Nasz typ: Esencja smaku
Restauracja obchodziła niedawno drugie urodziny. Wciąż panuje tu bezpretensjonalna atmosfera, a serdeczność właścicieli znana jest w całym mieście.
Tu jest dobra energia. We wnętrzu panuje przyjemny eklektyzm: meble z w różnych stylach, fotele w kolorach maliny i krokusa, niebieska ściana pomalowana w charakterystyczne prostokąty i kulinarne rebusy w kolorach czerwieni. W kuchni rządzi ambitny szef Wojciech Strus. Lubi eksperymenty, nietypowe połączenia, robi świetne sosy i dressingi (zwłaszcza truskawkowo-majerankowy). Zgodnie z założeniami karta zmienia się co miesiąc - rytm nadają jej pory roku i pojawiające się wraz z nimi produkty. Jest zestawem dań autorskich. Sporo tu inspiracji Wschodem - daniem stałym są gyutataki, czyli marynowana surowa polędwica z tartym świeżym czosnkiem i imbirem (22 zł). Teraz podawane są młode warzywa (bób, marchewka, ziemniaczki, brokuły, kalafior) w maślanym sosie z parmezanem (28 zł) i inne dania sezonowe, polskie - młode ziemniaczki zapiekane z serem i śmietaną (18 zł) czy chłodnik jogurtowy z owocami leśnymi i majerankiem (13 zł). Latem dodatkiem do dań głównym jest szpinak, szparagi, młody groszek. Właściciele wprowadzają do kart ekologiczne produkty, np. zieloną soczewicę czy twaróg. Codziennie w godz. 12 - 15 podawane są tu - poza kartą - świetne zestawy lunchowe w cenie 21 zł (zupa lub sałata, danie główne, mały deser). Bywa schabowy z kapustą, sałata z fetą, makaron z suszonymi pomidorami, chłodnik z arbuzem, kotlety mielone, bita śmietana z truskawkami albo sękacz przywieziony spod Białegostoku.
Sezon na owoce leśneTorcik z twarogu ekologicznego i makreli na pumperniklu z sałatami w winegrecie - 30 zł
Karkówka balsamiczno-jagodowa z rukolą - 42 zł
Semifreddo malinowe - 14 zł
Rachunek - 86 zł
e-mail: esencja@esencjasmaku.pl, strona internetowa: esencjasmaku.pl, czynne: codz. 11-23, można płacić kartą
ul. Odolańska 10, Mokotów, tel. 022 845 09 44
Kuchnia: międzynarodowaSzef kuchni: Wojtek Stus
Rok założenia: 2007
Liczba miejsc: 30 -40
Sala VIP: NIE
Sektor dla palących: NIE
Ogródek: TAK
Muzyka: jazz, chillout
Parking: NIE
Parking strzeżony: NIE
Organizacja wesel i bankietów: NIE
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: TAK
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: TAK
Biznes lunch: TAK
Internet bezprzewodowy: TAK
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski
Znaki szczególne: częste, regularne zmiany karty
Wady: meble
Ceny dań głównych: 20 zł -40 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.