Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Esencja smaku

Monika Kucia 22-07-2009, ostatnia aktualizacja 19-07-2009 18:48

Restauracja obchodziła niedawno drugie urodziny. Wciąż panuje tu bezpretensjonalna atmosfera, a serdeczność właścicieli znana jest w całym mieście.

autor: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
autor: Robert Gardziński
źródło: Rzeczpospolita

Tu jest dobra energia. We wnętrzu panuje przyjemny eklektyzm: meble z w różnych stylach, fotele w kolorach maliny i krokusa, niebieska ściana pomalowana w charakterystyczne prostokąty i kulinarne rebusy w kolorach czerwieni. W kuchni rządzi ambitny szef Wojciech Strus. Lubi eksperymenty, nietypowe połączenia, robi świetne sosy i dressingi (zwłaszcza truskawkowo-majerankowy). Zgodnie z założeniami karta zmienia się co miesiąc - rytm nadają jej pory roku i pojawiające się wraz z nimi produkty. Jest zestawem dań autorskich. Sporo tu inspiracji Wschodem - daniem stałym są gyutataki, czyli marynowana surowa polędwica z tartym świeżym czosnkiem i imbirem (22 zł). Teraz podawane są młode warzywa (bób, marchewka, ziemniaczki, brokuły, kalafior) w maślanym sosie z parmezanem (28 zł) i inne dania sezonowe, polskie - młode ziemniaczki zapiekane z serem i śmietaną (18 zł) czy chłodnik jogurtowy z owocami leśnymi i majerankiem (13 zł). Latem dodatkiem do dań głównym jest szpinak, szparagi, młody groszek. Właściciele wprowadzają do kart ekologiczne produkty, np. zieloną soczewicę czy twaróg. Codziennie w godz. 12 - 15 podawane są tu - poza kartą - świetne zestawy lunchowe w cenie 21 zł (zupa lub sałata, danie główne, mały deser). Bywa schabowy z kapustą, sałata z fetą, makaron z suszonymi pomidorami, chłodnik z arbuzem, kotlety mielone, bita śmietana z truskawkami albo sękacz przywieziony spod Białegostoku.

Sezon na owoce leśne

Torcik z twarogu ekologicznego i makreli na pumperniklu z sałatami w winegrecie - 30 zł

Karkówka balsamiczno-jagodowa z rukolą - 42 zł

Semifreddo malinowe - 14 zł

Rachunek - 86 zł

e-mail: esencja@esencjasmaku.pl, strona internetowa: esencjasmaku.pl, czynne: codz. 11-23, można płacić kartą

ul. Odolańska 10, Mokotów, tel. 022 845 09 44

Kuchnia: międzynarodowa

Szef kuchni: Wojtek Stus

Rok założenia: 2007

Liczba miejsc: 30 -40

Sala VIP: NIE

Sektor dla palących: NIE

Ogródek: TAK

Muzyka: jazz, chillout

Parking: NIE

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: NIE

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: TAK

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: częste, regularne zmiany karty

Wady: meble

Ceny dań głównych: 20 zł -40 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane