Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Niezastąpione potrawy z pieca

syn 29-01-2010, ostatnia aktualizacja 29-01-2010 14:07

Na siarczyste mrozy polecamy potrawy z pieca i kominka: rozgrzewające kociołki w restauracjach indyjskich, potrawy z pieców tandoor, mięsa pieczone w restauracji Il Caminetto, wołowy rosół i aromatyczne gulasze u Stefana Hnatka. Z pewnością rozgrzeje Państwa również deser - tarta tatin w piekarni u Vincenta przy Nowym Świecie.

autor: Kuba Kamiński
źródło: Fotorzepa

Trattoria Il Caminetto, ul. Zwycięzców 46, tel. 22 672 55 96, czynne codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

W rodzinnej trattorii Il Caminetto na Saskiej Kępie kominek jest głównym elementem wystroju. Kucharze pieką w nim mięsa i krewetki. Wśród mięs są m.in: żeberka jagnięce z pastą truflową(47 zł), oryginalna włoska kiełbasa salsiccia domowej produkcji (35 zł), befsztyk po florencku (63 zł) czy polędwica wołowa w sosie gorgonzola (45 zł). Warto skusić się też na specjalność lokalu, pizzę prosto z pieca z rukolą, prosciutto i pomidorami, na milimetrowym, chrupiącym cieście, albo z liśćmi szpinaku, czosnkiem i jajem. Ale uwaga: pizze są tak duże, że "uciekają" z talerza. Na zakończenie posiłku podają tutaj przyrządzane na miejscu limoncello. Serwowane w oszronionym, zmrożonym kieliszku jest słodkie, gęste i bardzo cytrynowe.

Tandoor Palace, ul. Marszałkowska 21/25, tel. 22 825 23 75, czynne codziennie od godz. 11.30 do ostatniego klienta, można płacić kartą

Specjalnością restauracji są dania z pieca tandoor. Mięso kurczaka, krewetki, ryby albo baraninę w małych kawałkach, naciera się cytryną, marynuje w jogurcie i przyprawach, po czym na chwilę wkłada do rozpalonego do 300 stopni pieca. Po wyjęciu mięso ma wyjątkowy smak, jest delikatne i kruche. W menu m.in. tandoor chicken (28,50 zł) - połówka kurczaka z pieca, szaszłyki (39,90 zł), chicken malai kebab - kurczak w zaprawie śmietanowej (28,50 zł) czy warzywa z pieca (17.50 zł). Tandoor to również królestwo warzyw, soczewicy, jogurtu i ryżu basmati. Jako czekadełko dostaniemy chrupiące papadamy, chipsy z soczewicy z chutnejami - tamaryndowym i z dodatkiem czosnku, liści mięty i imbiru. Polecam dal makhani - czarną ciecierzycę w kociołku, ziołowo-maślaną w smaku. Na ścianach jest tu sporo indyjskiej cepelii, panuje klimat jak z lat 80. Ale na tym polega urok restauracji indyjskich.

India Curry, ul. Żurawia 22, tel. 22 438 93 50, czynne codziennie w godz. 11.30 - 23.30, można płacić kartą

Wspaniała restauracja Indyjska przy Żurawiej. Od wielu lat ma wierną i liczną publiczność. Specjalnością są potrawy z glinianych pieców tandoor. Menu potraw z pieca jest bardzo długie. Polecam murgh makhani (36 zł) czyli kawałki kurczaka z pieca tandoor w aromatycznym, aksamitnym, pomidorowym sosie czy marynowane krewetki królewskie z pieca tandoor (75 zł). A dla wielbicieli mięs - Tandoori Kebab platter - wspaniały zestaw różnych gatunków podawanych na sałacie (dla dwóch osób - 95 zł). W karcie jest też mnóstwo dań wegetariańskich - warzyw w orientalnych przyprawach czy naleśników.

Restauracja Arti, Al. Jerozolimskie 121/123, tel. 22 626 90 02, czynne codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

Domowa, tania kuchnia indyjska ze wszystkimi klasycznymi daniami w karcie. Są tutaj kociołki balti, zupy, sery i kurczak w gęstych, muślinowych sosach. Dla delikatniejszych podniebień świetne będą samosy, paneer tikka, czyli pieczony biały ser marynowany z cebulą i pomidorem. Na deser - gorąca indyjska herbata z kardamonem i mlekiem.

C.K. Oboźnia Wine Lounge ul. Oboźna 9, tel. 22 826 83 17, czynne: poniedziałek - sobota od godz. 10, niedziela od godz. 12 do ostatniego gościa, można płacić kartą

W menu restauracji Austriaka Stefana Hnatka - jak zwykle zimą - jest wiele rozgrzewających propozycji: gulasze wołowe, świetne risotto z gulaszem, knedle z mięsnym farszem, przysypane zrumienioną cebulką i esencjonalny wołowy rosół. Przy Oboźnej kucharze gotują z najwyższej jakości produktów. Polecam tutejsze ręcznie zagniatane makarony z oliwami i olejami. A na deser przepyszne gorące ciasto czekoladowe.

Café Vincent - Boulangerie, Pattisserie, ul. Nowy Świat 64, czynne codziennie od godz. 7 do ostatniego klienta, można płacić kartą

U Vincenta prosto z pieca dostaniemy wytrawne quiche (z szynką, z porem, z kurkami albo grzybami leśnymi, z warzywami), a na słodko - gorące drożdżowe brioszki z główką, tarte tatin - klasyczną, "odwróconą" tartę z jabłkami, tartę z gruszką, monokle, croissanty i paluchy. Café Vincent to najbardziej zatłoczona kawiarnia przy Nowym Świecie. Wspomnienie Francji w centrum Warszawy.

Życie Warszawy

Najczęściej czytane