Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Zupa rumfordzka

Rafał Jabłoński 21-04-2011, ostatnia aktualizacja 21-04-2011 20:03

Można powiedzieć, że była protoplastą dzisiejszych fast foodów. Wymyślona pod koniec XVIII wieku uratowała od głodu miliony biedaków.

*Olej Hipolita Lipińskiego zatytułowany „Zupa rumfordzka”, namalowany w 1883 roku. Przedstawia scenę z Krakowa, a nie z Warszawy, bo u nas nikt nie wpadł na pomysł utrwalenia takiej akcji charytatywnej

Źródło: agra art
  • *Olej Hipolita Lipińskiego zatytułowany „Zupa rumfordzka”, namalowany w 1883 roku. Przedstawia scenę z Krakowa, a nie z Warszawy, bo u nas nikt nie wpadł na pomysł utrwalenia takiej akcji charytatywnej
  • *„Trąbizupka”, czyli pojazd konny z podgrzewanym kotłem. To wczesna fotografia gazetowa, stąd i słaba jej jakość. Na marginesie – za PRL dowożono na budowy tzw. zupy regeneracyjne
  • *Śniadanie sześciogroszowe w Warszawie wydawane przez Towarzystwo Dobroczynności. Za niewielkie pieniądze biedni ludzie najadali się na pół dnia
  • *Rycina  z początku XX wieku  – „W kasie  taniej kuchni”