Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

La Rotisserie

Monika Kucia 13-07-2009, ostatnia aktualizacja 10-07-2009 13:26

Szef kuchni Paweł Oszczyk to kucharz wizjoner. Elementy tradycyjnej kuchni polskiej łączą się u niego z niezwykłymi inspiracjami. To kuchnia autorska, zaskakująca, rozpoznawalna.

autor: Jakub Ostałowski
źródło: Rzeczpospolita
autor: Jakub Ostałowski
źródło: Rzeczpospolita

Gotował dla królowej brytyjskiej‚ królowej i króla Szwecji‚ prezydentów RP‚ pisarza Paolo Coelho. Trzy produkty‚ które uważa za najbardziej pobudzające wyobraźnię kulinarną, to oliwa‚ soczewica i biała morska ryba. Jego ulubione przyprawy to: imbir‚ gałka muszkatołowa‚ a z polskich: majeranek. Chętnie eksperymentuje z zapomnianymi produktami: grasicą, fasolą, gęsią szyją. Marchew miesza z klementynką, ogórek z miętą, a rabarbar z burakiem. Chętnie robi sorbety – z jasnego i ciemnego piwa, brusznicy, marakui. To kuchnia autorska, zaskakująca, rozpoznawalna. Z taką kuchnią jest jak z nowoczesnym malarstwem. Nie spodziewajmy się niczego swojskiego, znajomego, oswojonego. Paweł Oszczyk nie jest łagodny dla swoich gości. Nie upraszcza swoich pomysłów. Stawia wyzwania i prowokuje.

Do ozdoby używa pogniecionego pergaminu, na którym kładzie zioła, pokruszony pieprz, laski cynamonu, krążki suszonej pomarańczy. To jego pieczątka, znak firmowy. Każda zamówiona tu pozycja będzie przygodą. Niekoniecznie musi nam od razu smakować, można czuć wobec niej opór. Wśród dań do degustacji jest np. ragout z małży św. Jakuba z orzeszkami pinii, pieczony comber z renifera na pierożkach z fasoli z sosem majerankowym czy cykoria duszona z wanilią i zielonym pieprzem.

Z menu: Ekskluzywna kolacja:

Ragout z małży Św. Jakuba i pinii z kalafiorem i złotymi rodzynkami, beurre blanc z kaparów i dymki – 54 zł

Filet z dorsza atlantyckiego pieczony w łusce ziemniaczanej, sałatka z borowika stepowego ze świeżym lubczykiem i emulsja z żuru – 78 zł

Ciepła zupa czekoladowo-fiołkowa z sorbetem z palonego masła – 32 zł

Rachunek – 164 zł

ul. Kościelna 12, Hotel Mamaison Le Regina, Stare Miasto, tel. 022 531 60 00

e-mail: info@leregina.com, strona internetowa: www.leregina.com, czynne: codz. 6.30-23, można płacić kartą

Kuchnia: autorska

Szef kuchni: Paweł Oszczyk

Rok założenia: 2004

Liczba miejsc: 34

Sala VIP: –

Sektor dla palących: NIE

Ogródek: TAK

Muzyka: z płyt

Parking: NIE

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: TAK

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: TAK

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski, hiszpański, niemiecki

Znaki szczególne: menu degustacyjne z odpowiednio dobranymi winami zmieniające się co tydzień – sześciodaniowe kosztuje 224 zł, pięciodaniowe – 196, czterodaniowe – 182 zł

Wady: bardzo mała liczba miejsc w restauracji

Ceny dań głównych: 78zł – 92 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane