Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Wielkanoc w wielkim stylu

Monika Kucia 01-04-2010, ostatnia aktualizacja 01-04-2010 11:06

Kompozycja Pawła Oszczyka, szefa kuchni restauracji La Rotisserie – ekskluzywny hotel Le Regina zaprasza w niedzielę i poniedziałek wielkanocny na wiosenny linner, czyli połączenie lunchu  z kolacją
autor: Radek Pasterski
źródło: Fotorzepa
Kompozycja Pawła Oszczyka, szefa kuchni restauracji La Rotisserie – ekskluzywny hotel Le Regina zaprasza w niedzielę i poniedziałek wielkanocny na wiosenny linner, czyli połączenie lunchu z kolacją

Arsenał, ul. Długa 53, tel. 22 635 83 77, czynny codziennie w godz. 8 – 24; można płacić kartą

Goście mogą tu zjeść obiad w lany poniedziałek. Dania wiosenne to m.in. krem ze szparagów (23 zł), krewetki na ostro z grapefruitem i pomarańczami (49 zł) oraz kaczka z gnocchi (włoskie kopytka, 59 zł). Można tu także komponować sałatki według własnego wyboru (29 zł). Dzieciom można zamówić caramelle – pierożki jak cukiereczki z ricottą (27 zł) oraz pulpeciki z jagnięciny serwowane z tagliatelle (33 zł). Lekki deser to beza przekładana lodami cytrynowymi (23 zł).

Biosfeera, al. Niepodległości 80, tel. 22 898 01 55, czynna codziennie w godz. 10 – 22; można płacić kartą

W poniedziałek zjemy tu wegetariańskie specjały wielkanocne, np. tradycyjny żurek na zakwasie, podawany z szaszłykiem jajecznym (16 zł), zupę chrzanową (13 zł), a także pierogi z kaszą i serem – pierogi wypełnione kaszą gryczaną, twarogiem i fetą, podawane z szalotką podsmażaną na maśle (25 zł).

Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11, tel. 22 851 23 23, czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8 – 23, w soboty w godz. 9 – 23, w niedziele od 12 do 22; można płacić kartą

Na dania z karty można tu przyjść w lany poniedziałek od godz. 12. Zjemy tu np. placuszki ze słodkich patatów, marchewki i świeżej kolendry z sałatką z kurczaka marynowanego w przyprawach cajun, kiełków nasion i mieszanych sałat skropionych vinaigrette (24 zł) albo sałatkę ze szpinaku i truskawek w imbirowo-balsamicznym vinaigrette (30 zł). Wśród dań głównych znalazł się m.in. pieczony kurczak z hodowli ekologicznej marynowany w pomarańczach, podany z sosem ze świeżych truskawek (40 zł).

Boathouse, Wał Miedzeszyński 389a, tel. 22 616 32 23, czynny codziennie od godz. 12 do ostatniego gościa; można płacić kartą (oprócz American Express)

Tu zarówno w niedzielę, jak i poniedziałek wielkanocny w godz. 12 – 17 odbędzie się rodzinny brunch. W menu klasyczne śródziemnomorskie i polskie potrawy świąteczne, np. grecka zupa cytrynowa czy jajka nadziewane sałatką z fetą. Cena brunchu to 129 zł od osoby, dzieci do lat 12 – gratis. Dziećmi zajmą się animatorki, które przygotują okolicznościowe gry i zabawy – np. poszukiwanie wielkanocnych jajek.

Hotel Bristol Le Meridien, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 551 00 00, można płacić kartą

Tu można przyjść zarówno w niedzielę, jak i w poniedziałek od godz. 12.30 na brunch w cenie 175 zł. Zostaną przygotowane tradycyjne polskie dania, jak pieczona w całości szynka szpikowana goździkami, pieczona kaczka w majeranku z jabłkami, barszcz chrzanowy, biała parzona kiełbasa z musem chrzanowym, nadziewane jajka oraz pieczyste mięsa. Niezależnie od tego goście znajdą na stołach potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

Trattoria Chianti, ul Foksal 17, tel. 22 828 02 22, czynna codziennie w godz. 12 – 23; można płacić kartą

W poniedziałkowym, świątecznym menu jest m.in. sałata z grillowaną szynką parmeńską, jajkami przepiórczymi i grzankami (28 zł), tagliatelle z królikiem w sosie z pomidorów i świeżych ziół (36 zł) oraz pstrąg z grilla w sosie z limoncello (49 zł). Na deser dostaniemy carpaccio z pomarańczy z lodami czekoladowymi (18 zł).

Downtown, Hotel InterContinental, ul. Emilii Plater 49, tel. 22 328 87 45, czynne: od poniedziałku do piątku w godz. 6.30 – 10.30, 12 – 15, w soboty w godz. 12 – 16, w niedziele w godz. 12.30 – 16; można płacić kartą

Zarówno w niedzielę, jak i w poniedziałek w restauracji Downtown odbędzie się w godz. 12.30 – 16 rodzinny brunch, m.in. ze stacją sushi. Bardzo duży wybór dań (np. pikantny chowder z krewetek, speatzle, dużo deserów). Osobno przygotowywane będą pieczone mięsa, makarony i dania z woka. Cena: 135 zł od osoby, dzieci do lat sześciu – gratis, dzieci od sześciu do 12 lat – 50 proc. ceny.

Kołomyja, ul. Od Lasu 23, Konstancin-Jeziorna, tel. 22 754 05 94

W poniedziałek wielkanocny restauracja będzie czynna od godziny 12. Zamówimy tu deski mięs, syberyjskie pielmieni, żmudzkie cepeliny, lwowską zupę rybną. W karcie spory wybór dziczyzny: ragout z jelenia (49 zł), dzik z sosem z czarnej porzeczki (49 zł), comber sarni z sosem jałowcowym (49 zł). Na rodzinne biesiady można zamówić ucztę kresową podaną na gorącej patelni.

La Rotisserie, Mamaison hotel Le Regina, ul. Kościelna, tel. 22 531 60 70, czynna codziennie w godz. 12 – 23; można płacić kartą

Wielkanocny linner (• połączenie lunchu z kolacją, na zdjęciu) odbędzie się 4 i 5 kwietnia w godz. 13 – 18. W menu przygotowanym przez szefa kuchni Pawła Oszczyka będą m.in. domowy pasztet z królika z marynowaną dynią, filet z dorsza pieczony w kaszy gryczanej, wiosenny barszcz z botwinki, pieczona w całości szynka z prosięcia z sosem majerankowym. W cenę 195 zł za osobę wliczone są oprócz dań: aperitif, dwie lampki wina, kawa i herbata.

Marconi, hotel Bristol, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, tel. 22 625 25 25, czynne codziennie w godz. 6.30 – 10.30, 12 – 23; można płacić kartą

Restauracja działa przez całe święta jak zwykle. W specjalnym menu wśród przystawek jest torcik z łososia i węgorza wędzonego z sałatką z jaj przepiórczych i szparagów z delikatnym sosem cytrynowym (39 zł) oraz tradycyjny pieczony pasztet z zająca (29 zł). Jako danie główne zamówimy doradę pieczoną z ziołami na grillowanych warzywach z pikantnym sosem pomidorowym i kremowym dressingiem bazyliowo-czosnkowym (85 zł). Na deser będzie tradycyjna pascha z sałatką z owoców cytrusowych i sosem Cointreau (20 zł).

Grecka restauracja Meltemi, ul. Drawska, róg Szczęśliwickiej, tel. 22 823 98 77, czynna codziennie w godz. 12 – 23

W Wielki Poniedziałek otwarta będzie tawerna grecka. Możemy tu liczyć na świeże owoce morza (np. Glossa me garides – sola faszerowana krewetkami, szpinakiem i orzechami, 48 zł). Zjemy tu klasyczne greckie przekąski (26 zł) czy humus – mus z cieciorki i pasty sezamowej z czerwoną cebulą i oliwkami (16 zł).

Sheraton Warsaw Hotel, ul. Prusa 2, tel. 22 450 67 06, czynny od poniedziałku do czwartku w godz. 6.30 – 23, w piątki w godz. 8.30 – 22, w soboty i niedziele w godz. 7.30 – 22; można płacić kartą

Wielkanocny brunch w niedzielę i poniedziałek to m.in. takie potrawy jak pieczony pasztet z gęsi z sałatką ze szparagów, schab pieczony nadziewany farszem z grzybów, jajka wielkanocne z różnymi nadzieniami oraz rolada z sandacza z kurkami i rakami. Brunch świąteczny dostępny będzie w godzinach 12.30 – 16.30 w cenie 165 zł od osoby. Dla dzieci w wieku do 4 lat brunch jest bezpłatny, pociechom w wieku od 4 do 15 lat przysługuje 50 proc. zniżki.

Trylogia, hotel Jan III Sobieski, pl. Zawiszy 1, tel. 22 579 10 08, czynny codziennie w godz. 12 – 22.30; można płacić kartą

Włodzimierz Dębniak, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, przygotował na święta specjalne dania z jaj – trio jaj wielkanocnych z łososiem, śledziem matiasem i czerwonym kawiorem (25 zł) oraz zapiekane jajka z farszem z grzybów leśnych (25 zł). Goście zamówić mogą także marynowanego fileta z indyka podanego na purée ziemniaczanym ze świeżym koprem i sosem jarzębinowym (25 zł). Na deser będzie pascha z bakaliami, brzoskwinią i sosem pomarańczowym (18 zł).

Fusion, Hotel The Westin Warsaw al. Jana Pawła II 21, tel. 22 450 86 31; czynny w sobotę i niedzielę w godz. 7 – 10.30, lunch: codziennie w godz. 12 – 18, kolacja: codziennie w godz. 18 – 22.30; można płacić kartą

Wielkanocny brunch w niedzielę i poniedziałek to m.in. takie potrawy jak pasztet z kurczaka z majonezowym musem z wasabi, węgorz wędzony na galaretce z buraków, roladka z królika ze szpinakiem. Menu zostanie wzbogacone o typowo świąteczne dania. Brunch dostępny będzie w godzinach 12.30 – 16.30 w cenie 159 zł. Dla dzieci w wieku do 4 lat brunch jest bezpłatny, natomiast gościom w wieku od 4 do 15 lat przysługuje 50 proc. zniżki.

Życie Warszawy

Najczęściej czytane