Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: U Kucharzy

Monika Kucia 15-07-2009, ostatnia aktualizacja 10-07-2009 11:44

U Gesslerów wciąż tłum. Proponują bowiem prawdziwy kulinarny teatr i przedwojenną polską kuchnię w połączeniu z klimatem PRL-u w wydaniu hipnotycznym.

autor: Seweryn Sołtys
źródło: Rzeczpospolita
autor: Seweryn Sołtys
źródło: Fotorzepa

Restaurację urządzono w hotelowych magazynach i chłodniach, na zapleczu dawnej restauracji Hotelu Europejskiego. Zatrudniono tu kelnerki pracujące niegdyś w Europejskim, a także mistrzów cukierników, rzeźników, masarzy z całej Polski.

U Kucharzy dostaniemy przede wszystkim wyborne mięsa. Wieprzowa szynka czy mostek cielęcy oraz drób (i kurczak, i gęś, i kaczka, i przepiórka) o określonej porze opuszczają piece i lądują na talerzach. Goście patrzą, jak powstają inne wspaniałości – pasztety, pieczenie, ciasta i chleb (z mąki z własnego młyna). Panuje tu niezwykła atmosfera, wre praca, jak w ukropie kręcą się kelnerzy, kucharze i podkuchenne.

Serwują gościom potrawy z ruchomych drewnianych stolików – zarówno nadziewanego kurczaka, jak i skrobanego tatara.

Obok restauracji przez całą dobę działa bistro. W jego menu są niedrogie przekąski (8 zł): szynka na zimno, tatar z domowego wypieku na bułce, śledź. Działają także delikatesy z własnymi wyrobami – wędlinami, pieczywem, ciastkami.

Z menu: Polski obiad

Nóżki wieprzowe – 13 zł

Gołąbki – 24 zł

Bitki wołowe z pyzami po warszawsku – 31 zł

Knedle ze śliwkami – 16 zł

Rachunek – 84 zł

e-mail: rezerwacje@gessler.pl, strona internetowa: www.gessler.pl, czynne: codz. od 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

ul. Ossolińskich 7, Śródmieście, tel. 022 826 79 36

Kuchnia: polska

Szef kuchni: Robert Kondziela

Rok założenia: 2006

Liczba miejsc: 120 (siedzące), ok. 200 (stojące)

Sala VIP: TAK

Sektor dla palących: TAK

Ogródek: NIE

Muzyka:na żywo – fortepian

Parking: TAK

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: NIE

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: NIE

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: NIE

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: mięsa wychodzą z pieca o określonych porach – jeśli się trafi, mamy szansę na świeżuteńką pieczeń (rozkład jazdy na na stronie internetowej restauracji)

Wady: pewnych potraw może dla nas zabraknąć – zwłaszcza późnym popołudniem

Ceny dań głównych: 16 zł – 38 zł (menu lunchowe), 39 zł – 71 zł (menu wieczorne)

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane