Nasz typ: Kom
Nowy szef kuchni, specjalne sezonowe wkładki i obniżka cen w karcie głównej to główne atrakcje restauracji KOM w nowej odsłonie. Poza tym można tu teraz przychodzić na niedzielne brunche połączone z cyklicznymi imprezami dla dzieci.
Grzegorz Odolak, nowy szef kuchni KOM lubi klasyczne dania prezentowane w nowy, ciekawy, często zaskakujący sposób. W swoim letnim menu prezentuje m.in. okonia morskiego pieczonego w całości w soli morskiej, serwowanego z salsa verde, smażonymi pomidorkami koktajlowymi i pianką parmezanową (64 zł) oraz liście rukoli, z truskawkami, arbuzem, serem kozim w dressingu miodowo-balsamicznym i z pieczonymi orzeszkami pinii (24 zł). Zgodnie z obowiązującymi w kuchni fusion trendami łączy rybę z owocami - surowego tuńczyka Ahi nie tylko z japońską przyprawą togarashi (mieszanka siedmiu ziół: czerwonego pieprzu, japońskiego pieprzu sansho, czarnego i białego sezamu, prażonej skórki pomarańczy, imbiru i trawy morskiej), białymi szparagami, ale i z sorbetem z marakuji (30 zł). Nowatorską kompozycją jest też purée z migdałów i marchewka z pomarańczą i kminkiem podana jako dodatek do nowozelandzkiej jagnięciny (62 zł).
Odolak serwuje teraz świetne letnie, orzeźwiające desery - zimną zupę z melona, z granatem, truskawkami, sorbetem cytrynowym i smażoną bazylią (24 zł) oraz krem waniliowy z pistacjami i kompot z rabarbaru z imbirem (24 zł).
Na życzenie szef kuchni komponuje specjalne menu składające się z pięciu dań za 120 zł (na życzenie dobierane są wina). Konieczna jest rezerwacja z jednodniowym przynajmniej wyprzedzeniem.
Niedzielny brunch kosztuje tu 84 zł za trzy dania lub 92 zł za cztery – wybór zmienia się co tydzień. Dania dla dzieci są w cenie 22 zł. Maluchami w każdą niedzielę w godz. 12-15 zajmują się opiekunki. Raz w miesiącu dodatkowo zapraszany jest gość specjalny – w drugiej połowie lipca będzie to Elżbieta Dzikowska, która zabierze najmłodszych w podróż po świecie przypraw.
Z menu: Letnie smakiLiście rukoli, truskawki, arbuz, ser kozi, dressing miodowo-balsamiczny, pieczone orzeszki pinii – 24 zł
Okoń morski w całości pieczony w soli morskiej, salsa verde, smażone pomidorki koktajlowe, pianka parmezanowa – 64 zł
Zimna zupa z melona, granat, truskawki, sorbet cytrynowy, smażona bazylia – 24 zł
Rachunek – 112 zł
ul. Zielna 37, Śródmieście, tel. 022 338 63 53, komunikat@komunikat.net, www.komunikat.net, czynne: codz. w godz. 12 – 23 (kuchnie), do ostatniego gościa (restauracja), można płacić kartą
Kuchnia: międzynarodowa/współczesnaSzef kuchni: Grzegorz Odolak
Rok założenia: 2006
Liczba miejsc: ok. 150
Sala VIP: TAK (do 50 miejsc)
Sektor dla palących: TAK
Ogródek: NIE
Muzyka: chillout
Parking: TAK
Parking strzeżony: TAK
Organizacja wesel i bankietów: TAK
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: TAK
Katering: TAK
Świeża prasa: TAK
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: TAK
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski
Znaki szczególne: nastąpiła obniżka cen
Wady: brak ogródka
Ceny dań głównych: 41 zł – 79 zł
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.