Widelcem po mapie, czyli gdzie dobrze zjeść
Gdzie zjeść najlepsze sushi? Dokąd wybrać się na elegancką kolację, a dokąd na lunch? Odpowiedzi w naszym najnowszym przewodniku "Najlepsze restauracje w Warszawie 2011" w serwisie Kulinarnik.pl.
Z przebogatej oferty warszawskiej gastronomii Monika Kucia, nasza dziennikarka kulinarna, wyróżniła 75 lokali.
Wśród wytypowanych przez nią miejsc znalazło się po pięć najlepszych restauracji polskich, orientalnych, włoskich i barów sushi. Dowiemy się, gdzie zjeść międzynarodowe przysmaki, takie jak hiszpańskie chorizo, które serwuje rodzeństwo Kręglickich w Piątej Ćwiartce czy meksykańskie nachos – wyśmienite zjemy w restauracji Blue Cactus. Wyróżnionych zostało również po pięć winiarni, pubów, bistro (lub jadłodajni) i barów mlecznych, a także dziesięć kawiarni i tyle samo cukierni.
Monika Kucia poleca miejsca eleganckie, ekskluzywne i na każdą kieszeń, na randkę i na obiad z liczną rodziną. Można w nich nie tylko smacznie zjeść – wybrane lokale mają o wiele więcej zalet.
Polecone zostały restauracje, w których menu pojawiają się dania bio i produkty ekologiczne, związane z ruchem Slow Food – do takich należy między innymi zarówno Na Zielnej, jak i te lokale, które są miejscem spotkań i działań społecznych. Reprezentantem tej drugiej kategorii są na przykład Delikatesy.Esencja. Z „Przewodnika” nasi czytelnicy dowiedzą się także, które restauracje nie korzystają z polepszaczy, kostek smakowych ani mikrofalówki, jak Green Peas, a w których bez ograniczeń można korzystać z Internetu.
Autorka rozbudza apetyty, wymieniając specjały z menu – takie jak polędwica z dorsza z waniliowym risotto, krewetka w anielskim włosie czy lody gryczane. Te ostatnie serwuje Karol Okrasa w restauracji Platter.
A coś dla zwykłych zjadaczy chleba? W zestawieniu nie brak i miejsc, w których doskonały żurek dostaniemy już za 3 zł, takich jak Mleczarnia Jerozolimska czy dobrze znana warszawiakom Złota Kurka.
– Warto wiedzieć, co ląduje na naszych talerzach – mówi Monika Kucia. Tak więc oprócz informacji o tym, co znajdziemy w menu danej restauracji i kto nad nim czuwa, autorka pisze, w których lokalach prowadzone są zajęcia edukacyjno-kulinarne – na takie możemy się np. wybrać do bistro Klimaty Kulinarne – czy warsztaty z carvingu, które organizuje orientalna Papaya. Dowiecie się też, które lokale krzewią kulturę picia wina na światowym poziomie.
Czytaj więcej na kulinarnik.pl! Baza restauracji warszawskich, opinie i recenzje, konkursy.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.