Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Magiel cafe

Monika Kucia 14-07-2009, ostatnia aktualizacja 10-07-2009 13:53

Tu panuje spokojny, niespieszny klimat. Bezpretensjonalna, oswojona z nowoczesnymi tendencjami kuchnia. Wystrój nawiązuje do nazwy.

autor: Jakub Ostałowski
źródło: Rzeczpospolita
autor: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
autor: Darek Golik
źródło: Fotorzepa

Kuchnia jest fantastyczna. Bezpretensjonalna, oswojona z nowoczesnymi tendencjami. Talerz dekoruje się tu jednym listkiem bazylii i obsypuje jego krawędzie parmezanem. Choć to raczej kuchnia domowa, widać, że karta układana była świadomie. Jest prosta, mało wymyślna – są tu domowej roboty marynaty do oliwek, mięs i ryb, własny mus cytrynowy, mrożona herbata. Kawa latte wjeżdża na stół w warstwach obsypanych wiórami czekolady, a grzanki do zupy podane są w miseczce, żeby nie rozmiękły w zupie.

Wystrój nawiązuje do magla. Funkcję stojaka na gazety i gry planszowe pełni zabytkowa maglownica, na suficie rozciągnięto białe płótna. Do spinaczy do bielizny przymocowanych do ścian poprzyczepiano gazety i magazyny. Drewniana klamerka przytrzymuje rachunek na brzegu talerzyka.

Ale najważniejsze jest menu zawierające mieszaninę dań określanych ogólnie jako lunchowe – ryż z przesmażonymi na oliwie z oliwek warzywami: brokułami, cukinią i pomidorem (16,50 zł) czy krem marchewkowo-imbirowy (7,50 zł). Trochę tu wpływów włoskich, trochę polskich, trochę międzynarodowych. Mocną stroną są makarony. Win jest tu mało, ale są niedrogie. Np. różowe wino prowansalskie La Santoniere kosztuje tylko 49 zł za butelkę. Za bardzo przyzwoite domowe wino sycylijskie zapłacimy 13 zł (karafka 0,25 l).

Z menu: Smak nowości

Mus krewetkowy a la panna cotta z rzepą i zielonym sosem – 19 zł

Tymiankowo-jabłkowy chicken-burger na razowym toście z konfiturą z cebuli i sałatką z winegretem – 29 zł

Tarta z konfiturą morelową i maglową gorzką czekoladą – 15 zł

Rachunek – 59 zł (gdy dania zamawia się pojedynczo, a nie w zestawie przystawka + danie główne + deser)

e-mail: kontakt@magielcafe.pl, strona internetowa: www.magielcafe.pl, czynne: pon.-pt. od 9 do ostatniego gościa, sob.-niedz. od 10 do ostatniego gościa, można płacić kartą

ul. Stępińska 3/5, Mokotów, tel. 0514 033 756

Kuchnia: europejska

Szef kuchni: –

rok założenia 2007

Liczba miejsc: 30

Sala VIP: TAK 4-osobowa

Sektor dla palących: NIE

Ogródek: NIE

Muzyka: jazz, klubowa

Parking: TAK

Parking strzeżony: NIE

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: TAK

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: TAK

Biznes lunch: TAK

Internet bezprzewodowy: NIE

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: TAK

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: wernisaże, koncerty, spektakle dla dzieci

Wady: ogródek na ulicy

Ceny dań głównych: 26 zł – 44 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane