Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Kiedy dokarmiać ptaki?

koz 26-12-2016, ostatnia aktualizacja 26-12-2016 08:56

Kiedy i jak dokarmiać ptaki zimą? Tego można dowiedzieć się z plakatów i ulotek przygotowanych przez Biuro Ochrony Środowiska.

źródło: Mat. Straży Miejskiej m. st. Warszawy

Dokarmiając ptaki trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. M.in.: ptaki należy dokarmiać tylko podczas mrozów i/lub śniegu, regularnie i aż do nastania odwilży; kiedy rozpoczniemy dokarmianie – nie należy go zaprzestawać; pokarm powinno się wykładać w czystych miejscach, a niezjedzone i zalegające resztki usuwać – gnijąc, mogą stać się siedliskiem bakterii; podawać trzeba naturalny i świeży pokarm, np. łuskane ziarna słonecznika. Chleb lub resztki ze stołu (słone, doprawione dania) mogą ptakom zaszkodzić, wystawiajmy świeża wodę.

Jeżeli nie możemy przestrzegać powyższych zasad, to lepiej nie dokarmiać wcale.

Warto również poznać ptasie przysmaki. Inne "potrawy" będą smakować szczygłom czy wróblom (nasiona dyni, łuskany słonecznik, owies), a inne sikorkom czy dzięciołom (kawałki słoniny, nasiona rzepaku).

Wszystkie te podstawowe zasady znalazły się na plakatach i ulotkach informacyjnych zatytułowanych „Jak mądrze dokarmiać ptaki zimą, aby im nie szkodzić?". Przygotowane przez Biuro Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy materiały trafią za pośrednictwem dzielnic m.in. do szkół, lecznic weterynaryjnych, a także do spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych. Znaleźć je będzie można również w siedzibach organizacji pozarządowych zajmujących się awifauną oraz na komisariatach straży miejskiej.

zyciewarszawy.pl