DRUKUJ

Skosztuj miodu i leczo na deptaku

09-09-2005, ostatnia aktualizacja 09-09-2005 23:09

Otwarty ul za szkłem, pokaz wyrabiania świec, gotowanie lecza w ogromnym garze – to wszystko czeka na nas w weekend na deptaku.

I to nie koniec atrakcji, które przygotowano na Festyn Jabłka, Papryki i Miodu. Impreza odbędzie w sobotę i niedzielę przy estradzie na deptaku. Po raz pierwszy w tym roku (to już trzecia edycja imprezy) na festynie radomianie zapoznają się z tradycjami i tajnikami pszczelarstwa. Organizatorzy zaprosili gości z całej Polski. Na scenie wystąpi między innymi doktor Jan Giza, który w sobotę wygłosi pierwszy mini-wykład o apiterapii, czyli leczeniu surowcami z ula i jadem pszczelim. Doktor będzie udzielał porad przez cały czas trwania imprezy przy swoim stoisku. Ciekawostki pszczelarskie opowie Czesław Jung. Krzysztof Górski będzie gotował leczo w sobotę od rana. Część pokazowa rozpocznie się o godzinie 11, a degustację zaplanowano na godz. 16. Do ogromnego garnka kucharze wrzucą 300 kg cebuli, 200 kg pomidorów, 100 kg cukinii, 40 kg boczku, 40 kg kiełbasy, 20 kg parówek i przyprawy. Potrawy będzie mógł spróbować każdy gość festynu. W sobotę kilka konkursów kulinarnych poprowadzi Karol Okrasa znany z programu „Kuchnia z Okrasą”, a w niedzielę o godzinie 14 zaprezentuje pokaz kulinarny. Przez cały weekend wzdłuż ulicy Żeromskiego rozstawione będą stoiska, między innymi z rękodziełem i różnymi rodzajami miodów. Wszyscy będą mogli spróbować miodu pitnego, kupić jabłka, paprykę i marynaty, skosztować swojskiego jedzenia, a także zamówić u kowala pamiątkową podkowę na szczęście. Dla najmłodszych ma być rozstawione wesołe miasteczko, strzelnica. W trakcie imprezy wystąpią zespoły folklorystyczne, a w sobotę na estradzie odbędzie się koncert zespołu Farba. Organizując festyny, miasto chce wypromować jabłko i paprykę jako symbol regionu radomskiego. Pszczelarstwo jest głęboko zakorzenione w naszej tradycji, więc do festynu dołączono także ten wątek. 2005-09-10
__Archiwum__