Kanapka z dżemem pomaga w walce z rakiem
Składniki zawarte w galaretce i dżemie mogą pomagać w zapobieganiu rozprzestrzeniania się raka. Tak przynajmniej sugerują najnowsze wyniki badań.
Badania wykazały, że pektyna - naturalne włókno występujące w owocach i warzywach, bardzo często używane podczas przetwarzania żywności - odgrywa pewną rolę w walce z postępem choroby.
Zmodyfikowana forma tego włókna, używana jako składnik żelujący w żywności, może także mieć efekt antyrakowy.
Eksperci ostrzegają jednak przed brakiem umiaru w spożywaniu takich produktów. Są one zazwyczaj bogate również w cukier.
Najnowsze badania były prowadzone przez Instytut Żywności w Norwich.
Zespół pod przewodnictwem profesora Vika Morrisa odkrył, że w odpowiednich warunkach, pektyna uwalnia cząsteczki, które mają działanie antyrakowe.
Testy laboratoryjne pokazały, że ta cząsteczka wiąże się w organizmie z pewnym białkiem (zwanym galaktyną-3). Białko to jest odpowiedzialne za różne stany postępu choroby nowotworowej.
Uważa się, że wpływanie w ten sposób na białko może przystopować jego zdolność do stymulowania raka.
Prof. Morris przyznaje, że modyfikowana pektyna z galaretek i dżemów może mieć efekty antynowotworowe.
- Zabiegi stosowane w przemyśle spożywczym do modyfikowania pektyny mogą wzmóc uwalnianie cząsteczki łączącej się z białkiem - mówi Morris.
- Wiem, że wszyscy będą teraz oczekiwać od dżemów ochrony, ale nie zapominajmy, że to bomba kaloryczna przesycona cukrem - ostrzega profesor. - Lepiej jeść owoce i warzywa, które dodatkowo zawierają inne "magiczne pociski" antyrakowe.
Nie jest jeszcze jednak udowodnione, że nieprzetworzone owoce i warzywa również zawierają pektynę w formie wpływającej na nowotwór.
Prof. Morris planuje kontynuować badania w kierunku działania naturalnej pektyny. Mają one odpowiedzieć na pytanie, czy nieprzetworzona również będzie uwalniać w organizmie cząsteczki.
Uczony wierzy, że tak właśnie się dzieje. Pewne szerokozakrojone badania wykazały już wcześniej, że ludzie, którzy jedli dużo owoców i warzyw, mieli mniejsze szanse na zachorowanie i szybki rozwój nowotworu.
Szczegółowe badania w 2007 r. wykazały natomiast, że pektyna może spowalniać rozwój raka prostaty.
Pektyna
- Rocznie produkuje się na cały świecie ok. 35 tys. ton pektyny.
- Większość pektyny używanej w procesach przetwarzania żywności pochodzi ze skórek cytrusów i pulpy jabłek.
- Na etykietach produktów spożywczych oznacza się pektynę jako E440.
- Bogatymi źródłami pektyny są poza tym czarna porzeczka, jabłka i śliwki oraz warzywa: marchew i ziemniaki.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.