Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Bio Porta 13

Monika Kucia 16-07-2009, ostatnia aktualizacja 10-07-2009 12:47

To restauracja, która wytrwale podąża w „zielonym” kierunku. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojej karty dania ze znakiem bio i ma ich coraz więcej. Restauratorzy chcą promować specjały tradycyjne, regionalne, choć nie w stylu sielsko-wiejskim, ale wielkomiejskim i snobistycznym.

autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
autor: Guz Rafał
źródło: Fotorzepa

Wkrótce do kuchni wraca Jacek Szczepański, który opuścił ją na kilka miesięcy. To on robił tu barszcz na zakwasie z ekologicznych buraków i wiśni, serwował sery wołoskie, wołowinę od producentów ze zrzeszenia Łąki Nadbużańskie.

Z dań, których spróbowałam, szczególnie polecam polędwicę wołową marynowaną w sosie ponzu (38 zł) oraz delikatne kapustki faszerowane z sosem pomidorowym i zapiekanym serem bio (38 zł). Świetne są także słodkości, np. sakiewka z naleśnika nadziewana jabłkami z dodatkiem cynamonu (12 zł) czy deser bezowo-truskawkowy z bitą śmietaną (19 zł).

Podczas śniadań podawane są sery z mleka koziego z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa Waldemara i Tomasza Maziejuka, sucha kiełbasa dukielska i kabanosy z Jesiółki, masło pachnące oborą i jaja od kury zielononóżki.

W restauracji jest też kawa, herbata i czekolada Fair Trade (z etycznej produkcji), polskie wino aroniowe i ekologiczne piwo z browaru Jagiełło.

W niedziele można tu przyjść na rodzinny brunch w formie bufetu. Dla najmłodszych przygotowywane są specjalne potrawy, np. rosół czy ciasto bananowe. Atrakcje dla nich zapewniają aktorzy Teatru Lalka (w godz. 13 – 15). Koszt – 74 zł osoba dorosła, 35 zł – dzieci (maluchy do lat sześciu gratis).

Z menu: Uczta bio

Rolada z koziego sera z ziołami na musie z bazylii i orzechów pinii BIO – 35 zł

Naturalnie duszony seler naciowy z czarnym pieprzem i świeżym masłem bio – 26 zł

Królik z jabłkami na piance orzechowej z tymiankiem bio – 58 zł

Pieczone jabłka i rabarbar bio – 16 zł

Rachunek – 135 zł

e-mail: rezerwacja@porta13.pl, strona internetowa: www.porta13.pl, czynne: pon.-pt. 7-23, sob. 8-22, niedz. 8-22, można płacić kartą

ul. Chmielna 13a, Śródmieście, tel. 022 505 99 99

Kuchnia: międzynarodowa z elementami bio

Szef kuchni: Stanisław Pacholski

Rok założenia: 2008

Liczba miejsc: 90

Sala VIP: TAK na 20 osób

Sektor dla palących: TAK

Ogródek: TAK (50 miejsc)

Muzyka: od środy do soboty muzyka na żywo (fortepian), jazz, standardy

Parking: TAK (konieczna rezerwacja miejsca)

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: TAK

Bizneslunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski, niemiecki, francuski

Znaki szczególne: koncerty smooth jazzu i wernisaże fotografii

Wady: dania bio są wyjątkowo drogie

Ceny dań głównych: 34 zł – 80 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane