Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nasz typ: Kompania Piwna

Monika Kucia 12-12-2008, ostatnia aktualizacja 19-07-2009 20:12

To naprawdę nietypowe miejsce. Bo nadal u nas rzadkością jest istnienie knajpy piwnej, w której nie królują ciemne masywne stoły, atakujący ze wszystkich zakamarków zapach piwa i... jedzenie z grilla.

autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
autor: Rafał Guz
źródło: Rzeczpospolita
źródło: Rzeczpospolita

Kompania Piwna jest dowodem na to, że można uniknąć tych mankamentów. Miejsce jest przestronne i z pomysłem podzielone na różnej wielkości sale – w każdej zmieści się 30-osobowa grupa. Miło spędza się tu czas, siedząc przy jasnych stołach i zerkając na stylowo ubraną obsługę.

Ponieważ kuchnia jest tu mieszanką dań czeskich, polskich i bawarskich – tutejszym daniem firmowym jest rzecz jasna golonka. I to nie byle jaka – mała porcja ma około kilograma, a zwykła dwukrotnie przekracza tę wagę. Jest tak ogromna, że cudzoziemcy robią sobie z nią pamiątkowe zdjęcia, bo w domu nikt by im nie uwierzył, że gdziekolwiek we wschodniej Europie podaje się takie porcje. Równie imponujący jest sznycel z ćwiartką cytryny czy zestaw pieczonych i smażonych mięs (choć moim zdaniem za mało w nim szlachetnych). W knajpie na Podwalu warto zjeść tatara z polędwicy wołowej, spróbować pierogów z kaszanką i rozpływającego się w ustach pstrąga z patelni podawanego z masłem ziołowym. To hity. W menu znajdziemy także pięć dań z jagnięciny (np. comber czy żeberka), które nieźle komponują się z piwem. Przy tej ciekawej i urozmaiconej ofercie kulinarnej aż żal, że wbrew nazwie Kompania Piwna mało zadbała o smakoszy złocistego napoju. Poza pilsnerem, tyskim i piwem korzennym dla pań – nie znajdziemy tu innego gatunku.

Na wesoły wieczór

Kwaśnica na żebrach z ziemniakami - 7 zł

Stek z kurczaka z oscypkiem z grilla - 21 zł

Mizeria z ogórkami i kwaśną śmietaną - 6 zł

Strucla z lodami waniliowymi - 9 zł

Piwo Pilsner Urquell (0,4 l) - 6 zł

rachunek: 49 zł

e-mail: podwale@podwale25.pl, strona internetowa: www.podwale25.pl, czynne: pon.-sob. 11-1, niedz. 12-1, można płacić kartą

ul. Podwale 25, Nowe Miasto, tel. 022 635 63 14

Dodaj swoją opinię

Życie Warszawy

Najczęściej czytane