Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Plac z ogrodem warzywnym

koz 11-05-2018, ostatnia aktualizacja 11-05-2018 11:32

Miejski ogród warzywnym powstał na placu Na Rozdrożu.

źródło: Urząd Miasta Stołecznego Warszawy

Na ogrodzonych płotkami z wikliny 12 rabatach o powierzchni ponad 150 m kw, ogrodnicy z Zarządu Zieleni m.st. Warszawy, wspólnie z mieszkańcami, zasadzili warzywa i zioła. Wśród nich m.in. brukselka, fasola, jarmuż, koper, lubczyk, majeranek, pomidory, rumianek, słoneczniki i tymianek.

W warszawskich parkach, skwerach czy w pasach zieleni przy drogach warzywa ozdobne sadzone są już od kilku sezonów i spotkały się z przychylnym przyjęciem mieszkańców. Do tej pory nie powstała w Warszawie żadna rabata złożona z samych warzyw.

– Zamiast jednorocznych kwiatów posadziliśmy pachnące warzywa i zioła. Chcemy w ten sposób przyciągnąć uwagę warszawiaków i turystów. Dzięki temu uatrakcyjniliśmy tę przestrzeń, ale także w nieoczywisty sposób przypomnieliśmy o naszych ogrodach społecznościowych Przypominamy również, jak wyglądają w pełnej krasie rośliny, które każdego dnia goszczą na naszych stołach – mówi Marek Piwowarski, dyrektor Zarządu Zieleni.

Na rabatach z kwiatami były sadzone ozdobne odmiany warzyw np. takich jak buraki ozdobno-naciowe o żółtych liściach, czy kapusta ozdobna. Ta ostatnia pojawiała się już w reprezentacyjnych częściach miasta – w Ogrodzie Saskim, w donicach na Nowym Świecie, czy rabatach przy rondzie De Gaulle'a.

zw.com.pl