Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Cała kuchnia w małej pigułce

Ewa Zwierzchowska 17-05-2010, ostatnia aktualizacja 17-05-2010 22:29

Przypalasz wodę na herbatę, ale oddasz wszystko za deskę świeżo przyrządzonego sushi? W kuchni zachowujesz się jak słoń w składzie porcelany, ale kochasz diabelsko ostre chilli con carne? Podciągnij się w gotowaniu zapisując się na kurs. Na rynku pełno jest ofert różnych szkoleń kulinarnych dla miłośników jedzenia. W kilka godzin poznasz tajniki lepienia pierogów, gotowania spaghetti czy przyrządzania afrodyzjaków.

Sushi Akademia
źródło: materiały prasowe
Sushi Akademia
Sushi Akademia
źródło: materiały prasowe
Sushi Akademia
Sushi Akademia
źródło: materiały prasowe
Sushi Akademia

W internecie można znaleźć wiele propozycji zarówno dla początkujących jak i "zaawansowanych" miłośników gotowania. Na warszawskim rynku działają szkoły gotowania oferujące kursy kuchni włoskiej, francuskiej czy azjatyckiej. Są dedykowane singlom, seniorom a nawet dzieciom.

Chętnych jest sporo. – Zainteresowanie kursami wynika m.in. z zamiłowania Polaków do jedzenia, chęci doskonalenia swoich umiejętności oraz z mody na gotowanie, którą ostatnio "nakręcają" programy kulinarne. Wpływ ma też "przestawienie się" społeczeństwa na zdrowe odżywianie, które kojarzy się głównie samodzielnym gotowaniem. Coraz więcej ludzi docenia również gotowanie jako formę relaksu i sposobu na miłe spędzenie czasu ze znajomymi – opowiada Karolina Ciosek ze szkoły gotowania Enjoy Cooking.

Popisowe danie

Właściciele szkół gotowania podkreślają, że szybkie tempo życia sprawia, iż wiele osób rezygnuje ze zdrowego odżywiania tłumacząc to brakiem czasu na gotowanie. – Na czczo wypijamy więc poranną kawę, łapiemy kanapkę w biegu lub decydujemy się na lunch w fast foodzie. To zakłóca nasze trawienie. Jednak gdy zdrowie daje o sobie znać, zaczynamy zmieniać tryb życia i dietę – mówi Anna Krasucka z Akademii Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków. Na kursach organizowanych przez szkoły gotowania można poznać tajniki kuchni od początku - od nazw poszczególnych produktów czy sposobów ich przyrządzania.

- Umiejętnością gotowania możemy też zaimponować drugiej osobie lub znajomym zapraszając ich na własnoręcznie przygotowaną kolacje. Coraz modniejsze i dobrze stają się prywatki, na których grupa przyjaciół czy znajomych wspólnie gotuje – opowiada Anna Krasucka.

- Najbardziej zależy mi na tym, aby uczestnicy warsztatów naprawdę nauczyli się gotować potrawy dla zdrowia i mogli je samodzielnie przyrządzić potem w domu. Nie używam produktów trudno dostępnych. Należy odżywiać się przed wszystkim składnikami rodzimymi, gdyż one służą najlepiej naszemu zdrowiu – dodaje.

Można inaczej

Prowadzący kursy podkreślają, że największą popularnością cieszą się szkolenia z zakresu kuchni egzotycznej - lepienia sushi czy przygotowywania dań z woka. – Panuje moda na sushi. Mimo, że jego skład w polskich realiach jest zmieniony, a potrawa z pewnością nie należy do niskokalorycznych – mówi Tomek Szymankiewicz z Sushiakademia. Wiele osób decyduje się na kursy przyrządzania sushi ze względów finansowych. – Sushi w barze jest dość drogie, a koszt przygotowania samodzielnego wynosi ok. 25 proc. ceny restauracyjnej – wyjaśnia.

– Naszymi kursantami są zazwyczaj smakosze sushi i osoby interesujące się gotowaniem. Przeważają ludzie młodzi i - co ciekawe - mężczyźni, których na kurs wysyłają partnerki – opowiada Szymankiewicz. Sushiakademia prowadzi kursy o dwóch stopniach trudności. W programie dla początkujących jest m.in. pokaz multimedialny (z historią sushi i wykładem dotyczącym poszczególnych składników i lokalnych zamienników), szkolenie praktyczne (np. krojenie ryb oraz gotowanie ryżu) oraz degustacja. – Część teoretyczną na naszych kursach prowadzi technolog żywności, który szczegółowo prezentuje artykuły do sushi i tłumaczy, jak je rozpoznać oraz gdzie kupić za rozsądną cenę – mówi Szymankiewicz.

Grupy są 15-18 osobowe. Szkolenie prowadzi dwóch instruktorów. Koszt to 150 zł (stopień początkowy) i 180 zł (stopień zaawansowany). Sushiakademia wydaje certyfikaty dla kucharzy. – Osoby po kursach amatorskich nie otrzymują "papierka". Są jednak pytania o udokumentowanie kursu, więc zapewne wprowadzimy dyplomy – mówi Tomek Szymankiewicz.

Stawiają na zdrowie

W Akademii Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków modna jest tzw. kuchnia pięciu przemian oraz kursy zdrowego odżywiania dzieci. - Przepisy są dostosowane do pór roku i szerokości geograficznej – mówi Anna Krasucka. W Pięciu Smakach można znaleźć kursy dla singli czy dla odchudzających się.

Wszyscy kursanci gotują pod nadzorem kucharza te same potrawy. - Niektóre rzeczy pokazuję, a potem każdy samodzielnie na swoim stanowisku je gotuje. A potem wspólnie spożywamy, to co ugotujemy. Resztę zabieramy do domu dla bliskich do degustacji – opowiada Anna Krasucka. W kursie bierze udział maksymalnie 16 osób. Koszt (5 godzin) 220 zł. W cenie jest m.in. wykład, skrypt z przepisami i produkty.

W warsztatach gotowania Pięć Smaków uczestniczą zarówno panie i panowie. – Są studenci i młodzi, zapracowani ludzie. Rodzice, osoby starsze itd. – wymienia Anna Krasucka.

- Wielu uczestników uwielbia słodkości. Ja proponuję ich przygotowanie bez dodatku białego cukru, białej mąki oraz innych produktów rafinowanych. Stawiam na jakość produktów i tego uczę – przekonuje Anna Krasucka.

- Ostatnio jeden z moich klientów (mężczyzna) zgodnie z moimi wskazówkami po raz pierwszy samodzielnie zagniótł ciasto (szarlotkę) i był z tego powodu bardzo szczęśliwy. Twierdził, że nie wiedział, że to takie proste – mówi Anna Krasucka.

Podobną ofertę ma szkoła gotowania Enjoy Cooking. Podczas kursów można poznać m.in. tajniki kuchni włoskiej. Na przykład szkolenie dla singli "Spaghetti łączy ludzi" kosztuje 160 zł. Wielbiciele wspólnego gotowania mogą skusić się na kurs z okazji Dnia Matki (290 zł dla 2 osób) lub Dnia Dziecka (200 zł za osobę).

Z kolei Akademia Kurta Schellera proponuje m.in. kursy jedno- i dwudniowe oraz pięciodniowe. W czasie zajęć można dowiedzieć się wiele na temat kuchni międzynarodowej oraz poznać przepisy ze wszystkich stron świata. Za szkolenie trzeba zapłacić od 200 do nawet 2 tys. zł.

Z wałkiem do ciasta

Kursy dla maluchów prowadzi szkoła gotowania Little Chef. W ciągu kilku godzin mogą nauczyć się m.in. lepienia sushi, przyrządzania risotta czy potraw z dodatkiem wanilii.

– Dzieci przychodzą na zajęcia z różnych powodów, np. rodzice zauważyli, że lubią spędzać czas w kuchni, lubią programy kulinarne i lubią jeść. Albo rodzice lubią jeść i gotować oraz chcą, by dzieci były zdrowe i poznawały sezonowe, zdrowe składniki, jadły więcej warzyw i owoców, by poznały nowe kuchnie, by nauczyły się pracować w grupie – wymienia Katia Roman-Trzaska ze szkoły Little Chef. – Dzieci nie przychodzą na nasze zajęcia wbrew własnej woli. Prawie wszystkie wracają na kolejny kurs. Większość odlicza godziny, do następnych zajęć – dodaje.

Na kursie maluchy dowiadują się m.in. o tym, skąd pochodzi jedzenie, dlaczego warto jeść lokalne, nieprzetworzone i sezonowe składniki. Najmłodsi dostają instrukcje dotyczące sprzątania i utrzymywania porządku wokół siebie. – Dzieci robią wszystko za wyjątkiem dotykania rzeczy ostrych i gorących. Nastolatki uczą się pracy z nożami i gotują samodzielnie przy kuchenkach – opowiada Katia Roman-Trzaska. Lekcja próbna to koszt 60 zł. Dzięki niej dziecko może przekonać się, czy odpowiadają mu zajęcia. Na jednym kursie szkoli się od 6 do 10 osób. Little Chef proponuje też kursy tematyczne dla dorosłych np. dotyczące wołowiny czy kuchni hinduskiej.

Gdzie szukać kursów gotowania?

• Akademia Odżywiania dla Zdrowia Pięć Smaków, www.piecsmakow.com.pl

• Sushi Akademia, www.sushiakademia.pl

• Akademia Kurta Schellera, www.schelleracademy.com.pl

• Szkoła Gotowania Enjoy Cooking, www.enjoycooking.pl

• Szkoła gotowania dla dzieci, www.littlechef.pl

Kursy gotowania - tak, ale...

Magdalena Jarzynka, dietetyk z poradni dietetycznej Dietosfera

Wybierając kurs trzeba zwrócić uwagę, kto prowadzi takie szkolenie - czy jest to znany kucharz np. Kurt Scheller, którego nazwisko gwarantuje dobrą jakość, czy ma uprawnienia do nauki innych, czy ma ukończoną szkołę gastronomiczną. Należy też pomyśleć o tym, czego oczekujemy od takiego kursu. Jeśli ledwo poruszamy się w tajnikach kuchni (np. nie umiemy nawet ugotować jajka), to raczej powinniśmy dołączyć do grupy początkujących. Sporo osób ma już jakieś kulinarne doświadczenia, a udział w kursie pomoże w rozwianiu różnych wątpliwości czy znalezieniu inspiracji do przyrządzania kolejnych potraw. W przypadku kursów gotowania działających przy poradniach dietetycznych trzeba zwrócić uwagę, czy poradnie tylko firmują takie szkolenia czy też ingerują w program kursu. Niekiedy właściciel sam ustala, czego i w jaki sposób uczy. A chodzi o to, by odchudzanie w poradni było kompatybilne z kursem i wzajemnie się nie wykluczało.

Jeszcze więcej o zdrowiu, urodzie i modzie znajdziesz w serwisie uroda.zyciewarszawy.pl

uroda.zyciewarszawy.pl