Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Rozgrzać ukochane serce

Monika Kucia 04-02-2010, ostatnia aktualizacja 11-02-2010 14:10

Walentynki to święto miłości i rozkoszy – także kulinarnych. Warszawskie restauracje przygotowały w tym roku wyjątkowo bogatą ofertę dla zakochanych.

W hotelu Bristol Le Meridien zjemy m.in. mus z gorzkiej czekolady z truskawkami marynowanymi w likierze Cointreau
źródło: Materiały Promocyjne
W hotelu Bristol Le Meridien zjemy m.in. mus z gorzkiej czekolady z truskawkami marynowanymi w likierze Cointreau

W zestawach dań same frykasy – homary, małże św. Jakuba, polędwica wołowa, turbot, szafran, gorzka czekolada, truskawki i szampan. Czy afrodyzjaki działają? Nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że pyszne jedzenie rozgrzewa serce. Miłosny weekend już za tydzień. Warto czym prędzej zarezerwować stolik!

Hotel Bristol Le Meridien, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 00 00

W hotelowych restauracjach 13 lutego odbędą się uroczyste kolacje i bal. W Malinowej przygotowane będzie pięciodaniowe menu. Znajdą się w nim m.in. sashimi i tatar z tuńczyka na krewetkowym carpaccio, szafranowe veloute z owocami morza oraz comber jagnięcy ze świeżo mieloną kolendrą z sosem kremowym z gęsiej wątróbki i roladką z truflowym risotto i szparagami oraz mus z gorzkiej czekolady z truskawkami marynowanymi z likierem Cointreau. W cenę 299 zł od osoby wliczone są też lampka szampana serwowana na powitanie oraz napoje. W Marconi odbędzie się kolacja w formie bufetu. Znajdą się w nim m.in. małże, ostrygi, medaliony wieprzowe marynowane z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym z sosem z zielonego curry z borowikami, a także tiramisu z truskawkami i mus czekoladowy z orzechami makadamia. W cenę 199 zł za osobę wliczone są powitalna lampka szampana, wino musujące, wino białe i czerwone, wódka oraz napoje bezalkoholowe bez ograniczeń. Po kolacji zagra DJ. Tańce przewidziane są na parkiecie Baru Kolumnowego. W przerwie balu odbędzie się loteria, w której nagrodami będą m.in. weekendowy pobyt dla dwóch osób w hotelu Le Meridien Bristol i zaproszenie na niedzielny brunch.

Piąta Ćwiartka, bistro w Arkadach Kubickiego, wejście od ul Grodzkiej, od ul.Bugaj i przez Zamek Królewski, pl. Zamkowy 4, tel. 22 355 56 85

13 i 14 lutego bistro Piąta Ćwiartka zaprasza do Arkad Kubickiego również w godzinach wieczornych (od godz. 10 do 24). Przy świecach i nastrojowej muzyce podana zostanie trzydaniowa kolacja w cenie 86 zł za osobę. W menu do wyboru m.in. kolorowe sałaty z panierowaną grasicą i smażonymi karczochami, confit z gęsich żołądków na soczewicy z rukolą i smażonymi grzybami, warkocz z łososia i sandacza z dzikim ryżem i sałatką z kiełków oraz cytrynowy sorbet z szampanem.

AleGloria, pl. Trzech Krzyży 3, tel. 22 584 70 80

Zaproszenie na kolację można wysłać za pomocą Truskawkowej Poczty Walentynkowej (69 zł). Wskazana osoba otrzyma szampana i truskawki oraz bilecik z osobistą dedykacją. Zamówienia przyjmowane są w restauracji do 12 lutego. Na walentynki przygotowano trzy zestawy dań w cenie od 190 zł do 240 zł. W menu m.in. mus z awokado z różowym grejpfrutem i świeżą miętą, połówka homara z sosem szampańskim i polędwica wołowa ze struganą czarną truflą.

Amber Room, Pałac Sobańskich, Al. Ujazdowskie 13, tel. 22 523 66 64

Figa z kozim serem i miodem truflowym, małże św. Jakuba z kalafiorem, bisque z homara perfumowany wanilią, okoń morski z karczochami, jeruzalem i pianą z wędzonego boczku, polędwica z jelenia z czerwoną kapustą i ziemniaczane cannelloni, czekoladowy fondant i puder nitro z pomarańczą. To propozycja na walentynki Wojciecha Modesta Amaro, szefa kuchni restauracji Amber Room. Cena 200 zł od osoby zawiera także: kieliszek różowego prosecco, wodę, kawę lub herbatę, wybór ciasteczek.

The Oriental, ul. Prusa 2, Sheraton Warsaw Hotel, tel. 22 450 86 31

Sześciodaniowy zestaw będzie tu serwowany 13 i 14 lutego w godz. 19 – 22.30. W cenie 490 zł od pary goście otrzymają po kieliszku szampana Moet & Chandon, a także specjały takie jak: ostryga z pikantną minisałatką z mango i ogórka, lekko obsmażany tuńczyk z galaretką pomarańczową i sosem z trawy cytrynowej, jeżowiec z karmelizowanym arbuzem, przegrzebek z togarashi i chutneyem z pomidora i grejpfruta, przegrzebki na ciepłej sałatce z mini bok choi z sosem hoisin, sorbet truskawkowy z zielonym pieprzem oraz torcik z mleka kokosowego z Malibu i gorzką czekoladą z kardamonem i truskawkami. Danie główne do wyboru to połówka pieczonego homara z trawą cytrynową, kolendrą, papryką chilli, warzywami z woka i cytrynowym sosem chilli lub plastry pieczonej polędwicy argentyńskiej z pikantnymi ziemniakami taro i sałatką z orientalnymi grzybami enoki.

Hawira Kresowa, ul Szkolna 2/4, tel. 22 828 10 60

Bal walentynkowy odbędzie się tu w sobotę, 13 lutego o godz. 20. Cena: 120 zł od osoby. Przez cały wieczór grać będzie zespół Lyla Band. Podczas balu specjalne menu serwowane będzie na stół. Znalazły się w nim m.in. terina z wątróbki dzikiej kaczki podana na karmelizowanej żurawinie z dodatkiem rozmarynu, pierożki z serem bryndza na sosie ze świeżych liści szpinaku, płatki z piersi gęsi pieczonej na żurawinowej wódce z kluseczkami domowymi i buraczkami jabłkowymi oraz tort kajmakowy z serem mascarpone i karmelem, oprószony prażonymi migdałami.

Boathouse, Wał Miedzeszyński 389A, tel. 22 616 32 23

Przez cały luty, codziennie w godz. 17 – 22 można umawiać się tu na romantyczne randki przy specjalnie przygotowanym stoliku (bardzo eleganckim, ustawionym w kameralnym zakątku restauracji, czyli przy kominku). Obowiązuje wtedy specjalne menu, zawierające m.in. paellę z owocami morza i kurczakiem, carpaccio i deser Pavlowa. Cena: jedna osoba 129 zł, druga – 50 proc. 13 i 14 lutego od godz. 17 dostępne będzie Walentynkowe Menu w cenie 149 zł od osoby. Goście będą mogli skosztować m.in. wędzonego łososia norweskiego z avocado, krewetek Black Tiger z sosem calypso, czerwonego kawioru na blinach oraz pieczonej piersi z kurczaka z homarem i sosem nantua, podawanej z zielonymi szparagami i polentą. Dodatkowo 14 lutego w godz. 12 – 17 odbędzie się walentynkowy brunch w cenie 169 zł od osoby. W bufecie dostępne będą m.in. halibut i łosoś w pikantnej salsie, cielęcina z kremowym sosem i serem gorgonzola, pieczona jagnięcina nowozelandzka w czosnkowo-tymiankowym sosie, makarony, nowozelandzkie małże, gruszki w szampanie, miodzie i rozmarynie oraz tiramisu.

Canaletto, Sofitel Warsaw Victoria, ul. Królewska 11, tel. 22 657 82 85

Szef kuchni Olivier Croso proponuje zakochanym m.in. foie gras z szynką parmeńską i bukiet sałaty z ziołami w sosie z czerwonego wina, małże św. Jakuba, filet z polędwicy wołowej w sosie choron serwowany z glazurowanymi warzywami, truskawki z kremem balsamicznym oraz z sorbetem malinowym. Serwowany będzie szampan Moet & Chandon Imperial. Koszt: 295 zł od osoby. W cenę wliczone są także kawa lub herbata, pół butelki szampana oraz transport taksówką w obie strony w obrębie Warszawy. Na kolację walentynkową można tu przyjść w sobotę 13 lutego w godz. 16 – 22.30.

Delicja Polska, ul. Krakowskie Przedmieście 45, tel. 22 826 47 70

Miłosne dania to mus z gęsich wątróbek z galaretką porto, sałatka z rosyjskich krabów z owocami, sorbet cytrynowy z miętą, pierś z kaczki na konfiturze z fig z sałatką z dzikich ziół lub łosoś z grilla ze szparagam oraz creme brulee z różowym pieprzem z szampańską sałatką z truskawek i mięt. Specjalne dania w cenie 125 zł od osoby można degustować od 12 do 14 lutego. W sobotę koncert zespołu Black & White.

Dom Polski, ul. Francuska 11, tel. 22 616 24 88

Z okazji Walentynek będzie tu przygotowany zestaw afrodyzjakalnych dań: kruche szpinakowe sakiewki z łososiem i kozim serem, rostbef z sosem tatarskim, jajka przepiórcze z czerwonym kawiorem, krem pomidorowy z serem i grzankami oraz – do wyboru – pierś z kaczki w pomarańczowym sosie w płatkach róż lub królewska dorada z dzikim ryżem w szafranowym sosie, a także puszyste parfait w wiśniowym sosie. Cena kolacji 14 lutego: 333 zł za parę (plus 10 proc. za serwis kelnerski).

Fusion, hotel Westin, al. Jana Pawła II 21, tel. 22 450 86 31

Na walentynkową ucztę można tu przyjść 14 lutego w godz. 13 – 17 lub 18.30 – 22. W menu bufetowym znajdą się m.in. smażone karczochy z ziarnami sezamu i dressingiem sojowym, carpaccio z tuńczyka i rekina, marynowane małże św. Jakuba z pikantnym chutneyem z ananasa, świeże ostrygi z dodatkami i sosami, zupa kokosowa z małżami św. Jakuba z kolendrą, pieczona perliczka z foie gras podana z puree z marchewki i szafranu, zapiekany krem z grenadiny, z wiśniami i płatkami białej czekolady, makaron kokosowy z granatem i płatkami gorzkiej kawowej czekolady, kawior z czerwonego wina i grenadiny z musem z białej czekolady i trawy cytrynowej. Cena: 300 zł od pary. W cenę wliczone są dwa kieliszki szampana. Dodatkową atrakcją będzie występ pianisty z repertuarem smooth jazzowym.

La Rotisserie, Mamaison hotel Le Regina, ul. Kościelna, tel. 22 531 60 70

Na walentynkową kolację, którą będzie tu można zjeść 13 i 14 lutego szef kuchni Paweł Oszczyk przygotował specjalne menu degustacyjne w cenie 196 zł od osoby. Spróbujemy „meli melo” z różowych krewetek i sycylijskich pomarańczy z dresingiem mojito czy wstążek z tuńczyka z imbirem i kolendrą z zimną zupą ogórkową. A także ciepłej sałatki z małży św. Jakuba z suszonymi pomidorami i bazylią, pieczonego fileta z turbota z gęsią wątróbką, ravioli dyniowo-imbirowym i chrupiącą szałwią, pieczonej w pieprzu cytrynowym piersi kaczki brandenburskiej z grillowaną śliwką z orientalnymi przyprawami oraz panna cotty z maślanką, kompotem truskawkowym i galaretką z Sauterna. Za 174 zł od osoby można dokupić zestaw odpowiednich do dań win.

Moonsfera, Centrum Olimpijskie, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4, tel. 22 560 37 33

Święto miłości trwa tu od 12 do 14 lutego. Atrakcją będzie muzyka na żywo, upominki dla gości, a także specjalne menu – zestaw czterech dań w cenie 120 zł od osoby. Wybrać można np. karmelizowaną w syropie z granatu świeżą figę na wasabi z podsuszaną szynką, kozi ser pieczony w cieście filo z imbirową salsą z gruszki, muszle nowozelandzkie w sosie winno-maślanym aromatyzowane świeżą kolendrą oraz opiekany stek z polędwicy wołowej na homarowym puree, z pikantnym sosem śliwkowym, mango oraz brokułami w serze mimolette. Do zestawu restauracja poleca wino De Casta Rosado 2005 w cenie 12 zł (kieliszek) i 60 zł (butelka).

Oregano, ul. Bohaterów 14, Białołęka Dworska, tel. 22 425 59 64

„Romantyczne Menu” obowiązuje tu od 12 do 14 lutego. Miłosne dania to np. krewetki w Pesto z suszonych pomidorów na liściach sałaty z piniolami i listkami bazylii (36 zł), zapiekane avocado z orzechami włoskimi i gorgonzolą (24 zł), czarny makaron z chilli, czosnkiem i parmezanem (28 zł), perliczka duszona na maśle z muskatem i morelami podawana z francuskimi kluskami (42 zł) i mus z białej czekolady z granatami i karmelkami (19 zł).

Biosfeera, Al. Niepodległości 80, tel. 22 898 01 55

Menu walentynkowe jest tu dostępne od 7 do 14 lutego. W niedzielę stoliki ustawione zostaną także w sali na górze, normalnie używanej tylko na imprezy. Zakochani będą częstowani ciasteczkami pomarańczowymi w kształcie serduszek. Wegetariańskie miłosne dania to np. „Gra wstępna”, czyli chrupiące warzywa w beszamelu zapiekane we francuskim cieście (19 zł), „Zakazany owoc”, czyli pikantna sałatka owocowa z pestek granatu, melona, rzepy i soczystych pomarańczy, posypana świeżą kolendrą, doprawiona chili (26 zł) oraz pierożki caramelle z ricottą, bazylią i czarnymi oliwkami pod kołderką z ciepłych pomidorów (29zł).

Rubikon, ul. Wróbla 3/5, tel. 22 847 66 55

W menu walentynkowym obowiązującym 14 lutego w cenie 68 zł jest m.in. carpaccio z okonia morksiego i łososia z bazylią i atramentowe tagliolini z krewetkami i świeżymi brokułami. Za 98 zł dostaniemy w zestawie np. polędwicę wołową ze szpinakiem i ziemniakami zapiekanymi po francusku oraz semifreddo.

Likus Concept Store, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, tel. 22 492 74 09

W cenie 250 zł od osoby 14 lutego dostaniemy tu np. świeżą ostrygę z marynowanymi algami, carpaccio z ośmiornicy z chrustem z selera naciowego, kolorowe ravioli z homarem i puszystą pianką oraz suflet czekoladowy z lodami miętowymi i truskawkowym kawiorem.

Esencja Smaku, ul. Odolańska 10, tel. 22 845 09 44

Lekkość ponad wszystko! To hasło tegorocznych Walentynek w tej mokotowskiej restauracji. W cenie 220 zł goście zjedzą tu krewetki z patelni z białym winem, czosnkiem i pietruszką, lekki bulion z warzywami al dente i kluseczkami kładzionymi, kotleciki jagnięce na zimowych warzywach pieczone z czosnkiem i rozmarynem oraz bazyliowo-limonkową panna cottą. W cenie kieliszek rieslinga i kawa lub herbata do deseru.

Klimaty Kulinarne, ul. Oboźna 9 lok. 105, tel. 22 211 34 84

Francuskie melodie i francuskie wino oraz pokaz kulinarny w wykonaniu wyjątkowo romantycznego szefa kuchni Jacka Nawrockiego to atrakcje zaplanowane tu na 14 lutego. Goście będą mogli spróbować francuskich specjałów przygotowanych specjalnie na ten wieczór: zupy Bouillbasse, krewetek w sosie winnym z płatkami róż, polędwiczek wieprzowych zapiekanych z serem kozim i warzywami w cieście francuskim oraz steku wołowego po prowansalsku na groszku cukrowym z ziemniakami, a na deser francuskich naleśników z musem czekoladowych.

Balgera, ul. Rejtana 14, tel. 22 849 56 74

Menu di san valentino zawiera afrodyzjakalne standardy: małże św. Jakuba po florencku, risotto z łebkami szparagów i parmezanem, kawałki kruchego mięsa z królika duszone w białym winie z sosem z aromatem jałowca podawane z sałatką sezonową i młodymi ziemniakami pieczonymi w piecu oraz carpaccio z ananasa. Cena: 140 zł od osoby.

Al Pomodoro, Bemowo, ul. Szeligowska 4 (róg Połczyńskiej), Ursus, ul. Dzieci Warszawy 27a (osiedle Skorosze)

Tu afrodyzjakalne menu obowiązuje od 12 do 21 lutego. Dostaniemy np. wytrawne wino musujące z syropem z granatów (9,50 zł), chutney rakowo-krewetkowy na grzankach (14 zł), mule z sosem pesto (13,50 zł) czy filety z soli w prażonych migdałach podane ze szparagami i kurkami (35 zł). Na deser będą maliny na ciepło podane z gałką lodów miętowych (13 zł).

Villanuova, ul. St. Kostki Potockiego 23, tel. 22 885 15 02

Carpaccio z ośmiornicy z dziką sałatą i cytrynowym vinaigrette (36 zł), świeże mule duszone w białym winie z rozmarynem (38 zł), zielone liście sałat z marynowaną polędwicą i świeżymi truskawkami (36 zł) lub filet ze świeżej Baramundii z czerwonym sercem z pieczonej papryki (58 zł) to propozycje na Walentynki. Dania można tez dostać w formie menu degustacyjnego w cenie 120 zł od osoby.

Arsenał, ul. Długa 53, tel. 22 635 83 77

„Zmysłowe Walentynki” to menu zawierające m.in. wybór przystawek z baru sałatkowego, krem ze szparagów doprawiony lubczykiem, koszyczki z parmezanu z jagnięciną, borowikami i czerwonym winem oraz czekoladowe trufle z kruchymi płatkami migdałów. Cena: 117 zł od osoby. Restauracja przygotowała także specjalne koktajle, m.in. Kupidyn (cream de Cassis, sok pomarańczowy, wódka – 15 zł) czy Ich Dwoje (wódka, Tequila, Kahlua, Coca-Cola – 15 zł).

Societe, ul. Różana 14, tel. 22 540 13 33

Na miłosny weekend będą tu przygotowane specjalne dania. Wśród nich są m.in. róża z wędzonego łososia podana na carpaccio z zielonego ogórka z delikatnym dresingiem i pieprzem młotkowanym (18 zł), świeży szpinak z miksem sałat, serem roquefort, orzechami i sosem żurawinowym (19 zł) oraz serce z piersi kurczaka na makaronie w sosie z owoców leśnych (29 zł). Wykwintnym deserem będą lody z pieca w melonie (16 zł). Obowiązywać będzie też zestaw dań w cenie 180 zł. Rezerwując stolik do 5 lutego goście mogą liczyć w dniu kolacji na dodatkową niespodziankę.

Il Caminetto, ul. Zwycięzców 45, tel. 022 672 55 96

Od poniedziałku 8 lutego do piątku 12 lutego można tu zamawiać specjalne walentynkowe dania, np. ser provolone z truflami (23 zł), mozzarellę z suszonymi pomidorami i kaparami i bazylią (24 zł), tagliatelle szpinakowo – białe z kurkami i krewetkami w sosie różowym zapiekane z plastrem sera provolone (35 zł) czy eskalopoki cielęce ze szparagami z serem provolone (32 zł). W sobotę i w niedzielę (13 – 14 lutego) zamawiać będzie można dania z karty. Dla zakochanych niespodzianka na koniec posiłku.

Restauracja Śpiewających Kelnerów, ul. Smocza 27

Wystrój sal i dekoracja stołów w kolorach różowych i czerwonych pasteli, dopełnione serduszkami, aksamitnymi płatkami róż, a także romantycznym blaskiem świec, stworzą unikalny nastrój.

Specjalnie przygotowane na ten wyjątkowy weekend menu, skomponowane z dań o zalotnych nazwach, np. "Czuły dotyk", "Żar zmysłów" czy "Kusząca doskonałość" pobudzi zmysły Zakochanych. Walentynkowe atrakcje znajdziemy w restauracji od piątku do niedzieli.

Dopełnieniem weekendu będą najbardziej romantyczne standardy muzyki światowej, w wykonaniu uzdolnionych wokalnie kelnerów– mówi Joanna Jaroszewicz, manager ds. marketingu. - Przygotowaliśmy dla gości program artystyczny, składający się z najsłynniejszych wokalnych duetów filmowych oraz najgorętszych utworów polskich kompozytorów.

Menu:

Przystawki: Flirt (liście świeżego szpinaku z serem pleśniowym w tostach) 18 zł Zalotnik (grillowana pierś kurczaka na sałacie z warzywami w sosie ziołowym) 17 zł Miłość od pierwszego wejrzenia (wątróbki z wiśniami podawane na tostach) 18 zł Czuły dotyk (carpaccio z wędzonego łososia z limonką ) 23 zł Gorące serca ( pierogi z nadzieniem mix okraszone złocistą cebulą ) 18 zł

Zupy: Randka w ciemno (żurek z jajkiem i kiełbasą serwowany w chlebie) 16 zł Uwodzicielska propozycja (krem z cukini z serem pleśniowym) 18 zł Żar zmysłów (pikantna zupa z okrą, pomidorami i mięsem) 21 zł

Dania główne: Zauroczenie (penne z leśnymi grzybami) 30 zł Dzikość serca (mięso indycze smażone, podawane z sałatką i frytkami) 34 zł Nie solo, a w duecie (sola w pierzastej panierce, podawane z ziemniakami i warzywami) 38 zł Kusząca doskonałość (cielęcina w sosie kurkowym z dodatkami) 45 zł Schrup mnie (kaczka z jabłkiem i sosem z czarnej porzeczki z ziemniakami) 49 zł Ty i Ja (mix grillowanego mięsa drobiowego z dodatkami, porcja dla 2 osób) 60 zł

Desery Psota (limonkowe orzeźwienie) 18 zł Igraszka (szarlotka z bitą śmietaną i owocami podawana na ciepło) 16 zł Figiel (tiramisu) 18 zł

- asab

Życie Warszawy

Najczęściej czytane