Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Dobry chleb, bo na zakwasie

Marek Kozubal 07-10-2009, ostatnia aktualizacja 07-10-2009 22:32

Walentyna Rakiel-Czarnecka, fundacja Dobre Życie, organizatorka akcji promującej zdrowe żywienie w szkołach.

źródło: archiwum prywatne

Za kilka dni zostanie zorganizowany w szkołach Tydzień Żytniego Chleba. Dlaczego chleb na zakwasie warto promować?

Walentyna Rakiel-Czarnecka: Bo półki sklepowe zalewa sztuczna, wytwarzana na skalę przemysłową żywność. Mamy zbyt mało informacji, z czego składają się takie produkty. Szkoła to najlepsze miejsce, aby promować zdrowe żywienie. Chleb to podstawowy artykuł spożywczy. Zdaniem lekarzy i dietetyków ten produkowany na zakwasie jest najzdrowszy. Dla mnie najważniejsze jest to, aby przed włożeniem chleba do koszyka konsumenci byli świadomymi, który bochenek wybrać.

W jaki sposób opowiadać w szkole o chlebie?

To zależy od pomysłowości nauczycieli, którzy w szkołach poprowadzą na ten temat lekcje. Można zaprosić piekarzy i wspólnie go upiec. Można poprosić uczniów, aby wyhodowali zakwas w domu albo opowiedzieć o całym cyklu produkcji tego produktu. Do kuratorium oświaty i szkół trafiły już materiały z przykładowymi scenariuszami lekcji.

Pojawia się moda na domowe wypiekanie chleba?

Tak. Nie tylko na wsi, ale także w miastach. W stolicy wspaniale promuje go cech warszawskich piekarzy. Chleb można wypiekać w domu i nie jest do tego potrzebny piec. Na rynku są już dostępne kuchenki i maszynki do produkcji okrągłych bochenków.

Życie Warszawy

Najczęściej czytane