Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Rubikon Bistro & Restaurant

Monika Kucia 17-07-2009, ostatnia aktualizacja 16-07-2009 16:58

Jeśli szukać idealnego ogrodu na letni obiad w mieście, to ten należący do restauracji Rubikon zajmującej całą powierzchnię ogromnej willi będzie doskonałym typem.

autor: Robert Gardziński
źródło: Rzeczpospolita
autor: Robert Gardziński
źródło: Rzeczpospolita
autor: Gardziński Robert
źródło: Fotorzepa

Rosną tu stare drzewa, w tym stuletni cyprys. Budynek wybudował w okresie międzywojennym producent gumki myszki i dlatego w międzywojniu znana była pod nazwą Willa Myszka.

Rubikon zajmuje dwie kondygnacje. Na dole jest lobby z barem, przytulny zakątek z kominkiem i fotelami oraz ogród zimowy. Latem w weekendy (w godz. 13 - 16) można tu przychodzić na brunch, na którym serwowane są typowe włoskie przekąski, np. bakłażany z grilla, szynka parmeńska z melonem i suszone pomidory, oraz dania główne, np. miecznik w sosie bazyliowym z dzikim ryżem czy borowikowe ravioli. Na deser zjemy m.in. tiramisu czy nugat śliwkowy.

Dzieci dostają gratisowy obiad, np. spaghetti pomodoro czy pizzę margeritę ze świeżą mozzarellą, a w ogrodzie trampolina do skakania.

Cena brunchu: 90 zł od osoby dorosłej. Karta główna restauracji jest zbiorem dań inspirowanych kuchnią włoską. Dużo tu prostoty, ale i wyśmienitej jakości produktów. Klasykiem jest atramentowe tagliolini z krewetkami (32 zł), specjalnymi letnimi daniami, np. sola ze szparagami na sosie z białych szparagów (52 zł) czy sorbety bazyliowo-limonkowe (18 zł). Znajdziemy tu ponadto ponad 100 gatunków wina (m.in. butelki takich producentów jak Marques de Riscal, Pio Cesare, Antinori i Capponi). Duża część dostępna jest na kieliszki.

Festiwal piemoncki w Rubikonie był inauguracją własnego importu win. Właściciele restauracji odbyli podróż do Piemontu, tam nawiązali kontakty i przyjaźnie z często niewielkimi i nieobecnymi na polskim rynku producentami. Ostatnio odwiedzili Zachodnią Toskanię i sprowadzili stamtąd wina z lokalnego szczepu sangiovese z domieszkami merlot, syrah i cabernet sauvignon. W piątkowe wieczory wszystkie wina z karty kosztują 20 proc. taniej.

Kolacja

Kolacja Carpaccio wołowe na rucoli - 28 zł

Tęczowa papardella z krewetkami i karczochami - 28 zł

Ossobucco cielęce z risotto szafranowym - 58 zł

Nugat śliwkowy - 20 zł

Rachunek - 134 zł

ul. Wróbla 3/5, Mokotów, tel. 022 847 66 55

e-mail: info@rubikon.waw.pl, strona internetowa: www.rubikon.waw.pl, czynne: codz. 12-22, można płacić kartą

Kuchnia: włoska, śródziemnomorska

Szef kuchni: Łukasz Apel

Rok założenia: 2002

Liczba miejsc: 150

Sala VIP: TAK (8 miejsc)

Sektor dla palących: TAK

Ogródek: TAK (z trzema tarasami)

Muzyka: nastrojowa

Parking: TAK

Parking strzeżony: TAK

Organizacja wesel i bankietów: TAK

Dostawa dań na telefon/Internet: NIE

Dania na wynos: NIE

Katering: TAK

Śniadanie plus świeża prasa: NIE

Bizneslunch: TAK

Internet bezprzewodowy: TAK

Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK

Karta win: TAK

Wino na kieliszki: TAK

Klimatyzacja/wentylacja: TAK

Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE

Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski

Znaki szczególne: weekendowe brunche rodzinne w cenie 90 zł od osoby

Wady: dojazd

Ceny dań głównych: 42 zł - 58 zł

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane