Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Menu degustacyjne

Monika Kucia 11-09-2008, ostatnia aktualizacja 11-09-2008 13:11

źródło: Życie Warszawy

La Rotisserie, hotel Le Regina, ul. Kościelna, tel. 022 531 60 70, czynne codziennie w godz. 12 – 23, można płacić kartą

Paweł Oszczyk, szef kuchni w La Rotisserie, wciąż szuka nietypowych połączeń, eksperymentuje z zapomnianymi produktami, lubi kulinarne żarty. W swoim obecnym menu degustacyjnym proponuje m.in. rulon z wędzonego łososia i kraba z koprem i kawiorem, kompot z jabłka i rabarbaru, pierś przepiórki faszerowaną letnią truflą, risotto ze świeżych kurek i lubczyku oraz comber z sarny marynowany w wódce z miodem, serwowany z sałatą ze świeżymi malinami i imbirem oraz ravioli rozmarynowym. Na deser dostaniemy Duet z gorzkiej czekolady i marakui z domowej roboty sorbetem. Cena: 270 zł (bez alkoholu).

Malinowa, hotel Bristol, Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 022 625 25 25, czynne od wtorku do soboty w godz. 18 – 23, można płacić kartą

Michał Tkaczyk, szef tutejszej kuchni, mówi: – W zamyśle nasze menu degustacyjne jest promocją dobrych polskich produktów przewijających się od lat w naszej kulturze kulinarnej. Używam ich niekoniecznie standardowo.

Tkaczyk proponuje czterodaniowy zestaw dań. Zjemy m.in. wędzonego pstrąga w galaretce jabłkowej z korzennym sosem, sałatkę z ogórków i rzodkwi oraz zupę capuccino z młodego szpinaku z cielęciną i pomidorami marynowanymi w oliwie truflowej. Jako danie główne możemy wybrać schab marynowany w miodzie pitnym z zapiekanymi w śmietanie ziemniakami, sosem kurkowym i szpinakiem lub węgorza w kruszonym pieprzu na kremowych borowikach, podanego z risotto, szyjkami rakowymi i ogórkiem małosolnym oraz sosem maślanym z szałwią. Na deser będzie torcik czekoladowy nadziewany kremem brulee z czerwonych owoców podany z sorbetem malinowym. Cena: 190 zł od osoby (w tym dwa kieliszki wina).

Rialto, hotel Rialto, ul. Wilcza 73, tel. 022 584 87 71; czynne codziennie w godz. 6.30 – 22.30; można płacić kartą

– Wrzesień w naszej restauracji będzie wędrówką po polskich górach, lasach, jeziorach, rzekach, łąkach i polach – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Rialto. – Ale dania będą jednocześnie czymś nietypowym i niepowtarzalnym, czego nie spotykamy na co dzień – np. oscypek podany będzie w formie fondue.

Menu degustacyjne zmienia się tu co tydzień. Oferowane jest w godzinach popołudniowych: od 17 do 22.30. Cena: 150 zł (bez alkoholu). W tym tygodniu zjemy np. pierś perliczki z pieczonymi figami i pierożkami z nadzieniem z wątróbki drobiowej, a od poniedziałku zupę grzybową w trzech postaciach i comber z sarniny z kopytkami pietruszkowymi. Na deser będzie suflet z jeżynami.

The Oriental, hotel Sheraton, ul. Prusa 2, tel. 022 450 67 05; czynne w poniedziałki w godz. 18 – 23, od wtorku do piątku w godz. 12 – 15 i 18 – 23, w soboty w godz. 18 – 23, w niedziele w godz. 12.30 – 16.30 (brunch), można płacić kartą

Gourmet Menu to kolacja dla miłośników smaków z południowo-wschodniej Azji. Szef kuchni Sunchai zaprasza na pięciodaniowe menu, o którym opowiada: – Staram się przybliżyć Polakom jak najbardziej tradycyjną kuchnię orientalną, która zawiera również dużą część mojej rodzinnej kuchni tajskiej. Oczywiście, ponieważ pracuję w Polsce, w jakimś stopniu moja percepcja się zmienia. Przykładem są orientalne desery, które, jak już się przekonałem, są dla Europejczyka trudne do zrozumienia. Ze względu na dostępność produktów, wrodzoną ciekawość oraz nieograniczone możliwości kuchni w Sheratonie postanowiłem poeksperymentować z nieznanymi mi dotąd smakami, np. truskawkami.

Zjemy m.in. zielone szparagi w tempurze podane z sosem curry, turbota gotowanego na parze, zawiniętego w papier ryżowy i podanego z tajskimi warzywami oraz truskawkowe trio: imbirowa margherita, lasagna z białą czekoladą oraz tarta z dodatkiem lawendy. Cena: 180 zł od osoby. Oferta obowiązuje od poniedziałku do soboty po godz. 18. Konieczne rezerwacje.

Życie Warszawy

Najczęściej czytane