Dobry chleb, bo na zakwasie
Walentyna Rakiel-Czarnecka, fundacja Dobre Życie, organizatorka akcji promującej zdrowe żywienie w szkołach.
Za kilka dni zostanie zorganizowany w szkołach Tydzień Żytniego Chleba. Dlaczego chleb na zakwasie warto promować?
Walentyna Rakiel-Czarnecka: Bo półki sklepowe zalewa sztuczna, wytwarzana na skalę przemysłową żywność. Mamy zbyt mało informacji, z czego składają się takie produkty. Szkoła to najlepsze miejsce, aby promować zdrowe żywienie. Chleb to podstawowy artykuł spożywczy. Zdaniem lekarzy i dietetyków ten produkowany na zakwasie jest najzdrowszy. Dla mnie najważniejsze jest to, aby przed włożeniem chleba do koszyka konsumenci byli świadomymi, który bochenek wybrać.
W jaki sposób opowiadać w szkole o chlebie?
To zależy od pomysłowości nauczycieli, którzy w szkołach poprowadzą na ten temat lekcje. Można zaprosić piekarzy i wspólnie go upiec. Można poprosić uczniów, aby wyhodowali zakwas w domu albo opowiedzieć o całym cyklu produkcji tego produktu. Do kuratorium oświaty i szkół trafiły już materiały z przykładowymi scenariuszami lekcji.
Pojawia się moda na domowe wypiekanie chleba?
Tak. Nie tylko na wsi, ale także w miastach. W stolicy wspaniale promuje go cech warszawskich piekarzy. Chleb można wypiekać w domu i nie jest do tego potrzebny piec. Na rynku są już dostępne kuchenki i maszynki do produkcji okrągłych bochenków.
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.