Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Widelcem po mapie, czyli gdzie dobrze zjeść

Mon, pp 11-05-2011, ostatnia aktualizacja 12-05-2011 14:17

Gdzie zjeść najlepsze sushi? Dokąd wybrać się na elegancką kolację, a dokąd na lunch? Odpowiedzi w naszym najnowszym przewodniku "Najlepsze restauracje w Warszawie 2011" w serwisie Kulinarnik.pl.

Mamy nadzieję, że Przewodnik stanie się dla Państwa miłym towarzyszem kulinarnych przygód w stołecznych lokalach.
źródło: PantherMedia
Mamy nadzieję, że Przewodnik stanie się dla Państwa miłym towarzyszem kulinarnych przygód w stołecznych lokalach.
źródło: kulinarnik.pl

Z przebogatej oferty warszawskiej gastronomii Monika Kucia, nasza dziennikarka kulinarna, wyróżniła 75 lokali.

Wśród wytypowanych przez nią miejsc znalazło się po pięć najlepszych restauracji polskich, orientalnych, włoskich i barów sushi. Dowiemy się, gdzie zjeść międzynarodowe przysmaki, takie jak hiszpańskie chorizo, które serwuje rodzeństwo Kręglickich w Piątej Ćwiartce czy meksykańskie nachos – wyśmienite zjemy w restauracji Blue Cactus. Wyróżnionych zostało również po pięć winiarni, pubów, bistro (lub jadłodajni) i barów mlecznych, a także dziesięć kawiarni i tyle samo cukierni.

Monika Kucia poleca miejsca eleganckie, ekskluzywne i na każdą kieszeń, na randkę i na obiad z liczną rodziną. Można w nich nie tylko smacznie zjeść – wybrane lokale mają o wiele więcej zalet.

Polecone zostały restauracje, w których menu pojawiają się dania bio i produkty ekologiczne, związane z ruchem Slow Food – do takich należy między innymi zarówno Na Zielnej, jak i te lokale, które są miejscem spotkań i działań społecznych. Reprezentantem tej drugiej kategorii są na przykład Delikatesy.Esencja. Z „Przewodnika” nasi czytelnicy dowiedzą się także, które restauracje nie korzystają z polepszaczy, kostek smakowych ani mikrofalówki, jak Green Peas, a w których bez ograniczeń można korzystać z Internetu.
Autorka rozbudza apetyty, wymieniając specjały z menu – takie jak polędwica z dorsza z waniliowym risotto, krewetka w anielskim włosie czy lody gryczane. Te ostatnie serwuje Karol Okrasa w restauracji Platter.

A coś dla zwykłych zjadaczy chleba? W zestawieniu nie brak i miejsc, w  których doskonały żurek dostaniemy już za 3 zł, takich jak Mleczarnia Jerozolimska czy dobrze znana warszawiakom Złota Kurka.

– Warto wiedzieć, co ląduje na naszych talerzach – mówi Monika Kucia. Tak więc oprócz informacji o tym, co znajdziemy w menu danej restauracji i kto nad nim czuwa, autorka pisze, w których lokalach prowadzone są zajęcia edukacyjno-kulinarne – na takie możemy się np. wybrać do bistro Klimaty Kulinarne – czy warsztaty z carvingu, które organizuje orientalna Papaya. Dowiecie się też, które lokale krzewią kulturę picia wina na światowym poziomie.

 

Czytaj więcej na kulinarnik.pl! Baza restauracji warszawskich, opinie i recenzje, konkursy.

 

Życie Warszawy

Najczęściej czytane