Nasz typ: Rozbrat 20
Prawdziwie światowe miejsce z międzynarodową kuchnią, świetną obsługą i nowoczesnym klimatem.
Wnętrze urządzone oszczędnie, ale elegancko w barwach bieli i czerni jest nostalgiczne, klasyczne, piękne. Od ulicy oddzielają je duże witryny. Na drewnianym kontuarze kelnerzy kroją chrupiące bagietki. Siedzi się przy niewielkich stolikach w bliskości z innymi gośćmi. Przytulności dodają wnętrzu piękne, proste lampy i tkaniny.
Rano serwowane są tu śniadania. Od godz. 7.30 można zjeść jajka po wiedeńsku, owsiankę na ciepło z mlekiem i owocami. Przez cały dzień zaś przy barze serwowane są kanapki z rostbefem, piklami i chrzanem.
Dania obiadowe są proste i eleganckie. Obok ryby na talerzu leży pas paprykowego sosu. Do bruschetty podaje się osobno kawałeczek pysznej barweny. Creme brulee pozostawia się bez zbędnych dodatków i ozdób – jest serwowany na białej porcelanowej miseczce i kusi jedynie twardą, rumianą, chrupiącą skórką, pod którą znajdziemy jedwabisty krem. Są tu wybitne sosy maślane i skromne dodatki idealnie komponujące się z daniem – świeże figi, smażone borówki.
Karta zmienia się często – jest napisana długopisem na zwykłych kartkach. Uroczy kelner Hiszpan w wielu językach z wdziękiem zbiera zamówienia. Szef kuchni Łukasz Guziński pracował niegdyś we francuskiej restauracyjce Skrzydełko czy nóżka na Saskiej Kępie, potem odbył praktykę w legendarnej brasserie Fouquet's na Champs Elysées. Prezentuje najwyższy kulinarny poziom. Dawno nie było takiego otwarcia w Warszawie. Powiało wielkim światem, przyjemną nostalgią, prawdziwą elegancją bez zadęcia.
Z menu: Pyszne i prosteBruschetta z grillowanymi pomidorami i barweną, purée z ciecierzycy i pieczonej papryki – 38 zł
Pieczona kaczka z pomarańczami podana z ravioli z pęczakiem – 55 zł
Creme brulee – 17 zł
Rachunek – 110 zł
ul. Rozbrat 20, Śródmieście, tel. 022 628 02 95, rozbrat20@gmail.com, www.rozbrat20.pl, czynne: pon. – czw. w godz. 7.30 – 23, pt. od godz. 7.30 do ostatniego gościa, sob. od godz. 9 do ostatniego gościa, niedz. w godz. 9 – 22, można płacić kartą
Kuchnia: europejska, francuskaSzef kuchni: Łukasz Guziński
Rok założenia: 2008
Liczba miejsc: 40
Sala VIP: w budowie
Sektor dla palących: NIE
Ogródek: TAK
Muzyka: jazz
Parking: NIE
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: TAK
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: TAK
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: TAK
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: NIE
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE
Języki obce jakich używają kelnerzy: angielski, hiszpański, francuski
Znaki szczególne: wyśmienita herbata Harney & sons
Wady: ciasno!
Ceny dań głównych: 36 zł – 57 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.