Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Jajka, chrzan i pasztety

Monika Kucia 07-04-2011, ostatnia aktualizacja 10-04-2011 13:41

Jaja faszerowane, szynkę i żur na Wielkanoc można już zamawiać w restauracjach, hotelach i sklepach z żywnością tradycyjną. W ofercie są dania klasyczne i nowoczesne, w wersji domowej i luksusowej. Specjały odbierzemy w większości przypadków w Wielką Sobotę, 23 kwietnia.

autor: Kuba Kamiński
źródło: Fotorzepa

 

Cafe Bristol, hotel Bristol, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 18 32

Ekskluzywna wersja świąt. Zamówić można medaliony z podwędzanego na ciepło łososia dekorowanego krewetkami z musem jabłkowo -chrzanowym (19 zł/150g) czy marynowanego z ziołami i kruszonym pieprzem, pieczonego antrykota z sosem tatarskim (19 zł/150g). Ze słodyczy możemy wybrać lukrowaną babkę wielkanocną (42 zł/dla ośmiu osób) lub paschę bakaliową z sosem pomarańczowym (18 zł/200 g).

Dyspensa, ul. Mokotowska 39, tel. 022 629 99 89

Tu dostaniemy wędliny: wędzoną szynkę wielkanocną (20 zł / 100 g), wędzone polędwiczki wieprzowe (22 zł/100g) czy baleron (16 zł/100 g). Dostępny jest też łosoś w sosie bazyliowym (18 zł/100 g), szczawiowa z jajkiem faszerowanym (12 zł), pierogi z mięsem cielęcym lub ruskie (18 zł/20 szt.) oraz zając duszony w śmietanie z buraczkami (44 zł/porcja). Znajdziemy tu także mazurki: kajmakowy, czekoladowy i czekoladowy z konfiturą z płatków róży (70 zł/osiem porcji).

Magiel Cafe, ul. Stępińska 2, tel. 22 841 00 16

Tu przygotowano barszcz biały (8 zł/250 ml), a także nietypowe przekąski: gołąbki z kapusty włoskiej z jagnięciną i kaszą jęczmienną (14 zł/100 g) czy żołądki drobiowe confi (9 zł /100 g). W repertuarze jest pasztet z soczewicy i cieciorki "veg" (7 zł /100 g), a z mięs np. udziec jagnięcy pieczony z czosnkiem i rozmarynem  (16 zł /100 g). Kupimy pierogi z białą kiełbasą i chrzanem (9 zł /100 g). Ze słodkości można dostać mazurek kajmakowy z orzechami, morelami, rodzynkami (59 zł/okrągły 25 cm) oraz babeczki drożdżowe z masłem pomarańczowo-imbirowym (7,5 zł /1szt – minimalne zamówienie cztery szt.).

Moonsfera, ul. Wybrzeże Gdyńskie 4, tel. 22 560 37 33

Wśród propozycji restauracji jest tradycyjny polski pasztet z chrzanem i marynowanymi grzybkami (12 zł/100 g) czy marynowany łosoś "Gravalax" z dressingiem miodowo-koperkowym (12 zł /100 g). Z dań głównych możemy wybrać np. udko kurczaka z buraczkami i pieczonym jabłkiem z sosem Calvados (18 zł /150 g) lub pieczony medalion z sandacza z sosem kaparowym z ziemniakami i warzywami (18 zł /150 g). Deserem na zamówienie jest np. mazurek kajmakowy (22 zł/800 g).

Oregano, ul. Bohaterów 14, tel. 22 425 59 64

Tu znajdziemy nowoczesne aranżacje jak wiosenna sałatka z groszku cukrowego i rzodkiewek z sosem cytrynowym (45 zł/kg) oraz tradycyjne, jak biały barszcz na zakwasie chlebowym ze świeżo tartym chrzanem i białą kiełbaską (10 zł/300 ml). Kupić można dania główne, np. roladki z indyka napełnione pieczoną papryką w sosie z cukinii (32 zł/250 g). Szefowa kuchni zrobi m.in. mazurek bakaliowy z chrupiącą wiśniową pianką (45 zł/sztuka).

Skarby Smaku, ul. Żurawia 47/49, tel. 22 621 82 68

Sklep słynie z pasztetów, m.in. z dzika z zielonym pieprzem (72 zł/kg), z kaczki ze śliwką (77 zł/kg) czy wieprzowego z kozieradką (39,90 zł/kg). Dostaniemy tu także dodatki do mięs, np. żurawinę (9,90 zł/200 g) czy borówkę z gruszką (12,90 zł/200 g) oraz ćwikłę (5 zł/280 g). Osoby, które złożą zamówienia 8 kwietnia, otrzymają upominek od firmy. Przy zamówieniach powyżej 250 zł rabat 5 procent.

Société, ul. Różana 14, tel. 22 540 13 33

Tu zamówimy na miejscu pieczone mięsa – m.in. schab środkowy (44 zł/kg), schab po warszawsku (10 zł/ok. 120 g) czy boczek (32 zł/1 kg). Będą też jaja faszerowane z kawiorem, makrelą lub śledziem (20 zł/dziesięć szt.) i żur staropolski na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą (22 zł/0,5 l)

U Fukiera, Rynek Starego Miasta 27, tel. 22 831 10 13

Dostaniemy tu dorsza po grecku z dodatkiem kolendry (42 zł/200g), jaja faszerowane polskie wiejskie (18 zł/pięć połówek) oraz sałatkę jarzynową "jak w domu" (38 zł/kg). W ofercie są wędliny, np. boczek marynowany po polsku rolowany (42 zł/kg) oraz karkówka aromatyzowana czosnkiem (49 zł/1 kg). Jest także tarta ćwikła (15 zł/150 g), cielęco-wieprzowa kiełbasa w szarym sosie (42 zł/kg), a także cała gęś pieczona faszerowana wątróbkami (160 zł).

„Al Pomodoro", Bemowo, ul. Szeligowska 4 (róg Połczyńskiej), tel. 22 357 69 69;

„Al Pomodoro", Ursus, ul. Dzieci Warszawy 27 A (osiedle Skorosze), tel. 22 303 97 00

Oferta obejmuje m.in. pasztet z zająca (minimalne zamówienie 500g, 6,90 zł/100 g) oraz jajka faszerowane pastą łososiową i szpinakową (23,90 zł/12 połówek). Kupimy tu także półmisek ryb wędzonych (minimalne zamówienie 500 g)  w cenie 8,90 zł za 100g oraz żurek z białą kiełbasą (6,90 zł/porcja) czy kurczaka pieczonego z miodem, cytrynami i tymiankiem (około 1,5 kg – 32 zł/kg). Zamówienia do 20 kwietnia.

Bon Appetite, ul. Ogrodowa 58, tel. 22 520 23 28

Tu zamówimy m.in. jaja faszerowane korniszonem albo szynką parmeńską i awokado (5 zł/2 połówki). W ofercie jest także gęś faszerowana sosem żurawinowym (10 zł/100 g), pieczona biała kiełbasa z rumianą cebulą (7 zł/porcja) i królik z ziołami prowansalskimi duszony z białym winie (38 zł/200 g). Ciekawą przekąską są babeczki kruche faszerowane sałatkami np. z krabami i selerem naciowym czy z sardynką (5 zł/szt.). Kupić można także babę drożdżową (6 zł/porcja) i sernik z bakaliami (8 zł/porcja).

Gospoda pod Młynem, ul. Wiolinowa 14, tel. 22 855 07 01

Kupimy tu gotowe półmiski zimnych przekąsek, np. indyka w maladze (65 zł/10 porcji), pierś z kaczki na musie żurawinowym (80 zł/10 porcji) albo węgorza wędzonego na sałatce jajecznej (80 zł/10 porcji). Dostępne są także borowiki w śmietanie (15 zł/1 porcja) oraz rosół z makaronem (6 zł/porcja).

 

Przeczytaj dokończenie na Kulinarnik.pl:

Życie Warszawy

Najczęściej czytane