Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nie wszędzie woda spełnia normy jakości

Sylwia Szparkowska 25-07-2010, ostatnia aktualizacja 25-07-2010 21:55

Zdarza się, że woda z kranu nawet zagraża zdrowiu ludzi – wynika z analizy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Czy trzeba bić na alarm?

– Zanieczyszczenia naprawdę groźne dla zdrowia zdarzają się stosunkowo rzadko. W ostatnich kilkunastu latach gwałtownie spadła liczba zakażeń pokarmowych i w znacznej mierze zawdzięczamy to poprawie jakości wody – twierdzi Jan Bondar, rzecznik GIS. I zaznacza: – Co prawda, aż u 7 proc. użytkowników wodociągów woda w kranie nie spełnia norm, ale najczęściej chodzi o zbyt duże ilości żelaza i manganu. Woda jest niesmaczna, ma brzydki kolor, ale nie jest niebezpieczna.

Mniej więcej co setna kontrola sanepidu wykrywa zagrożenie bakteriologiczne.

– W takich przypadkach wodociąg jest natychmiast zamykany, bo zanieczyszczenie oznacza bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzi – zastrzega Jan Bondar. – W skali kraju w ubiegłym roku było kilkadziesiąt interwencji sanepidu.

Inspektorat wykrył też kilkanaście przypadków przekroczenia w wodzie norm szkodliwych dla ludzi związków chemicznych: azotanów, azotynów, boru, fluorków czy niklu.

Najgroźniejsze jest skażenie wody nawozami fosforowymi. Taka woda może być groźna dla dzieci i noworodków (powoduje m.in. niedokrwistość), a pita przez długi czas, także przez dorosłych, ma właściwości rakotwórcze. GIS zaznacza, że normy przekraczane są najczęściej w małych wodociągach, dostarczających nie więcej niż 100 metrów sześciennych na dobę. Są ich ponad cztery tysiące wśród 9,3 tysiąca wszystkich.

– Małe firmy dostarczające wodę nie zawsze mają dostęp do nowoczesnych technologii jej oczyszczania – tłumaczy Bondar. – Jednak z roku na rok ich liczba spada. Mniejsze przedsiębiorstwa są przejmowane przez większe firmy. Pozytywnie oceniamy to zjawisko.

Główny Inspektorat Sanitarny sprawdza tylko jakość wody płynącej w wodociągach, nie interesuje się wodą w studniach.

– Możemy przypuszczać, że woda w studniach ma gorszą jakość niż w wodociągach, ale jej sprawdzanie nie należy do naszych obowiązków. Dbanie o to, by była bezpieczna, to zadanie właściciela studni – zaznacza Bondar.

Życie Warszawy

Najczęściej czytane