Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Rekordowe sushi

koz 18-11-2014, ostatnia aktualizacja 18-11-2014 08:53

Światowy rekord w układaniu największej mozaiki z sushi należy do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska.

Bicie rekordu w układaniu sushi
źródło: Materiały Organizatora
Bicie rekordu w układaniu sushi
źródło: Materiały Organizatora
źródło: Materiały Organizatora

Głównym składnikiem wykonanej kompozycji o powierzchni aż 40,78 metrów kwadratowych był łosoś norweski. Inicjatorem bicia rekordu, które odbyło się w Zespole Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie, była Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza.

Bicie Guinness World Record w układaniu mozaiki z sushi w Warszawie nie było przypadkowe – Polska jest bowiem największym na świecie importerem łososia norweskiego. Jest on drugą najczęściej wybieraną przez Polaków rybą, a jego konsumpcja stale rośnie.

W prace związane z układaniem największej mozaiki z sushi bezpośrednio zaangażowane były 34 osoby, w tym 20 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska oraz 13 sushi masterów. Nad sprawną organizacją i przebiegiem wydarzenia czuwał Andrzej Polan, znany szef kuchni. W efekcie ułożyli oni 40,78 metra kwadratowego mozaiki nawiązującej kształtem i kolorystyką do narodowych barw Polski i Norwegii.

Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi. Do ich przygotowania wykorzystano: 340 kilogramów ryżu, 380 kilogramów łososia, 2350 arkuszy wodorostów, 10 kilogramów wasabi, 40 litrów octu ryżowego, 10 kilogramów majonezu, 95 kilogramów ogórka zielonego, 50 kilogramów marchwi, 5 kilogramów kopru, 10 kilogramów serka kremowego, 40 kilogramów cukru, 4 kilogramy soli.

Po zakończeniu bicia rekordu, wszyscy uczniowie szkoły i ich rodziny oraz zaproszeni goście mogli na miejscu skosztować przygotowanych smakołyków.

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego - ZSG Poznańska to jedna z największych (1200 uczniów), w Polsce szkół zawodowych i techników. W 2013 r. osiągnęła najwyższą zdawalność egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe spośród wszystkich szkół zawodowych Warszawy.

ZSG Poznańska jest między innymi, zdobywcą kilkudziesięciu nagród w krajowych i międzynarodowych w konkursach gastronomicznych, a wielu jej uczniów to laureaci olimpiad. Najzdolniejsi z nich rokrocznie otrzymują stypendia edukacyjne Prezydenta Warszawy.

Poznańska ściśle współpracuje z przyszłymi pracodawcami, w tym z renomowanymi hotelami i restauracjami tj. m.in. Hilton, Marriott, Sheraton czy Westin, organizując dla uczniów praktyki zawodowe.

zyciewarszawy.pl