Nasz typ: Bio Porta 13
To restauracja, która wytrwale podąża w „zielonym” kierunku. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła do swojej karty dania ze znakiem bio i ma ich coraz więcej. Restauratorzy chcą promować specjały tradycyjne, regionalne, choć nie w stylu sielsko-wiejskim, ale wielkomiejskim i snobistycznym.
Wkrótce do kuchni wraca Jacek Szczepański, który opuścił ją na kilka miesięcy. To on robił tu barszcz na zakwasie z ekologicznych buraków i wiśni, serwował sery wołoskie, wołowinę od producentów ze zrzeszenia Łąki Nadbużańskie.
Z dań, których spróbowałam, szczególnie polecam polędwicę wołową marynowaną w sosie ponzu (38 zł) oraz delikatne kapustki faszerowane z sosem pomidorowym i zapiekanym serem bio (38 zł). Świetne są także słodkości, np. sakiewka z naleśnika nadziewana jabłkami z dodatkiem cynamonu (12 zł) czy deser bezowo-truskawkowy z bitą śmietaną (19 zł).
Podczas śniadań podawane są sery z mleka koziego z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Figa Waldemara i Tomasza Maziejuka, sucha kiełbasa dukielska i kabanosy z Jesiółki, masło pachnące oborą i jaja od kury zielononóżki.
W restauracji jest też kawa, herbata i czekolada Fair Trade (z etycznej produkcji), polskie wino aroniowe i ekologiczne piwo z browaru Jagiełło.
W niedziele można tu przyjść na rodzinny brunch w formie bufetu. Dla najmłodszych przygotowywane są specjalne potrawy, np. rosół czy ciasto bananowe. Atrakcje dla nich zapewniają aktorzy Teatru Lalka (w godz. 13 – 15). Koszt – 74 zł osoba dorosła, 35 zł – dzieci (maluchy do lat sześciu gratis).
Z menu: Uczta bioRolada z koziego sera z ziołami na musie z bazylii i orzechów pinii BIO – 35 zł
Naturalnie duszony seler naciowy z czarnym pieprzem i świeżym masłem bio – 26 zł
Królik z jabłkami na piance orzechowej z tymiankiem bio – 58 zł
Pieczone jabłka i rabarbar bio – 16 zł
Rachunek – 135 zł
e-mail: rezerwacja@porta13.pl, strona internetowa: www.porta13.pl, czynne: pon.-pt. 7-23, sob. 8-22, niedz. 8-22, można płacić kartą
ul. Chmielna 13a, Śródmieście, tel. 022 505 99 99
Kuchnia: międzynarodowa z elementami bioSzef kuchni: Stanisław Pacholski
Rok założenia: 2008
Liczba miejsc: 90
Sala VIP: TAK na 20 osób
Sektor dla palących: TAK
Ogródek: TAK (50 miejsc)
Muzyka: od środy do soboty muzyka na żywo (fortepian), jazz, standardy
Parking: TAK (konieczna rezerwacja miejsca)
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: TAK
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: TAK
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: TAK
Bizneslunch: TAK
Internet bezprzewodowy: TAK
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski, niemiecki, francuski
Znaki szczególne: koncerty smooth jazzu i wernisaże fotografii
Wady: dania bio są wyjątkowo drogie
Ceny dań głównych: 34 zł – 80 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.