Beluga
Rosyjska i japońska sztuka kulinarna w jednej sali - rosyjski śledź, jesiotr, ucha, ale też japońska miso, tuńczyk z rozgrzanej wulkanicznej lawy, małże Saint Jacques' i wołowina Kobe.
Dostaniemy tu wszelkie wodne skarby: rosyjskiego śledzia, jesiotra, uchę oraz tuńczyka, przegrzebki i wołowinę Kobe. Wszystko w wydaniu saute, bez zbędnych dodatków. Wśród dań głównych jest carski jesiotr na czarno ze śmietanką i oryginalnym sosem sukiyaki oraz więcej ostatnio dań mięsnych, np. białogwardyjski strogonoff; z sosem kręconym na śmietanie, szampanie i wódce z ryżem jaśminowym. Dostaniemy oczywiście kawior – od najtańszego Keta, czyli czerwonej ikry samic ryb łososiowatych, po ekskluzywne Osietra i Sevruga.
Ciekawym doświadczeniem jest własnoręczne przyrządzanie dania na rozgrzanym do 400 st. C płaskim kawałku wulkanicznej lawy. Do wyboru jest japońska wołowina Kobe (bydło z Kobe jest traktowane w specjalny sposób – poi się je piwem zmieszanym z mlekiem, podaje witaminy i wypasa na wolnych od pestycydów trawach), krewetki tygrysie i przegrzebki.
Zanurzone w oliwie produkty kładzie się na rozgrzany kamień i smaży (krótko, by nie traciły soczystości). Napoje podawane w Beludze są białe, wypijemy tu wino musujące, siedem rodzajów szampana oraz różne rodzaje wysokogatunkowych wódek. W ofercie także japońskie herbaty, piwa i sake. Warto zamówić desery ze Strefy Gourmet, np. bajeczny tort bezowy.
Wykwintna kolacjaBliny z kawiorem Keta, wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną - 39 zł
Ceviche z owoców morza - 38 zł
Okoń morski z grilla - 59 zł
Rachunek - 136 zł
pl. Trzech Krzyży 3, Śródmieście, tel. 022 584 71 01
e-mail: alegloria@alegloria.pl, strona internetowa: www.strefagourmet.pl, czynne: codz. 9-23, można płacić kartą
Kuchnia: europejska, japońsko-rosyjskaSzef kuchni: Marcin Chojecki
Rok założenia: 2006
Ilość miejsc: 70
Sala VIP: NIE
Sektor dla niepalących: TAK
Ogródek: TAK
Muzyka: nastrojowa, chillout
Parking: NIE
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: TAK
Dostawa dań na telefon/Internet: TAK
Dania na wynos: TAK
Katering: okazjonalnie
Śniadanie plus świeża prasa: TAK
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: NIE
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski
Znaki szczególne: tylko białe trunki - wino musujące, siedem rodzajów szampana oraz różne rodzaje wysokogatunkowych wódek
Wady: dość ciasno
Ceny dań głównych: od 26 do 178 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.