz z Empatii powiedziała PAP, że w pewnej mierze można już mówić o modzie na weganizm. "Ale nas bardziej cieszy ta grupa osób, która przechodzi na weganizm na drodze pewnego racjonalnego rozumowania" - podkreśliła.

Dodała, że za weganizmem przemawiają trzy podstawowe przesłanki. "Po pierwsze etyczna - ponieważ przemysł spożywczy wiąże się z bezlitosnym eksploatowaniem zwierząt. Po drugie - przesłanka ekologiczna, bo przemysłowa produkcja żywności, zwłaszcza mięsa, zanieczyszcza środowisko, jest też bardzo nieekonomiczna. Po trzecie - przesłanki zdrowotne. Już kilkanaście lat temu dietetycy stwierdzili, że dieta roślinna - oczywiście racjonalnie zaplanowana - jest możliwa i odpowiednia na każdym etapie życia, łącznie z ciążą, laktacją, okresem dzieciństwa i dojrzewania. Oczywiście my jako organizacja najbardziej skupiamy się na tym aspekcie etycznym" - powiedziała Andrusiewicz.

Przekonywała, że dieta wegańska, wbrew często spotykanym opiniom, nie jest trudna, pracochłonna ani droga, choć po przejściu na nią pewnych rzeczy trzeba nauczyć się od nowa. "Staramy się ułatwiać przechodzenie na weganizm. Kilka miesięcy temu wydaliśmy taką broszurę, którą nazwaliśmy starterem, która oprócz przesłanek przemawiających za weganizmem zawiera tez szereg praktycznych porad. Prowadzimy też program partnerski dla blogerów kulinarnych +Weganizm, spróbujesz?+. W tej chwili współpracuje z nami ponad 100 blogów, codziennie na naszym facebookowym profilu pojawia się kilka roślinnych przepisów" - mówiła.

Andrusiewicz zwróciła uwagę, że obecnie bez trudu można znaleźć wiele informacji na temat weganizmu, coraz więcej jest też produktów przydatnych w diecie wegańskiej, które są łatwo dostępne i coraz tańsze. "W tej chwili coraz łatwiej też jest być zabieganym weganinem, który od czasu do czasu musi coś zjeść na mieście. Zwłaszcza w Warszawie i innych dużych miastach mamy ostatnio wręcz wysyp różnego rodzaju wegańskich jadłodajni. Mamy nawet w pełni wegańską pizzerię" - podkreśliła.

Dodała, że przy okazji Tygodnia Weganizmu Stowarzyszenie Empatia współpracuje z kilkudziesięcioma partnerami - np. sklepami i lokalami gastronomicznymi - które przy tej okazji chcą się przedstawić lub przypomnieć.

Andrusiewicz przypomniała, że weganizm to nie tylko dieta. "Weganizm polega na racjonalnym, na ile to jest wykonalne, wyeliminowaniu ze swojego życia produktów odzwierzęcych. To wiąże się np. z wyborem kosmetyków, które nie są testowane na zwierzętach, nie zawierają substancji odzwierzęcych - które są w nich dość powszechne, ale coraz łatwiej znaleźć kosmetyki przyjazne weganom nie tylko wśród specjalistycznych marek" - zapewniła.

Wskazała, że wegański styl życia to też rezygnacja z ubrań oraz dodatków z prawdziwej skóry i futra. "W programie Tygodnia Weganizmu znalazł się w tym roku punkt +Wegańska szafa+. Z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem – weganami i projektantami mody - będziemy rozmawiać na temat mitów dotyczących garderoby. Często pojawiają się przekonania - które dziś, w XXI w. nie mają już uzasadniania - że torebki czy buty, które nie są ze skóry, nie mogą być eleganckie, wyglądają tandetnie. Być może kiedyś było to prawdą, dziś już na pewno nie" - przekonywała Andrusiewicz.

W programie tegorocznego Tygodnia Weganizmu są też m.in. spotkania z dietetykiem i personalnym trenerem Damianem Parolem oraz Strąk Manem, czyli Adamem Sułowskim - sportowcem weganinem, startującym w zawodach typu UltraMan (10 km pływania, 421 km jazdy na rowerze, 84km biegu). Zaplanowano np. bieg w warszawskim Parku Skaryszewskim z VegeRunners - ekipą biegaczy, którzy obalają mit mięsa jako niekwestionowanego symbolu siły i energii. Organizatorzy zapraszają także m.in. na wegańskie gotowanie na żywo i kulinarne zawody blogerów, wykłady, warsztaty, kiermasze kulinarne.

Szczegółowy program Tygodnia Weganizmu można znaleźć na stronie www.wegetydzien.pl.

PAP

Najczęściej czytane