Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Najlepsze produkty w diecie po operacji

26-10-2016, ostatnia aktualizacja 26-10-2016 09:20

To, jak się żywisz po zabiegu chirurgicznym, wpływa na szybkość zdrowienia i leczenia się ran. Jadłospis zawierający pełnowartościowe produkty pomoże Ci uniknąć komplikacji pooperacyjnych, takich jak np. zatwardzenia i dostarczy wszystkie potrzebne składniki przyspieszające gojenie się skóry. W diecie po operacji powinna więc znaleźć się żywność jak najmniej przetworzona, pełna witamin, mikro- i makroskładników.

źródło: Materiał Partnera

Produkty przetworzone i żywność pełnowartościowa

Wszystkie pokarmy przetworzone zawierają w sobie więcej tłuszczu, cukru, soli i konserwantów oraz mniej błonnika i witamin niż ich nieprzetworzone odpowiedniki. Zamiast szklanki soku owocowego lepiej zjedz cały owoc, który dostarczy Ci witamin, ale również błonnika wspomagającego pracę jelit. Zamiast smażonego kotleta przygotuj sobie pulpety gotowane na parze. Do diety po operacji włącz jak najprostsze produkty i poddawaj je tylko delikatnej obróbce cieplnej, żeby nie tracić ich wartościowych składników odżywczych. Jako rekonwalescent potrzebujesz żywności, która wzmocni Twój organizm, przywróci Ci siły i zapobiegnie kolejnym chorobom. Kupuj mięso od lokalnego hodowcy, ekologiczne jajka, warzywa i owoce. W sklepie omijaj półki z puszkowanym jedzeniem, gotowymi obiadami i szybkimi przekąskami. Poniżej lista produktów, które muszą znaleźć się w Twojej pooperacyjnej diecie, żebyś szybko powrócił do zdrowia.

Błonnik dla dobrej pracy jelit

Powszechna komplikacja pooperacyjna, która pojawia się u wielu pacjentów, to zatwardzenia. Jednym z efektów ubocznych środków przeciwbólowych podawanych po operacji jest zmniejszenie ruchliwości jelit. Prowadzi to do pojawienia się zatwardzenia, które zwiększa odczuwany ból, a także powoduje zwiększone naprężenie zszywanego miejsca (szczególnie jeśli zabieg chirurgiczny dotyczył dolnych partii ciała). Dlatego tak ważne jest, żebyś po operacji mógł bez problemu się wypróżnić. Włączając do jadłospisu produkty bogate w błonnik, usprawnisz pracę jelit. Zamiast białego pieczywa z wysokoprzetworzonej mąki wybierz pełnoziarnisty ciemny chleb pieczony na zakwasie. Spożywaj świeże owoce i warzywa, unikając jednak warzyw strączkowych i kapustnych, które mogą powodować wzdęcia. Warzywa możesz poddawać również delikatnej obróbce cieplnej, tj. gotować je na parze, żeby ułatwić organizmowi ich trawienie. Dieta po operacji powinna zawierać też wartościowe zboża bogate w błonnik, takie jak np. owsiankę. W pierwszym okresie po zabiegu chirurgicznym, kiedy układ trawienny na nowo się rozkręca, unikaj pożywienia powodującego zaparcia. Suszone owoce, mleko i nabiał, sery, czerwone mięso, słodycze i przetworzone produkty to żywność utrudniająca regularne wypróżnienia.

Chude białko dla regeneracji organizmu

Doskonałym źródłem wartościowego białka są chude mięsa, takie jak kurczak, indyk, królik oraz owoce morza i ryby. W diecie pooperacyjnej nie poleca się czerwonego mięsa (wołowiny), które może powodować zaparcia. Jeśli jesteś wegetarianinem, żeby zapewnić sobie odpowiednie ilości białka, spożywaj roślinne produkty, takie jak orzechy, tofu, różne rodzaje fasoli. Choć nabiał to również dobre źródło białka, przez pierwsze dni po zabiegu spożywaj go w ograniczonych ilościach, bo może powodować u Ciebie zaparcia. Żeby uniknąć niedożywienia, możesz również suplementować białko, wypijając specjalne preparaty odżywcze. Więcej na https://www.nestlehealthscience.pl/zarzadzanie-zdrowie/choroby-wieku-podeszlego/niedozywienie

Problemy z jedzeniem po operacji

U wielu pacjentów po przeprowadzonym zabiegu pojawia się brak apetytu, który mija po kilku dniach. Jednak już od pierwszego dnia po operacji ważne jest, żeby wprowadzić wartościowe pożywienie dodające sił i wspomagające proces leczenia. Pokarmy nie mogą powodować zaparć, wzdęć ani bólów brzucha, bo to zniechęca do jedzenia. A po zabiegu operacyjnym rezygnowanie z posiłków spowalnia gojenie się rany pooperacyjnej. Jeśli pojawi się u Ciebie problem z przyjmowaniem stałych pokarmów, spróbuj odżywczych koktajli zawierających białko, owoce i zboża. Napoje zastępujące stałą żywność powinny być kaloryczne, żebyś dostarczył sobie potrzebnej energii. Pacjenci po operacji mają trudność ze zjadaniem zwiększonej ilości kalorii, które są potrzebne do szybkiego wyzdrowienia. Do mało kalorycznej sałaty dodaj tłuste i zdrowe awokado, uzupełnij dietę o napoje proteinowe i specjalne suplementy zawierające niezbędne wartości odżywcze.

Niedożywienie pooperacyjne utrudnia leczenie się ran i pełne odzyskanie sił. O zdrową i zbilansowaną dietę trudno szczególnie u starszych pacjentów, którzy mają swoje żywieniowe przyzwyczajenia. Podając im płynne koktajle odżywcze można dostarczyć im wspomagających zdrowie składników.

Materiał Partnera