Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Liban wygrał bitwę w kulinarnej wojnie z Izraelem

mz 25-10-2009, ostatnia aktualizacja 26-10-2009 11:26

250 libańskich kucharzy wraz z pomocnikami przygotowało w sobotę w centrum Bejrutu ponad dwie tony hummusu, ustanawiając tym samym rekord Guinnessa w tej kategorii i przypominając światu, skąd pochodzi ta popularna na Bliskim Wschodzie potrawa.

źródło: AFP

Organizatorzy akcji nie kryli, że miała ona przede wszystkim wymiar patriotyczny. Hummus jest bowiem rozpowszechniony także w Izraelu, któremu Liban zarzuca "przywłaszczenie" sobie tego dipu ze startej ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy z oliwek, soku cytrynowego oraz czosnku, i promowanie go na świecie jako potrawy żydowskiej.

- Dzięki temu rekordowi Liban stara się wygrać wojnę z Izraelem i powiedzieć całemu światu, że hummus jest produktem libańskim, stanowiącym element naszej tradycji - powiedział Fady Jreissati ze stowarzyszenia zajmującego się popularyzacją libańskich produktów za granicą.

Organizatorzy imprezy "Hummus jest libański" zapewniali, że największą dotąd porcję tej potrawy przygotowali kucharze izraelscy. Nie potrafili jednak powiedzieć, ile pobity właśnie rekord wynosił, ani kiedy został ustanowiony.

Kulinarny spór Libanu z Izraelem, które formalnie od 60 lat pozostają w stanie wojny, rozpoczął się w ubiegłym roku. Stowarzyszenie Libańskich Przemysłowców zapowiedziało wówczas, że będzie się starało zastrzec nazwę "hummus" wyłącznie dla produktów regionalnych.

W niedzielę libańscy mistrzowie kuchni zamierzają ustanowić kolejny rekord Guinnessa, przyrządzając największą na świecie misę tabbouleh - sałatki z pomidorów, bulguru (ugotowane i wysuszone ziarna pszenicy) oraz natki pietruszki.

PAP

Najczęściej czytane