Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Gotowe dania na Wielkanoc

18-03-2008, ostatnia aktualizacja 20-03-2008 12:52

Nie masz ochoty spędzić Świąt w kuchni? Skorzystaj z pomocy kucharzy. Oto przykładowe dania na świąteczny stół, które proponują restauracje.

autor: Dariusz Golik
źródło: Fotorzepa

Zamówienia tylko do środy

Restauracja Grand Kredes

Al. Jerozolimskie 111m,

tel. 022 629-80-08www.kredens.com.pl

sałatka jarzynowa: 12zł

sałatka z indykiem: 20 zł

jajka z szynką na sałacie jarzynowej: 15zł

jajka faszerowane: 12 zł

jajka w majonezie: 7 zł

pasta jajeczna ze szczypiorkiem: 10 zł

indyk w maladze: 18 zł

deska wędlin pieczonych: 72 zł

schab ze śliwką w galarecie: 15 zł

schab z brzoskwinią

galarecie: 15zł

schab po warszawsku: 17 zł

pasztet z dziczyzny: 29 zł

galaretki: z kurczaka, wieprzowa, cielęca: 22 zł

żurek z białą kiełbasą: 18 zł

pieczeń jagnięca z kapustą i kopytkami: 44 zł

kurczak po polsku: 55 zł

kaczka w buraczkach: 55 zł

indyk pieczony z sosem żurawinowym: 39 zł

udka gęsie z buraczkami i kopytkami: 45zł

polędwica wieprzowa faszerowana grzybami mushrooms: 45 zł

mazurek kajmakowy: 18 zł

mazurek owocowy: 15 zł

mazurek królewski: 20 zł

Restauracja Chata Polska

ul. Dzieci Warszawy 27A

tel. 022 882-75-45

e-mail: chatapolska@skorosze.pl

www.chatapolska.skorosze.pl

barszcz biały na domowym zakwasie z białą kiełbasą: 8 zł (500 ml)

schab staropolski ze śliwką: 48 zł (kg)

schab pieczony w polskich ziołach: 48zł (kg)

szynka pieczona marynowana w polskich miodach: 48zł (kg)

pasztet polski w bekonie: 25zł (kg)

pasztet staropolski z zielonym pieprzem: 25zł (kg)

indyk pieczony: 28 zł (kg)

pierś indycza nadziewana fetą i orzechami z sosem żurawinowym: 55 zł (kg)

wielkanocna rolada wołowa z jajkiem: 55 zł (kg)

boczek faszerowany: 38 zł (kg)

sos wielkanocny: 15 zł (500 ml)

sos chrzanowy: 15 zł (500 ml)

sos tatarski: 15 zł (500 ml)

sos żurawinowy: 15 zł (15 ml)

sernik krakowski: 25 zł (kg)

mazurek: 20zł (sztuka)

babka drożdżowa z rodzynkami i ponczem: 20zł (sztuka)

mazurek wielkanocny: 15zł (sztuka)

Zamówienia do czwartku

Restauracja Delicja Polska

ul. Koszykowa 54

tel. 022 630-88-50

email: info@delicjapolska.pl

www.delicjapolska.pl

jajka faszerowane wybornymi musami: z łososia, grzybowym i szczypiorkowym: 12 zł (6 sztuk)

schab po warszawsku w galarecie faszerowany musem chrzanowym: 16 zł (porcja 120 g)

kaczka faszerowana z pistacjami: 14 zł (porcja 120g)

nóżki w galarecie ze świeżo tartym chrzanem: 14 zł (porcja 150 g)

rolada z kurczaka z bakaliami: 14 zł (porcja 120 g)

wielkanocny pasztet w kruchym cieście: 45 zł (600 g)

śledzie marynowane w oliwie z cebulką i w śmietanie z jabłkiem: 12 zł (porcja 120g)

łosoś marynowany starką z sosem miodowo-koperkowym: 16 zł (porcja 120g)

wielkanocna sałatka jarzynowa: 39 zł (1 kg)

sałatka Waldorff z selerem naciowym wiejską szynką i rodzynkami: 55 zł (kg)

jajka w majonezie z rzeżuchą i szczypiorkiem: 12 zł (porcja 4 szt)

pasta jajeczna ze szczypiorkiem: 6 zł (porcja 150g)

barszcz biały z wiejską kiełbasą pachnący świeżo tartym chrzanem: 12 zł (porcja)

sandacz po polsku na porach w śmietanie z jajkiem i szczypiorkiem: 39 zł (porcja)

kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną: 42 zł (porcja)

gęś pieczona z gruszką z pieca, modrą kapustą i śląskimi kluseczkami: 42 zł (porcja)

kurczak faszerowany w całości po staropolsku: 80 zł

mazurek kajmakowy dla 4 osób: 35 zł

baba Wielkanocna dla 6 osób: 35 zł

tort z kruchej bezy z kremem kawowym i bakaliami (w całości) dla 12 osób: 145 zł

tort kajmakowy dla 16 osób: 180 zł

Restauracja Broniszówka

ul. Przyparkowa 13, Bronisze koło Warszawytel.

022 371-83-94

email:restauracja@broniszowka.pl

www.broniszowka.pl

jaja faszerowane musem grzybowym

jaja faszerowane musem tatarskim

jaja w majonezie z zielonym groszkiem

tartoletki z trzema rodzajami musów:łososiowy, serowy, jajeczny

półmiski świątecznych mięs i wędlin: szynka pieczona, pasztet, karkówka, schab pieczony w ziołach

sałatka śledziowa po staropolsku z gotowanymi ziemniakami

sałatka serowo – szynkowa na rzymskiej sałacie

barszcz wielkanocny z jajem i białą kiełbasą

schab pieczony z morelami w sosie własnym

mazurek

baba piaskowa

Cena: 70zł (za osobę)

Restauracja chińska Cesarski Pałac

ul. Senatorska 27

telefon 022 827-97-07, 022 828-89-15

e-mail: kontakt@cesarski-palac.com.pl

www.cesarski-palac.com.pl

kaczka po pekińsku: 135 zł

królik wielkanocny: 45 zł

polędwica z papryką: 43 zł

sandacz w sosie czosnkowym: 45 zł

Zamówienie można składać do czwartku, do godz. 20. Odbiór w niedzielę (23 marca).

Restauracja Embassy

Plac Trzech Krzyży 3tel. 022 584-71-01e-mail

alegloria@alegloria.p

pieczarki faszerowane: 15 zł (5 szt) sałatka jajeczna ze szczypiorem i musztarda Dijon: 17 zł (150 gr)

galantyna z kurczaka: 19 zł (1 szt)

pasztet fruwający: 29 zł (0,5 kg)

sałatka jarzynowa: 23 zł (0,5 kg)

jaja na twardo faszerowane zamknięte w swojej bursztynowej galaretce: 18 zł (2 szt)

rolada z kurczaka ze szpinakiem: 31 zł (0,5 kg)

schab pieczony: 30 zł (5 kg)

karkówka pieczona: 32 zł (0,5 kg)

plastry pieczonej cielęciny z musem tuńczykowym: 23 zł (200 gram)

żur na chrzanie: 18 zł (0,5 litra)

mazurek czekoladowy: 45 zł (1 szt)

mazurek cygański z bakaljami i polewą pomarańczową: 55 zł (1 szt)

mazurek kajmakowy: 45 zł (1 szt)

mazurek z białym sennym makiem: 65 zł (1 szt)

sernik wiedeński: 60 zł (1 kg)

baba drożdżowo-ponczowa: 48 zł (1 szt)

pascha Wielkanocna z kisielem pomarańczowym

Zamówienia na dania są przyjmowane do godz. 12

Restauracja Hamak

Prosta 51

Budynek Prosta Office Centre

email: monika@hamak.com.pl

mucha@hamak.com.p

mięsa pieczone w ziołach na platerze

szynka wędzona „Podkomorzy”

pasztet domowy z żurawiną

jajka w majonezie ze szczypiorkiem

śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem podany z ziemniakiem w mundurku

sałatka jarzynowa

sałatka z pieczarkami, jajkiem i szczypiorkiem

żurek z jajkiem

medaliony z kurczaka w sosie serowym

warzywa gotowane na parze

ziemniaki opiekane

mazurek wielkanocny

Cena zestawu 74,90 zł (za osobę)

Zamówienia do piątku

Restauracja Honey

ul. Al. Reymonta 12

tel. 022 663-00-24022 201-74-25

email: restauracja@honey.com.pl

www.honey.com.pl

deski pieczonych mięs wielkanocnych:

pasztet z dziczyzny w towarzystwie gruszek i żurawin

schab faszerowany musem ze słonego sera twarogowego z dodatkiem świeżo tartego chrzanu

boczek marynowany w czosnku i rozmarynie

miodowa karkówka

rolady mięsne

szynka wieprzowa pieczona w całości

smalec domowy z rozmarynem

jaja faszerowane musem z grzybów leśnych

jaja faszerowane musem z łososia

jaja faszerowane śledziem

jaja z ćwikłą i świeżo tartym chrzanem

jaja w sosie koperkowym

jaja w majonezie

wiejska sałatka ziemniaczana z pieczoną szynką

buraczki z mozarellą i sosem balsamicznym

sałatka z pieczoną piersią kurczaka, bekonem i serem grana padano

tradycyjna sałatka jarzynowa

sałatka śledziowa

żurek wielkanocny z jajkiem i pieczoną białą kiełbasą

udo z gęsi duszone w sosie własnym podane na pieczonych ziemniakach i kapuście aromatyzowanej kminkiem

sandacz mazurski z sosem rakowym, podany z zapiekanymi ziemniakami i zielonym groszkiem

staropolska baba drożdżowa

sztrucla makowa

mazurek wielkanocny

sękacz

mix owoców

Cena zestawu 110 zł (za osobę)

Restauracja chińska Honk Kong Haus

ul. Filtrowa 70tel. 022 658-00-68, 022 659-86-82

www.hongkonghouse.com.pl

jaja herbaciane: 3,99 zł

kaczka w sosie curry: 36 zł

kaczka pachnąca: 36 zł

kaczka seczuańska: 36 zł

Zamówienia do soboty

Restauracja 99

ul. Al. Jana Pawła II 23

tel. 022 620-19-99

e-mail: aw@restaurant99.com

www.restaurant99.com

sałatka: świeże liście sałat z wędzonym jesiotrem, przepiórczym jajem i jogurtowo — szczypiorkowym sosem

zupa: świąteczny biały barszcz

pieczona kaczka z jabłkami podana na młodych ziemniakach z sosem żurawinowo — pomarańczowym

zraziki z sandacza w kremowym sosie z rakami na puree ze szczypiorkiem i chrupiącą słomką z pora

wielkanocny mazurek z sosem malinowym

Cena zestawów: 68 zł, 89 zł i 128 zł (za osobę).

Życie Warszawy

Najczęściej czytane