Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Vinarius

Monika Kucia 23-07-2009, ostatnia aktualizacja 19-07-2009 19:39

Restauracja i sklep z winem. Założyła je Francuzka Cecille Bergasse, ale prowadzi Sławomir Chrzczonowicz, znawca win, juror konkursów winiarskich, współautor książki "Jak kupować wino".

autor: Pasterski Radosław
źródło: Fotorzepa

Wnętrze urządzone jest w jasnej tonacji, prosto. Ozdobą są fioletowe witryny i biały bar. Goście mogą siedzieć w dwóch salach o łukowatych sklepieniach. Dania wypisywane są kredą na tablicy. To proste przekąski do wina - grillowane warzywa z kulkami mozzarelli i świeżym pesto, łosoś z salsą grejpfrutową, sałata Cezar z marynowaną piersią kurczaka albo rukola z podsuszaną hiszpańską szynką i dojrzałą gruszką. Poza tym w repertuarze są nierozłączni towarzysze - bagietka, szynka, kapary, oliwki, sery. Najdroższe danie kosztuje 35 zł.

Na półkach zobaczyć można około 300 etykiet. Wina głównie francuskie - z Langwedocji, Prowansji, Roussillon i doliny Rodanu, ale też z Chile, Włoch (głównie Sycylia), Austrii i Hiszpanii.

Od poniedziałku do piątku w godz. 12 - 15 można przychodzić na lunch biznesowy. Do lunchu podawany jest kieliszek wina specjalnie dobranego do kuchni serwowanej danego dnia. Cena zestawu wynosi 26 zł.

Z menu: Sycący lunch

Grillowany cypryjski ser haloumi z miksem sałat i żurawiną - 29 zł

Stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami i sosem pieprzowo-truskawkowym - 59 zł

Szarlotka na ciepło z lodami - 14 zł

Rachunek - 102 zł

ul. Bednarska28/30, tel. 022 828 88 61, restauracja@vinarius.pl, www.vinarius.pl, czynne: codz. od godz. 11do ostatniego gościa, można płacić kartą

Kuchnia: śródziemnomorska

Szef kuchni: Łukasz Katner

Rok założenia: 2009

Liczba miejsc: 100

Sala VIP: TAK

Sektor dla palących: NIE, podczas eventów można palić cygara

Ogródek: NIE

Muzyka: chillout

Parking: NIE

Parking strzeżony: NIE

Organizacja eventów i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: NIE

Katering: NIE

Śniadanie plus świeża prasa: NIE

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski, francuski

Znaki szczególne: działa także internetowa sprzedaż win

Wady: korkowe w proporcji procentowej

Ceny dań głównych: 28 zł - 71 zł

Życie Warszawy

Najczęściej czytane