Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Obiad i zabawa w restauracji Absynt

Ola Fedyna 05-11-2006, ostatnia aktualizacja 05-11-2006 22:55

Restauracji przyjaznych rodzinom z dziećmi kiedyś było w Warszawie jak na lekarstwo. Dziś jest ich coraz więcej i prześcigają się w pomysłach, jak umilić posiłek małym gościom.

Ostatnio odwiedziliśmy Absynt przy ul. Wspólnej, gdzie serwowane są dania kuchni francuskiej. Na najmłodszych czeka tu sporo atrakcji, m.in. miniplac zabaw. Rodzice z dziećmi powinni zaglądać tutaj zwłaszcza w niedziele w porze brunchu (w godz. 12-18). Maluchy do lat sześciu posilą się wtedy za darmo, a dzieci w wieku 6ś12 lat ś za połowę ceny (85 zł na osobę; za tę kwotę jemy, ile chcemy i popijamy wedle uznania winem białym lub czerwonym). W czasie brunchu najmłodszymi dziećmi zajmuje się opiekunka. Jeśli wolimy mieć malucha na oku, można poprosić, by zabawki i dywanik dla pociechy umieszczono obok stolika, przy którym siedzimy.

Starszym dzieciom Absynt proponuje znakomitą zabawę połączoną z nauką - wspólne przygotowanie kruchych ciasteczek. Beniowi bardzo spodobała się rola małego kuchcika. Był dumny, częstując nas swoimi wypiekami. Przyglądał się też przygotowaniu wielkich naleśników. Tak go zafascynowało to, co zobaczył, że obiecał zrobić podobne danie w domu.

Bernard nigdy nie grymasi przy jedzeniu, nie ma też specjalnych zachcianek. Z apetytem pałaszował wszystkie zamówione dania. Nie zawsze jednak dzieci jedzą to, co im podamy. Niektóre wybrzydzają. Na nie Absynt także znalazł dobry sposób - w takich wypadkach przygotowuje dania na indywidualne życzenie małego klienta.

Restauracja francuska Absynt, ul. Wspólna 35, czynna codziennie w godz. 12-23, tel. 022 621- -18-81, www.siesta.com.pl, absynt@siesta.com.pl. Rezerwacje tylko telefonicznie. Przykładowe ceny: panade de camembert fondant ( panierowany camembert na gorąco) 18 zł, petit chevre chaud et salade tricolore ( kolorowe sałaty z winegretem i gorącym kozim serem ) 20 zł, douce creme de courgette (zupa-krem z cukinii z suszonymi pomidorami) 18 zł, escalope de Poulet aromatise aux truffes ( pierś z kurczaka w sosie truflowym)ś 45 zł, crepes Suzettes ( naleśniki Suzette) 24 zł.

__Archiwum__

Najczęściej czytane