Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Stół z tradycjami

Synoradzka Maria 12-02-2010, ostatnia aktualizacja 12-02-2010 12:03

Zobacz, gdzie w Warszawie znajdziesz restauracje serwujące tradycyjnie dania polskiej kuchni.

Restauracja Polka, ul. Świętojańska 2, tel. 22 635 35 35, czynne codziennie w godz. 12 – 23, można płacić kartą

Polska tradycyjna kuchnia w przystępnym wydaniu Magdy Gessler. W menu śledzik z cebulką (14 zł), domowy pasztet Polki (19 zł), tatar po węgiersku (32 zł), pomidorowa domowa z kluseczkami (9 zł), domowy rosół z kluseczkami (12 zł), grzybowa z kluseczkami (17 zł). Ciekawe są niesłodkie mazurki – z kiełbasą wędzoną, pieczona papryką i pomidorami, serem Gruyere, z wędzoną makrelą, ogórkiem kiszonym, i wędzonym oscypkiem, z porem, serem camembert i kwaśną śmietaną (każdy 23 zł). Z pieca podawane jest smakowite kurczę po polsku faszerowane wątróbką (36 zł), golonka z kapustą (39 zł) czy kaszanka z jabłkowym musem (18 zł). Z „blachy” – schabowy (35 zł) i sandacz (35 zł). Lokalizacja idealna na rodzinny obiad podczas spaceru po Starówce. W wystroju czuć rękę restauratorki – wnętrze jest ciepłe, kwieciste i przytulne.

Dom Polski, ul. Francuska 11, tel. 22 616 24 32, czynne codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa (warto wcześniej zarezerwować stolik), można płacić kartą

Mieszcząca się w willi na Saskiej Kępie restauracja jest ulubionym miejscem spotkań biznesmenów chcących pochwalić się przed swoimi zagranicznym kontrahentami rodzimą kuchnią w eleganckim wydaniu. Dom składa się z wielu sal i salek, dzięki czemu można tu dyskretnie i w odosobnieniu omawiać plany fuzji i przejęć. A wszystko to przy wieprzowych nóżkach (22 zł), pierogach (29 zł), żurku na zakwasie (22 zł), wiejskiej kaczce w jabłkach (60 zł), szczupaku w maśle i jaju (58 zł), zrazie z dzika (62 zł), combrze z sarny (98 zł) czy bażancie w sosie z trawy żubrowej (60 zł). Ceny sugerują, że zdecydowanie najlepiej iść tam wyposażonym w firmową kartę kredytową.

Restauracja Polska Tradycja, ul. Belwederska 18a, tel. 22 840 09 01, czynne codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

Mokotowski konkurent Domu Polskiego, startujący w wyścigu o portfele zamożnych ludzi interesu. Mieści się w willi z licznymi pokojami urządzonymi w przedwojennym stylu. Obsługa jest elegancka i nie narzucająca się, a kuchnia – polska oczywiście – wykwintna. Wśród dań tatar wołowy z domowymi marynatami (37 zł), cielęce ozory z chrzanem (23 zł) czy grzanka z móżdżkiem (26 zł). Wielbiciele kaszy mogą się zajadać bardzo rzadko serwowanym w polskich knajpach krupnikiem (12 zł). Potrawy główne to w dużej mierze to, co wszystkim się kojarzy z naszym tradycyjnym stołem, czyli kaczka w jabłkach, karp królewski z prawdziwkami w śmietanie oraz zrazy radziwiłłowskie faszerowane ogórkiem i marchewką.

Restauracja Dyspensa, Skład win, ul. Mokotowska 39, tel. 22 629 99 89, czynne codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

Dyspensa to jedna z bardziej wyczulonych na zmiany pór roku i sezonowe smakołyki restauracja w Warszawie. Jadłospis jest skomponowany nierygorystycznie – obok polskich dań są potrawy włoskie dla tych „co żyją, aby jeść”. Surowizny reprezentuje tu więc - żadna niespodzianka – tatar po polsku (39 zł) oraz carpaccio z rukolą i parmezanem (37 zł). Obok makaronów jest szczawiowa z jajem (22 zł) lub botwina z ziemniakami (19 zł). Przyjaźń polsko-włoską cementują dodatkowo bruschetta z pomidorami i pierogi z cielęciną. Miejsce idealne, jeśli nie wszyscy goście lubią polską kuchnię.

Stary Dom, Towarzystwo Gastronomiczne, ul. Puławska 104/106, tel. 22 646 42 08, czynne codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa można płacić kartą

Miejsce znakomite na niedzielny rodzinny obiad. W jadłospisie potrawy przedwojennej polskiej kuchni, nieco zapomniane. Zjemy tu więc pasztety z gorącego pieca, kluski z serem, pyzy z dziurką okraszone cebulką, pierogi na słodko z owocami z puszystą śmietanką, gołąbki „jak u mamy” w pomidorowym sosie czy sztukę mięsa z chrzanem. Jest także sympatyczne menu dla maluchów. Przy opisach dań szef kuchni zdradza nam kuchenne sekrety: że befsztyk tatarski dobry jest dla rekonwalescentów, a galareta z wieprzowych nóg gotowana jest wolno, „żeby rosół nie zbielał”. Restauracja to dobre miejsce na spotkania w dużym gronie. Jest przestronna, udekorowana surowymi postarzanymi belkami, jadalnia, są balkonikami na galerii, z których można obserwować co się dzieje na dole.

Delikatesy Braci Gessler, ul. Krakowskie Przedmieście 13, tel. 22 826 79 36, czynne codziennie w godz. 8 – 23, można płacić kartą

Sklep przyrestauracyjny. Przez dwa duże okna wychodzące na Hotel Bristol i Krakowskie Przedmieście – jeśli aura na to pozwala – ujmujące ekspedientki w białych fartuchach i czepkach wydają gorące naleśniki, kanapki, paszteciki, chleb i bułki (okno „wytrawne”) oraz bułeczki z serem albo francuskie ciastka ze śliwką i blachy jagodzianek (okno „słodkie”). W menu delikatesów są m.in konfitura z poziomek (18 zł), konfitura z rabarbaru (18 zł), dżem z malin (18 zł), śledzie w oleju lnianym (16 zł), kurki w maśle (18 zł), pasztet z sarny w glinianej foremce (18 zł) czy gołąbki w sosie pomidorowym ( 22 zł). Na miejscu można zjeść jagodziankę (3 zł) albo bułeczkę z jabłkiem i cynamonem (3 zł).

Życie Warszawy

Najczęściej czytane