Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Kom

Monika Kucia 14-07-2009, ostatnia aktualizacja 14-07-2009 06:02

Nowy szef kuchni, specjalne sezonowe wkładki i obniżka cen w karcie głównej to główne atrakcje restauracji KOM w nowej odsłonie. Poza tym można tu teraz przychodzić na niedzielne brunche połączone z cyklicznymi imprezami dla dzieci.

autor: Gardziński Robert
źródło: Fotorzepa

Grzegorz Odolak, nowy szef kuchni KOM lubi klasyczne dania prezentowane w nowy, ciekawy, często zaskakujący sposób. W swoim letnim menu prezentuje m.in. okonia morskiego pieczonego w całości w soli morskiej, serwowanego z salsa verde, smażonymi pomidorkami koktajlowymi i pianką parmezanową (64 zł) oraz liście rukoli, z truskawkami, arbuzem, serem kozim w dressingu miodowo-balsamicznym i z pieczonymi orzeszkami pinii (24 zł). Zgodnie z obowiązującymi w kuchni fusion trendami łączy rybę z owocami - surowego tuńczyka Ahi nie tylko z japońską przyprawą togarashi (mieszanka siedmiu ziół: czerwonego pieprzu, japońskiego pieprzu sansho, czarnego i białego sezamu, prażonej skórki pomarańczy, imbiru i trawy morskiej), białymi szparagami, ale i z sorbetem z marakuji (30 zł). Nowatorską kompozycją jest też purée z migdałów i marchewka z pomarańczą i kminkiem podana jako dodatek do nowozelandzkiej jagnięciny (62 zł).

Odolak serwuje teraz świetne letnie, orzeźwiające desery - zimną zupę z melona, z granatem, truskawkami, sorbetem cytrynowym i smażoną bazylią (24 zł) oraz krem waniliowy z pistacjami i kompot z rabarbaru z imbirem (24 zł).

Na życzenie szef kuchni komponuje specjalne menu składające się z pięciu dań za 120 zł (na życzenie dobierane są wina). Konieczna jest rezerwacja z jednodniowym przynajmniej wyprzedzeniem.

Niedzielny brunch kosztuje tu 84 zł za trzy dania lub 92 zł za cztery – wybór zmienia się co tydzień. Dania dla dzieci są w cenie 22 zł. Maluchami w każdą niedzielę w godz. 12-15 zajmują się opiekunki. Raz w miesiącu dodatkowo zapraszany jest gość specjalny – w drugiej połowie lipca będzie to Elżbieta Dzikowska, która zabierze najmłodszych w podróż po świecie przypraw.

Z menu: Letnie smaki

Liście rukoli, truskawki, arbuz, ser kozi, dressing miodowo-balsamiczny, pieczone orzeszki pinii – 24 zł

Okoń morski w całości pieczony w soli morskiej, salsa verde, smażone pomidorki koktajlowe, pianka parmezanowa – 64 zł

Zimna zupa z melona, granat, truskawki, sorbet cytrynowy, smażona bazylia – 24 zł

Rachunek – 112 zł

ul. Zielna 37, Śródmieście, tel. 022 338 63 53, komunikat@komunikat.net, www.komunikat.net, czynne: codz. w godz. 12 – 23 (kuchnie), do ostatniego gościa (restauracja), można płacić kartą

Kuchnia: międzynarodowa/współczesna

Szef kuchni: Grzegorz Odolak

Rok założenia: 2006

Liczba miejsc: ok. 150

Sala VIP: TAK (do 50 miejsc)

Sektor dla palących: TAK

Ogródek: NIE

Muzyka: chillout

Parking: TAK

Parking strzeżony: TAK

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Świeża prasa: TAK

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: nastąpiła obniżka cen

Wady: brak ogródka

Ceny dań głównych: 41 zł – 79 zł

Życie Warszawy

Najczęściej czytane