Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Piwo w czterech czeskich sposobach

mrf 30-07-2012, ostatnia aktualizacja 30-07-2012 10:16

W czwartek w pubie Kompania Piwna warszawiacy będą mieli okazję spróbować piwa na jeden z czterech czeskich sposobów – hladinka, snyt, cochtan i mliko. Pokaz poprowadzi Wojciech Kantor, znawca Czech i czeskiej kultury piwa.

źródło: materiały prasowe

Ikona czeskiego piwa, Pilsner Urquell obchodzi 170. urodziny. Z tej okazji przeprowadzi pokazy nalewania tego czeskiego „dobra kulturowego” na cztery czeskie sposoby.

Najpopularniejszy z nich to hladinka, czyli piwo nalewane na raz, o gładkiej, idealnie kremowej pianie. Z kolei cochtan to piwo zupełnie pozbawione piany, o największej ilości dwutlenku węgla. mliko to kufel wypełniony po brzegi piwną pianą, a snyt to małe piwo w dużym kuflu o kilkucentymetrowej, gęstej pianie.

Pokaz Pilsner Urquell, rozpocznie się w czwartek o godz. 18 w pubie Kompania Piwna, przy ul. Podwale 25. W świat czeskiej kultury piwa zabierze Wojciech Kantor, znawca Czech. Uczestnicy pokazu będą mogli przekonać się czym różni się każdy z czterech stylów serwowania. Chętni spróbują też swoich sił w sztuce nalewania.

materiały prasowe

Najczęściej czytane