La Rotisserie
Szef kuchni Paweł Oszczyk to kucharz wizjoner. Elementy tradycyjnej kuchni polskiej łączą się u niego z niezwykłymi inspiracjami. To kuchnia autorska, zaskakująca, rozpoznawalna.
Gotował dla królowej brytyjskiej‚ królowej i króla Szwecji‚ prezydentów RP‚ pisarza Paolo Coelho. Trzy produkty‚ które uważa za najbardziej pobudzające wyobraźnię kulinarną, to oliwa‚ soczewica i biała morska ryba. Jego ulubione przyprawy to: imbir‚ gałka muszkatołowa‚ a z polskich: majeranek. Chętnie eksperymentuje z zapomnianymi produktami: grasicą, fasolą, gęsią szyją. Marchew miesza z klementynką, ogórek z miętą, a rabarbar z burakiem. Chętnie robi sorbety – z jasnego i ciemnego piwa, brusznicy, marakui. To kuchnia autorska, zaskakująca, rozpoznawalna. Z taką kuchnią jest jak z nowoczesnym malarstwem. Nie spodziewajmy się niczego swojskiego, znajomego, oswojonego. Paweł Oszczyk nie jest łagodny dla swoich gości. Nie upraszcza swoich pomysłów. Stawia wyzwania i prowokuje.
Do ozdoby używa pogniecionego pergaminu, na którym kładzie zioła, pokruszony pieprz, laski cynamonu, krążki suszonej pomarańczy. To jego pieczątka, znak firmowy. Każda zamówiona tu pozycja będzie przygodą. Niekoniecznie musi nam od razu smakować, można czuć wobec niej opór. Wśród dań do degustacji jest np. ragout z małży św. Jakuba z orzeszkami pinii, pieczony comber z renifera na pierożkach z fasoli z sosem majerankowym czy cykoria duszona z wanilią i zielonym pieprzem.
Z menu: Ekskluzywna kolacja:Ragout z małży Św. Jakuba i pinii z kalafiorem i złotymi rodzynkami, beurre blanc z kaparów i dymki – 54 zł
Filet z dorsza atlantyckiego pieczony w łusce ziemniaczanej, sałatka z borowika stepowego ze świeżym lubczykiem i emulsja z żuru – 78 zł
Ciepła zupa czekoladowo-fiołkowa z sorbetem z palonego masła – 32 zł
Rachunek – 164 zł
ul. Kościelna 12, Hotel Mamaison Le Regina, Stare Miasto, tel. 022 531 60 00
e-mail: info@leregina.com, strona internetowa: www.leregina.com, czynne: codz. 6.30-23, można płacić kartą
Kuchnia: autorskaSzef kuchni: Paweł Oszczyk
Rok założenia: 2004
Liczba miejsc: 34
Sala VIP: –
Sektor dla palących: NIE
Ogródek: TAK
Muzyka: z płyt
Parking: NIE
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: TAK
Dostawa dań na telefon/Internet: TAK
Dania na wynos: TAK
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: TAK
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: TAK
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski, hiszpański, niemiecki
Znaki szczególne: menu degustacyjne z odpowiednio dobranymi winami zmieniające się co tydzień – sześciodaniowe kosztuje 224 zł, pięciodaniowe – 196, czterodaniowe – 182 zł
Wady: bardzo mała liczba miejsc w restauracji
Ceny dań głównych: 78zł – 92 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.