Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Beluga

Monika Kucia 20-07-2009, ostatnia aktualizacja 18-07-2009 14:54

Rosyjska i japońska sztuka kulinarna w jednej sali - rosyjski śledź, jesiotr, ucha, ale też japońska miso, tuńczyk z rozgrzanej wulkanicznej lawy, małże Saint Jacques' i wołowina Kobe.

autor: Robert Gardziński
źródło: Rzeczpospolita
autor: Robert Gardziński
źródło: Rzeczpospolita

Dostaniemy tu wszelkie wodne skarby: rosyjskiego śledzia, jesiotra, uchę oraz tuńczyka, przegrzebki i wołowinę Kobe. Wszystko w wydaniu saute, bez zbędnych dodatków. Wśród dań głównych jest carski jesiotr na czarno ze śmietanką i oryginalnym sosem sukiyaki oraz więcej ostatnio dań mięsnych, np. białogwardyjski strogonoff; z sosem kręconym na śmietanie, szampanie i wódce z ryżem jaśminowym. Dostaniemy oczywiście kawior – od najtańszego Keta, czyli czerwonej ikry samic ryb łososiowatych, po ekskluzywne Osietra i Sevruga.

Ciekawym doświadczeniem jest własnoręczne przyrządzanie dania na rozgrzanym do 400 st. C płaskim kawałku wulkanicznej lawy. Do wyboru jest japońska wołowina Kobe (bydło z Kobe jest traktowane w specjalny sposób – poi się je piwem zmieszanym z mlekiem, podaje witaminy i wypasa na wolnych od pestycydów trawach), krewetki tygrysie i przegrzebki.

Zanurzone w oliwie produkty kładzie się na rozgrzany kamień i smaży (krótko, by nie traciły soczystości). Napoje podawane w Beludze są białe, wypijemy tu wino musujące, siedem rodzajów szampana oraz różne rodzaje wysokogatunkowych wódek. W ofercie także japońskie herbaty, piwa i sake. Warto zamówić desery ze Strefy Gourmet, np. bajeczny tort bezowy.

Wykwintna kolacja

Bliny z kawiorem Keta, wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną - 39 zł

Ceviche z owoców morza - 38 zł

Okoń morski z grilla - 59 zł

Rachunek - 136 zł

pl. Trzech Krzyży 3, Śródmieście, tel. 022 584 71 01

e-mail: alegloria@alegloria.pl, strona internetowa: www.strefagourmet.pl, czynne: codz. 9-23, można płacić kartą

Kuchnia: europejska, japońsko-rosyjska

Szef kuchni: Marcin Chojecki

Rok założenia: 2006

Ilość miejsc: 70

Sala VIP: NIE

Sektor dla niepalących: TAK

Ogródek: TAK

Muzyka: nastrojowa, chillout

Parking: NIE

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: TAK

Dania na wynos: TAK

Katering: okazjonalnie

Śniadanie plus świeża prasa: TAK

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: NIE

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: tylko białe trunki - wino musujące, siedem rodzajów szampana oraz różne rodzaje wysokogatunkowych wódek

Wady: dość ciasno

Ceny dań głównych: od 26 do 178 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane