Piwo w czterech czeskich sposobach
W czwartek w pubie Kompania Piwna warszawiacy będą mieli okazję spróbować piwa na jeden z czterech czeskich sposobów – hladinka, snyt, cochtan i mliko. Pokaz poprowadzi Wojciech Kantor, znawca Czech i czeskiej kultury piwa.
Ikona czeskiego piwa, Pilsner Urquell obchodzi 170. urodziny. Z tej okazji przeprowadzi pokazy nalewania tego czeskiego „dobra kulturowego” na cztery czeskie sposoby.
Najpopularniejszy z nich to hladinka, czyli piwo nalewane na raz, o gładkiej, idealnie kremowej pianie. Z kolei cochtan to piwo zupełnie pozbawione piany, o największej ilości dwutlenku węgla. mliko to kufel wypełniony po brzegi piwną pianą, a snyt to małe piwo w dużym kuflu o kilkucentymetrowej, gęstej pianie.
Pokaz Pilsner Urquell, rozpocznie się w czwartek o godz. 18 w pubie Kompania Piwna, przy ul. Podwale 25. W świat czeskiej kultury piwa zabierze Wojciech Kantor, znawca Czech. Uczestnicy pokazu będą mogli przekonać się czym różni się każdy z czterech stylów serwowania. Chętni spróbują też swoich sił w sztuce nalewania.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.