Kuchnia ponad podziałami
Koszerne dania w luźnej, bezpretensjonalnej atmosferze przy dźwiękach sefardyjskiej muzyki zjemy teraz w samym centrum miasta. To miejsce powstało w odpowiedzi na lans, glamour i blichtr.
Tel-Aviv cafe + Deli, ul. Poznańska 11, tel. 22 22 621 11 28, czynne od poniedziałku do środy w godz. 8 – 22, w czwartki w godz. 10 – 22, w piątki w godz. 8.30 – 24, w soboty w godz. 10 – 24, w niedziele w godz. 10 – 22, można płacić kartą
Informacje dodatkowe:
Parking – nie
Bezprzewodowy Internet – tak
Karta win – tak
Atrakcje dla dzieci – tak
Sekcja dla palących – tak
Ustawiono tu proste stoły i krzesła. Sala w głębi pomalowana na głęboki kolor bakłażana jest pomieszczeniem dla palących. Wiele uroku mają stare okna i szerokie parapety z porozrzucanymi na nich kolorowymi poduchami. Po jedzenie podchodzimy sami do baru. Dania wypisano kredą na dużej tablicy.
Menu jest wyłącznie wegetariańskie i wegańskie. Jedna z zasad koszerności mówi bowiem, że nie wolno łączyć potraw z mleka i mięsa. Rano można tu wpaść na śniadanie w cenie 14 zł, złożone z grzanek z ciabatty i czterech dowolnych dodatków do wyboru, np. pasty jajecznej, babaganusz (pasta z bakłażana), miodu i serka mascarpone. Dodatkowo serwowany jest jogurt ze świeżymi owocami (11 zł). Warto spróbować także świeżych koktajli owocowych i warzywnych, np. z kiwi, truskawki i soku porzeczkowego (14 zł) albo z soku pomidorowego, świeżej bazylii i oregano (14 zł).
Wiele propozycji dań zmienia się codziennie. Z zup (11 zł) gotowana jest np. turecka czorba (soczewica czerwowna, warzywa, papryka czerwona), zupa jemeńska (warzywa, ryż, soczewica, skórka z cytryny, przyprawa Haładżi) czy Bnei Menashe (soczewica, papryka żółta, czarnuszka, chilli, curry).
Dania ciepłe (14 zł) to m.in. kugel warzywny – tradycyjna zapiekanka żydowska, pasztida – izraelski omlet z warzywami oraz zapiekanka turecka – z bakłażana, cukinii, pomidorów świeżych i suszonych oraz przypraw, m.in. kuminu i kekiku.
Desery także rotują. Ja trafiłam bna wspaniałe ciasto cytrynowe z mocno wyczuwalnym gorzko-kwaśnym smakiem skórki cytrynowej. Dostaniemy tu ciasta bez mąki albo bez mleka – dla uczulonych lub na diecie.
Prawie wszystkich pysznych przekąsek można spróbować tu w niedzielę, bo w godz. 10 – 14 serwowane jest izraelskie śniadanie w cenie 20 zł od osoby. Na stole stoi słój z pastą humus z ciecierzycy i tahini (zmiażdżony sezam), półmisek z tabuleh, czyli sałatka z kuskusu z pomidorem, ogórkiem i pietruszką, słoje z oliwkami, misy z sałatą, koszyczki z chlebkiem pita. Koniecznie trzeba spróbować pikantnego, cudownie kwaśno-słodkiego chutney’u ze świeżego mango. Większość dań przeznaczonych jest do jedzenia palcami, co jest i przyjemne, i integracyjne. Do stołu z przekąskami można podchodzić wielokrotnie.
Marokańska herbata, wino z Galilei, szisza, ale także stolik dla dzieci, kawa na mleku sojowym, dr Pepper, czyli napój karmelkowy to reprezentacja całego wachlarza oferty skierowanej i do wegetarian, i do ortodoksyjnych Żydów, i do ateistycznych rodzin, i do samotnych gejów, i do cyklistów, i do emerytów. Tel-Aviv Cafe jest naprawdę miejscem ekumenicznym. W wielkomiejskim stylu.
Jedz kolorowo:
Tabbouleh – kus-kus, pomidor, ogórek, mięta, papryka – 14 zł
Pasta z soczewicy – 14 zł
Turecka jogurtowa (na zimno, z ogórkiem, jogurtem, rodzynkami) – 11 zł
Koktajl z soku wielowarzywnego, ogórka, natki – 14 zł
Rachunek: 53 zł
Jedzenie: 4
Atmosfera: 5
Obsługa: samoobsługa
Skala: 1-5
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.