Przed kolacją wejdź na Kulinarnik.pl
Gdzie otwiera się nowa restauracja? Która proponuje specjalne menu, a jaka organizuje festiwal? Tego od dziś można się na bieżąco dowiadywać w naszym serwisie Kulinarnik.pl. Przygotowaliśmy też szóstą edycję przewodnika kulinarnego, wyróżniając 115 lokali.
W maju wiele restauracji oferuje menu szparagowe z odpowiednio dobranymi rieslingami. Bacalhau – solonego, suszonego dorsza – będzie można smakować od 24 maja w Downtown podczas festiwalu Smaki Portugalii. 22 maja, podczas Dnia Szwecji, w La Rotisserie serwowane będą m.in. szparagi z szynką i smardzami z sałatką ze szczawiu. Już można zamawiać omlet z pestkami dyni i słonecznika, suszoną żurawiną oraz listkami roszponki w Blue Cactus w ramach nowego menu śniadaniowego „Smaki równowagi”. A zrazy wołyńskie, ulubione danie Fryderyka Chopina, oraz tort w kształcie klawiatury zaproponuje Magda Gessler w Polce w Żelazowej Woli, która otworzy się pod koniec maja.
Aby codziennie informować o wydarzeniach w Warszawie i okolicach, stworzyliśmy serwis Kulinarnik.pl. Będziemy tam zamieszczać informacje o zmianach menu, festiwalach kuchni, otwarciach nowych miejsc. Najświeższe wiadomości będzie można znaleźć w zakładkach „Wiadomości” i „Nowe lokale”. Na czytelników będą też czekały konkursy.
Przede wszystkim pragniemy jednak, by serwis stał się platformą wymiany poglądów na temat restauracji. Internautów prosimy więc o komentarze. Każdy lokal można zrecenzować, skomentować, każdemu w prosty i szybki sposób wystawić ocenę. Liczymy, że dzięki temu nie tylko potknięcia, ale i sukcesy restauratorów szybko znajdą odbicie w naszym serwisie i ułatwią wybór lokalu wszystkim zainteresowanym.
Mamy także propozycję dla właścicieli lokali. Jeśli którejś restauracji brakuje w serwisie Kulinarnik.pl, w prosty sposób można ją w nim umieścić za pomocą zakładki „Dodaj lokal”.
Nasza wyszukiwarka szybko i precyzyjnie pomoże znaleźć konkretną restaurację. Główne kryteria wyszukiwania to lokalizacja, cena za główne danie, typ kuchni czy okazja, którą w danej restauracji najlepiej świętować. Bardziej wymagający otrzymają wyczerpującą listę lokali dla niepalących, z bezprzewodowym Internetem lub ogródkiem. Do wyboru jest 20 kategorii szczegółowych.
Wraz z serwisem startujemy z szóstą edycją „Przewodnika kulinarnego” „Rzeczpospolitej” i „Życia Warszawy”. Od dziś do soboty polecimy ponad 100 miejsc, w których można na pewno dobrze zjeść. Mają też inne zalety – są eleganckie lub bezpretensjonalnie niedbałe, ekskluzywne albo na każdą kieszeń. Wybór był niezależny od stażu na mapie gastronomicznej – są tu zarówno restauracje nowe, jak i te z długą historią. W przewodniku zwracamy również uwagę na obecne trendy. Restauratorzy coraz większą wagę przywiązują do jakości serwowanych produktów, coraz powszechniejsze staje się dobieranie win do potraw. Wybór najlepszych, naszym zdaniem, restauracji, który można znaleźć w zakładce „Redakcja poleca”, będziemy publikować dwa razy do roku.
— współpraca Magdalena Zapart
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.