Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Świątecznie w restauracjach

Monika Kucia 25-12-2010, ostatnia aktualizacja 26-12-2010 15:23

Większość restauracji działa jak zwykle w drugi dzień świąt. Restauracje hotelowe przygotowują obfite świąteczne brunche. Przedstawiamy wybrane propozycje na bożonarodzeniowy obiad lub kolację poza domem.

Propozycja z restauracji U Fukiera
źródło: materiały prasowe
Propozycja z restauracji U Fukiera

Marconi, hotel Bristol Le Meridien

ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 1832, czynne 25 i 26 grudnia w godz. 7 – 10.30 (śniadania), 12.30 – 17 (brunch), 19 – 23 (kolacje), można płacić kartą

Podczas brunchu na bufetach, poza tradycyjnymi polskimi daniami, znajdą się świąteczne przysmaki z całej Europy. Cena: 170 zł od osoby.

Castello

ul. Wiertnicza 96, tel. 885 75 05, czynne 26 grudnia w godz. 12 – 23, można płacić kartą

Na gości czekają tu włoskie potrawy, m.in. Saltimbocca alla Romana, czyli zapiekane kotleciki cielęce z szynką parmeńską, mozzarellą i szałwią (43 zł), czy ravioli di agnello al pomodorini e pinoli – włoskie pierożki z jagnięciną i orzeszkami pinii w sosie z pomidorów cherry (32 zł).

Delicja Polska

ul. Krakowskie Przedmieście 45, tel. 22 826 47 70, czynne 25 i 26 grudnia od godz. 11 do ostatniego gościa, można płacić kartą

W karcie same klasyki – strugany tatar, grzyby, śląskie kluski, sandacz, barszcz ukraiński. Szef kuchni w sezonie pakuje rydze do słoi z klarowanym masłem – serwuje je potem z patelni lub jako dodatek. Pamięta o daniach sezonowych. Na miejscu wypiekane są ciasta.

U Fukiera

Rynek Starego Miasta 27, Śródmieście, tel. 22 831 10 13, czynne 26 grudnia od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

Można tu przyjść na świąteczne dania, np. kapustę wigilijną z olejem lnianym, leśnymi grzybami i pigwą (35 zł), barszcz czerwony rubinowy na zakwasie z uszkami (24 zł) czy lina z pieca pod kwaśną śmietaną (45 zł). W bożonarodzeniowej karcie są też mięsa, m.in. gęś pieczona z pyzami i modrą kapustą (89 zł) czy pieczeń z dzika z domowymi kopytkami i buraczkami na gorąco (74 zł).

Kołomyja

ul. Warszawska 3, Konstancin-Jeziorna, tel. 22 754 05 94, czynne 26 grudnia od godz. 11 do ostatniego gościa, można płacić kartą

Zajazd w nowej lokalizacji zaprasza w drugi dzień świąt na dania z karty. Goście na początek dostają chleb ze smalcem. Potem można zjeść kresowe specjały: syberyjskie pielmieni, żmudzkie cepeliny, lwowską zupę rybną. Jest także dziczyzna: polędwica z jelenia z sosem gruszkowo-imbirowym (59 zł), polędwica z dzika z sosem pigwowo-tarninowym (54 zł).

Merliniego 5

ul. Merliniego 5, tel. 22 646 08 10, czynne 24 grudnia w godz. 11.30 – 15, 25 i 26 grudnia w godz. 13 – 22, można płacić kartą

Tu zjemy m.in. karpia w galarecie z warzywami i jajkiem z sosem chrzanowym i tatarskim (26 zł), krem z leśnych grzybów z kwaśną śmietaną (16 zł) czy pieczoną gęś z czerwoną kapustą, śliwkami i rodzynkami na plackach rösti (54 zł). Do picia wino lub kompot z suszu (12 zł).

Przeczytaj więcej propozycji na www.kulinarnik.pl.

zyciewarszawy.pl

Najczęściej czytane