Oscypek – góralski przysmak w stolicy
W Warszawie trwają ferie zimowe. Kto pozostaje w mieście, może przywołać smak narciarskich kurortów dzięki typowym dla tych rejonów potrawom. A chyba nic tak nie kojarzy się z góralską kuchnią jak oscypek – jeden z najbardziej charakterystycznych polskich regionalnych serów.
Stołeczni restauratorzy nie zapomnieli o tym tradycyjnym przysmaku. Oscypek podawany jest nie tylko w lokalach specjalizujących się w polskich daniach. Występuje również w kartach restauracji z kuchnią międzynarodową, kawiarniach oraz miejscach w stylu bistro.
Klasyka z żurawiną
Najbardziej popularna forma podawania oscypka to grube plastry zdjęte prosto z grilla, a do tego dodatek niemal obowiązkowy – żurawinowa konfitura. Bez niej gorąca przekąska nie smakuje już tak samo. Sycącą przystawkę w takiej formie zamówimy m.in. w restauracji Folk Gospoda (19 zł), Karpielówka (18,5 zł), Siwy Dym (16 zł).
Czytaj więcej na kulinarnik.pl
Żadna część jak i całość utworów zawartych w dzienniku nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w
jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją,
fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody Gremi Media SA
Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody Gremi Media SA lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione
pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.