Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Papaya

Monika Kucia 20-07-2009, ostatnia aktualizacja 18-07-2009 14:50

Kuchnia tajsko-chińsko-japońska. Poznamy tu smak oryginalnych egzotycznych warzyw, np. kale czy azjatyckiego szpinaku, oraz wołowiny Kobe. Znakomita karta win. Egzotyczne menu dziecięce.

autor: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita

Stoi tu akwarium z żywymi ostrygami i osobne z żywymi homarami. Żyją sobie w warunkach zbliżonych do naturalnych. 3 szt. ostryg kosztują 30 zł. Podawane są na lodzie z sosami: jalapeno, rybnym z limonką i pomidorowym z kolendrą. Za homara z grilla lub pieczonego z sosem serowym i chili na sposób tajski zapłacimy 170 zł. Kawałki homara pieczone są na japońskim grillu teppanyaki.

Jokkrathok Anarat, mistrz teppanyaki, robi przy tym niezwykły show. W karcie jest także świeża wołowina Kobe (polędwica i rostbef) z krów masowanych i pojonych sake. Rozpływający się w ustach stek kosztuje 250 zł. Najlepiej smakuje w towarzystwie supertoskana Antinori Solaia (730 zł butelka), pierwszego włoskiego wina, które znalazło się na pierwszym miejscu Wine Spectator's Top 100.

Nad jakością i oryginalnością potraw czuwa tu Tajka Seeda Supattra, entuzjastka tzw. carvingu, czyli wycinkarstwa. W zeszłym roku wygrała pierwsze mistrzostwa Polski w tej konkurencji. Wycina łabędzie z warzyw, kwiaty z arbuzów, małe ozdoby z buraków i rzepy.

Orientalna uczta

Łosoś tataki - ostry sos - krótko obsmażony - 28 zł

Sałatka z krewetkami i mango z kolendrą i miętą - 36 zł

Imbirowy krem z dyni - 14 zł

Stek z tuńczyka z tajską bazylią i krewetkami - 64 zł

Chablis Joseph Drouhin - 30 zł lampka

Rachunek - 172 zł

e-mail: papaya@papaya.waw.pl, strona internetowa: www.papaya.waw.pl, czynne: codz. 12-24, można płacić kartą

ul. Foksal 16, Śródmieście, tel. 022 826 11 99

Kuchnia: tajska, japońska, chińska

Szef kuchni: Supattra Seeda

Rok założenia: 2006

Liczba miejsc: 100

Sala VIP: NIE

Sektor dla palących: NIE

Ogródek: TAK (40 miejsc)

Muzyka: lounge, chillout

Parking: NIE

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: NIE

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: NIE

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: NIE

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: stanowisko teppanyaki

Wady: brak udogodnień dla niepełnosprawnych

Ceny dań głównych: od 32 do 250 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane