Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Kanapka z dżemem pomaga w walce z rakiem

mkd 14-10-2008, ostatnia aktualizacja 14-10-2008 12:31

Składniki zawarte w galaretce i dżemie mogą pomagać w zapobieganiu rozprzestrzeniania się raka. Tak przynajmniej sugerują najnowsze wyniki badań.

źródło: www.sxc.hu

Badania wykazały, że pektyna - naturalne włókno występujące w owocach i warzywach, bardzo często używane podczas przetwarzania żywności - odgrywa pewną rolę w walce z postępem choroby.

Zmodyfikowana forma tego włókna, używana jako składnik żelujący w żywności, może także mieć efekt antyrakowy.

Eksperci ostrzegają jednak przed brakiem umiaru w spożywaniu takich produktów. Są one zazwyczaj bogate również w cukier.

Najnowsze badania były prowadzone przez Instytut Żywności w Norwich.

Zespół pod przewodnictwem profesora Vika Morrisa odkrył, że w odpowiednich warunkach, pektyna uwalnia cząsteczki, które mają działanie antyrakowe.

Testy laboratoryjne pokazały, że ta cząsteczka wiąże się w organizmie z pewnym białkiem (zwanym galaktyną-3). Białko to jest odpowiedzialne za różne stany postępu choroby nowotworowej.

Uważa się, że wpływanie w ten sposób na białko może przystopować jego zdolność do stymulowania raka.

Prof. Morris przyznaje, że modyfikowana pektyna z galaretek i dżemów może mieć efekty antynowotworowe.

- Zabiegi stosowane w przemyśle spożywczym do modyfikowania pektyny mogą wzmóc uwalnianie cząsteczki łączącej się z białkiem - mówi Morris.

- Wiem, że wszyscy będą teraz oczekiwać od dżemów ochrony, ale nie zapominajmy, że to bomba kaloryczna przesycona cukrem - ostrzega profesor. - Lepiej jeść owoce i warzywa, które dodatkowo zawierają inne "magiczne pociski" antyrakowe.

Nie jest jeszcze jednak udowodnione, że nieprzetworzone owoce i warzywa również zawierają pektynę w formie wpływającej na nowotwór.

Prof. Morris planuje kontynuować badania w kierunku działania naturalnej pektyny. Mają one odpowiedzieć na pytanie, czy nieprzetworzona również będzie uwalniać w organizmie cząsteczki.

Uczony wierzy, że tak właśnie się dzieje. Pewne szerokozakrojone badania wykazały już wcześniej, że ludzie, którzy jedli dużo owoców i warzyw, mieli mniejsze szanse na zachorowanie i szybki rozwój nowotworu.

Szczegółowe badania w 2007 r. wykazały natomiast, że pektyna może spowalniać rozwój raka prostaty.

Pektyna

  • Rocznie produkuje się na cały świecie ok. 35 tys. ton pektyny.
  • Większość pektyny używanej w procesach przetwarzania żywności pochodzi ze skórek cytrusów i pulpy jabłek.
  • Na etykietach produktów spożywczych oznacza się pektynę jako E440.
  • Bogatymi źródłami pektyny są poza tym czarna porzeczka, jabłka i śliwki oraz warzywa: marchew i ziemniaki.

The Daily Telegraph

Najczęściej czytane