Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Jedz lody i chudnij

Magdalena Zapart 27-07-2009, ostatnia aktualizacja 17-08-2009 23:08

Dobra wiadomość dla wszystkich walczących z kilogramami smakoszy. Lody odchudzają! Niestety - nie wszystkie i nie zawsze.

źródło: IStockPhoto

Sama dobrze wiem, jak ciężko jest zapanować nad "ochotą na słodkie". Jeśli już musimy zjeść jakiś deser, niech to będą lody. Pod warunkiem, że nie będzie to wielka porcja lodów z bakaliami, udekorowana czapą bitej śmietany, polewą toffi i posypką niewiadomego pochodzenia - ona pójdzie prosto w biodra. Kubełek lodów pochłonięty przed telewizorem też nie jest najszczęśliwszym pomysłem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żebyśmy zamiast jednego z posiłków zjadły dwie kulki lodów - jedna to zaledwie 40 kalorii.

Dlaczego lody pomagają w odchudzaniu? Między innymi dlatego, że... są zimne. Organizm, żeby je strawić, musi je podgrzać do temperatury ciała.Energię do tego czerpie zaś ze zmagazynowanych tu i ówdzie zapasów,których tak bardzo chcemy się pozbyć.

Odchudzaniu sprzyja też wapń, który pomaga spalać tłuszcz w organizmie. Dwie kulki lodów to ok. 400 mg wapnia, co stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik, którego zazwyczaj nie dostarczamy w odpowiednich ilościach (a powinniśmy!). Wapń jest bowiem podstawowym nieorganicznym składnikiem kości. Badania naukowców z amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia (National Institutes of Health) opublikowane w biuletynie "Calcium Intake Tools" wykazały, że codzienna porcja nabiału może zmniejszyć ryzyko niedoboru wapnia w organizmie oraz ograniczyć rozwój zmian osteoporotycznych nękających kobiety w starszym wieku.

Lody są także bogatym źródłem białka, wapnia i witaminy B2. W porównaniu do mleka dostarczają więcej potasu, magnezu, fosforu oraz witamin grupy B. I spożywa się je znacznie przyjemniej niż przysłowiową "szklankę mleka".

Dodatkowo technologia produkcji lodów sprawia, że są one mocno napowietrzone. Dzięki temu znacznie lepiej zaspokajają głód niż batonik, ciastko czy kanapka. No i są lekkostrawne.

Nie zapominajmy też o sorbetach. Co prawda nie zawierają mleka, a więc i wapnia, ale są pozbawione także tłuszczu, a co za tym idzie są jeszcze mniej kaloryczne. Na dodatek są pyszne i cudownie orzeźwiające.

Dlatego też całkiem niegłupim pomysłem na letnią dietę może być zastąpienie jednego z posiłków porcją lodów. Są one znacznie lepszym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek niż to, co zazwyczaj jemy, prawda?

zyciewarszawy.pl

Najczęściej czytane