Nasz typ: U Kucharzy
U Gesslerów wciąż tłum. Proponują bowiem prawdziwy kulinarny teatr i przedwojenną polską kuchnię w połączeniu z klimatem PRL-u w wydaniu hipnotycznym.
Restaurację urządzono w hotelowych magazynach i chłodniach, na zapleczu dawnej restauracji Hotelu Europejskiego. Zatrudniono tu kelnerki pracujące niegdyś w Europejskim, a także mistrzów cukierników, rzeźników, masarzy z całej Polski.
U Kucharzy dostaniemy przede wszystkim wyborne mięsa. Wieprzowa szynka czy mostek cielęcy oraz drób (i kurczak, i gęś, i kaczka, i przepiórka) o określonej porze opuszczają piece i lądują na talerzach. Goście patrzą, jak powstają inne wspaniałości – pasztety, pieczenie, ciasta i chleb (z mąki z własnego młyna). Panuje tu niezwykła atmosfera, wre praca, jak w ukropie kręcą się kelnerzy, kucharze i podkuchenne.
Serwują gościom potrawy z ruchomych drewnianych stolików – zarówno nadziewanego kurczaka, jak i skrobanego tatara.
Obok restauracji przez całą dobę działa bistro. W jego menu są niedrogie przekąski (8 zł): szynka na zimno, tatar z domowego wypieku na bułce, śledź. Działają także delikatesy z własnymi wyrobami – wędlinami, pieczywem, ciastkami.
Z menu: Polski obiadNóżki wieprzowe – 13 zł
Gołąbki – 24 zł
Bitki wołowe z pyzami po warszawsku – 31 zł
Knedle ze śliwkami – 16 zł
Rachunek – 84 zł
e-mail: rezerwacje@gessler.pl, strona internetowa: www.gessler.pl, czynne: codz. od 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą
ul. Ossolińskich 7, Śródmieście, tel. 022 826 79 36
Kuchnia: polskaSzef kuchni: Robert Kondziela
Rok założenia: 2006
Liczba miejsc: 120 (siedzące), ok. 200 (stojące)
Sala VIP: TAK
Sektor dla palących: TAK
Ogródek: NIE
Muzyka:na żywo – fortepian
Parking: TAK
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: NIE
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: TAK
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: NIE
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: NIE
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski
Znaki szczególne: mięsa wychodzą z pieca o określonych porach – jeśli się trafi, mamy szansę na świeżuteńką pieczeń (rozkład jazdy na na stronie internetowej restauracji)
Wady: pewnych potraw może dla nas zabraknąć – zwłaszcza późnym popołudniem
Ceny dań głównych: 16 zł – 38 zł (menu lunchowe), 39 zł – 71 zł (menu wieczorne)
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.