Świątecznie w restauracjach
Większość restauracji działa jak zwykle w drugi dzień świąt. Restauracje hotelowe przygotowują obfite świąteczne brunche. Przedstawiamy wybrane propozycje na bożonarodzeniowy obiad lub kolację poza domem.
Marconi, hotel Bristol Le Meridien
ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 1832, czynne 25 i 26 grudnia w godz. 7 – 10.30 (śniadania), 12.30 – 17 (brunch), 19 – 23 (kolacje), można płacić kartą
Podczas brunchu na bufetach, poza tradycyjnymi polskimi daniami, znajdą się świąteczne przysmaki z całej Europy. Cena: 170 zł od osoby.
Castello
ul. Wiertnicza 96, tel. 885 75 05, czynne 26 grudnia w godz. 12 – 23, można płacić kartą
Na gości czekają tu włoskie potrawy, m.in. Saltimbocca alla Romana, czyli zapiekane kotleciki cielęce z szynką parmeńską, mozzarellą i szałwią (43 zł), czy ravioli di agnello al pomodorini e pinoli – włoskie pierożki z jagnięciną i orzeszkami pinii w sosie z pomidorów cherry (32 zł).
Delicja Polska
ul. Krakowskie Przedmieście 45, tel. 22 826 47 70, czynne 25 i 26 grudnia od godz. 11 do ostatniego gościa, można płacić kartą
W karcie same klasyki – strugany tatar, grzyby, śląskie kluski, sandacz, barszcz ukraiński. Szef kuchni w sezonie pakuje rydze do słoi z klarowanym masłem – serwuje je potem z patelni lub jako dodatek. Pamięta o daniach sezonowych. Na miejscu wypiekane są ciasta.
U Fukiera
Rynek Starego Miasta 27, Śródmieście, tel. 22 831 10 13, czynne 26 grudnia od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą
Można tu przyjść na świąteczne dania, np. kapustę wigilijną z olejem lnianym, leśnymi grzybami i pigwą (35 zł), barszcz czerwony rubinowy na zakwasie z uszkami (24 zł) czy lina z pieca pod kwaśną śmietaną (45 zł). W bożonarodzeniowej karcie są też mięsa, m.in. gęś pieczona z pyzami i modrą kapustą (89 zł) czy pieczeń z dzika z domowymi kopytkami i buraczkami na gorąco (74 zł).
Kołomyja
ul. Warszawska 3, Konstancin-Jeziorna, tel. 22 754 05 94, czynne 26 grudnia od godz. 11 do ostatniego gościa, można płacić kartą
Zajazd w nowej lokalizacji zaprasza w drugi dzień świąt na dania z karty. Goście na początek dostają chleb ze smalcem. Potem można zjeść kresowe specjały: syberyjskie pielmieni, żmudzkie cepeliny, lwowską zupę rybną. Jest także dziczyzna: polędwica z jelenia z sosem gruszkowo-imbirowym (59 zł), polędwica z dzika z sosem pigwowo-tarninowym (54 zł).
Merliniego 5
ul. Merliniego 5, tel. 22 646 08 10, czynne 24 grudnia w godz. 11.30 – 15, 25 i 26 grudnia w godz. 13 – 22, można płacić kartą
Tu zjemy m.in. karpia w galarecie z warzywami i jajkiem z sosem chrzanowym i tatarskim (26 zł), krem z leśnych grzybów z kwaśną śmietaną (16 zł) czy pieczoną gęś z czerwoną kapustą, śliwkami i rodzynkami na plackach rösti (54 zł). Do picia wino lub kompot z suszu (12 zł).
Przeczytaj więcej propozycji na www.kulinarnik.pl.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.