Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Oscypek – góralski przysmak w stolicy

Marita Górska 23-02-2011, ostatnia aktualizacja 23-02-2011 18:24

W Warszawie trwają ferie zimowe. Kto pozostaje w mieście, może przywołać smak narciarskich kurortów dzięki typowym dla tych rejonów potrawom. A chyba nic tak nie kojarzy się z góralską kuchnią jak oscypek – jeden z najbardziej charakterystycznych polskich regionalnych serów.

Najbardziej popularna  forma podawania oscypka to grube plastry zdjęte prosto z grilla
autor: Dariusz Majgier
źródło: Fotorzepa
Najbardziej popularna forma podawania oscypka to grube plastry zdjęte prosto z grilla

Stołeczni restauratorzy nie zapomnieli o tym tradycyjnym przysmaku. Oscypek podawany jest nie tylko w lokalach specjalizujących się w polskich daniach. Występuje również w kartach restauracji z kuchnią międzynarodową, kawiarniach oraz miejscach w stylu bistro.

Klasyka z żurawiną

Najbardziej popularna forma podawania oscypka to grube plastry zdjęte prosto z grilla, a do tego dodatek niemal obowiązkowy – żurawinowa konfitura. Bez niej gorąca przekąska nie smakuje już tak samo. Sycącą przystawkę w takiej formie zamówimy m.in. w restauracji Folk Gospoda (19 zł), Karpielówka (18,5 zł), Siwy Dym (16 zł).

Czytaj więcej na kulinarnik.pl

kulinarnik.pl

Najczęściej czytane