Nasz typ: Rubikon Bistro & Restaurant
Jeśli szukać idealnego ogrodu na letni obiad w mieście, to ten należący do restauracji Rubikon zajmującej całą powierzchnię ogromnej willi będzie doskonałym typem.
Rosną tu stare drzewa, w tym stuletni cyprys. Budynek wybudował w okresie międzywojennym producent gumki myszki i dlatego w międzywojniu znana była pod nazwą Willa Myszka.
Rubikon zajmuje dwie kondygnacje. Na dole jest lobby z barem, przytulny zakątek z kominkiem i fotelami oraz ogród zimowy. Latem w weekendy (w godz. 13 - 16) można tu przychodzić na brunch, na którym serwowane są typowe włoskie przekąski, np. bakłażany z grilla, szynka parmeńska z melonem i suszone pomidory, oraz dania główne, np. miecznik w sosie bazyliowym z dzikim ryżem czy borowikowe ravioli. Na deser zjemy m.in. tiramisu czy nugat śliwkowy.
Dzieci dostają gratisowy obiad, np. spaghetti pomodoro czy pizzę margeritę ze świeżą mozzarellą, a w ogrodzie trampolina do skakania.
Cena brunchu: 90 zł od osoby dorosłej. Karta główna restauracji jest zbiorem dań inspirowanych kuchnią włoską. Dużo tu prostoty, ale i wyśmienitej jakości produktów. Klasykiem jest atramentowe tagliolini z krewetkami (32 zł), specjalnymi letnimi daniami, np. sola ze szparagami na sosie z białych szparagów (52 zł) czy sorbety bazyliowo-limonkowe (18 zł). Znajdziemy tu ponadto ponad 100 gatunków wina (m.in. butelki takich producentów jak Marques de Riscal, Pio Cesare, Antinori i Capponi). Duża część dostępna jest na kieliszki.
Festiwal piemoncki w Rubikonie był inauguracją własnego importu win. Właściciele restauracji odbyli podróż do Piemontu, tam nawiązali kontakty i przyjaźnie z często niewielkimi i nieobecnymi na polskim rynku producentami. Ostatnio odwiedzili Zachodnią Toskanię i sprowadzili stamtąd wina z lokalnego szczepu sangiovese z domieszkami merlot, syrah i cabernet sauvignon. W piątkowe wieczory wszystkie wina z karty kosztują 20 proc. taniej.
KolacjaKolacja Carpaccio wołowe na rucoli - 28 zł
Tęczowa papardella z krewetkami i karczochami - 28 zł
Ossobucco cielęce z risotto szafranowym - 58 zł
Nugat śliwkowy - 20 zł
Rachunek - 134 zł
ul. Wróbla 3/5, Mokotów, tel. 022 847 66 55
e-mail: info@rubikon.waw.pl, strona internetowa: www.rubikon.waw.pl, czynne: codz. 12-22, można płacić kartą
Kuchnia: włoska, śródziemnomorskaSzef kuchni: Łukasz Apel
Rok założenia: 2002
Liczba miejsc: 150
Sala VIP: TAK (8 miejsc)
Sektor dla palących: TAK
Ogródek: TAK (z trzema tarasami)
Muzyka: nastrojowa
Parking: TAK
Parking strzeżony: TAK
Organizacja wesel i bankietów: TAK
Dostawa dań na telefon/Internet: NIE
Dania na wynos: NIE
Katering: TAK
Śniadanie plus świeża prasa: NIE
Bizneslunch: TAK
Internet bezprzewodowy: TAK
Menu sezonowe/specjalności szefa: TAK
Karta win: TAK
Wino na kieliszki: TAK
Klimatyzacja/wentylacja: TAK
Udogodnienia dla niepełnosprawnych: NIE
Języki obce, jakich używają kelnerzy: angielski
Znaki szczególne: weekendowe brunche rodzinne w cenie 90 zł od osoby
Wady: dojazd
Ceny dań głównych: 42 zł - 58 zł
Dodaj swoją opinię
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.