Nasz typ: Papaya
Kuchnia tajsko-chińsko-japońska. Poznamy tu smak oryginalnych egzotycznych warzyw, np. kale czy azjatyckiego szpinaku, oraz wołowiny Kobe. Znakomita karta win. Egzotyczne menu dziecięce.
Stoi tu akwarium z żywymi ostrygami i osobne z żywymi homarami. Żyją sobie w warunkach zbliżonych do naturalnych. 3 szt. ostryg kosztują 30 zł. Podawane są na lodzie z sosami: jalapeno, rybnym z limonką i pomidorowym z kolendrą. Za homara z grilla lub pieczonego z sosem serowym i chili na sposób tajski zapłacimy 170 zł. Kawałki homara pieczone są na japońskim grillu teppanyaki.
Jokkrathok Anarat, mistrz teppanyaki, robi przy tym niezwykły show. W karcie jest także świeża wołowina Kobe (polędwica i rostbef) z krów masowanych i pojonych sake. Rozpływający się w ustach stek kosztuje 250 zł. Najlepiej smakuje w towarzystwie supertoskana Antinori Solaia (730 zł butelka), pierwszego włoskiego wina, które znalazło się na pierwszym miejscu Wine Spectator's Top 100.
Nad jakością i oryginalnością potraw czuwa tu Tajka Seeda Supattra, entuzjastka tzw. carvingu, czyli wycinkarstwa. W zeszłym roku wygrała pierwsze mistrzostwa Polski w tej konkurencji. Wycina łabędzie z warzyw, kwiaty z arbuzów, małe ozdoby z buraków i rzepy.
Orientalna uczta
Łosoś tataki - ostry sos - krótko obsmażony - 28 zł
Sałatka z krewetkami i mango z kolendrą i miętą - 36 zł
Imbirowy krem z dyni - 14 zł
Stek z tuńczyka z tajską bazylią i krewetkami - 64 zł
Chablis Joseph Drouhin - 30 zł lampka
Rachunek - 172 zł
e-mail: papaya@papaya.waw.pl, strona internetowa: www.papaya.waw.pl, czynne: codz. 12-24, można płacić kartą
ul. Foksal 16, Śródmieście, tel. 022 826 11 99
Kuchnia: tajska, japońska, chińskaSzef kuchni: Supattra Seeda
Rok założenia: 2006
Liczba miejsc: 100
Sala VIP: NIE
Sektor dla palących: NIE
Ogródek: TAK (40 miejsc)
Muzyka: lounge, chillout
Parking: NIE
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: NIE
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: NIE
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: NIE
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: TAK
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski
Znaki szczególne: stanowisko teppanyaki
Wady: brak udogodnień dla niepełnosprawnych
Ceny dań głównych: od 32 do 250 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.