Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Nowe miejsce dla miłośników nauki

koz 06-07-2017, ostatnia aktualizacja 06-07-2017 07:25

Zakończył się konkurs na koncepcję architektoniczną nowego budynku Kopernika - Pracownię Przewrotu Kopernikańskiego.

źródło: materiały prasowe

Pracownia będzie interdyscyplinarnym i międzysektorowym ośrodkiem badawczo-rozwojowym w dziedzinie edukacji. Połączy badania z zakresu antropologii, edukacji, psychologii i socjologii oraz nowych technologii i nauk inżynieryjnych, aby tworzyć prototypy i innowacyjne rozwiązania edukacyjne.

- Siedziba Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, jaką zbudujemy na warszawskim Powiślu to kolejny ważny element w przestrzeni miasta. Stworzymy tu przestrzeń współpracy edukacji, nauki i biznesu. Dzisiejsze wydarzenie – ogłoszenie wyników konkursu na koncepcję Pracowni potwierdza, jak duży potencjał tkwi w przestrzeni skupionej nad Wisłą, którą od kilku lat przywracamy miastu i mieszkańcom – mówi Renata Kaznowska, wiceprezydent Warszawy i dodaje - Konkurs na koncepcję architektoniczną to było prawdziwe wyzwanie dla projektantów, cieszę się że tak dużo - bo aż 35 pracowni z kraju i z zagranicy wzięło udział w konkursie. Zależało nam, aby wyłoniony w drodze konkursu projekt, wyróżniał się wysoką jakością architektury, wpisywał w pejzaż miasta.

Sąd konkursowy pod przewodnictwem Jerzego Grochulskiego tak uzasadnił wybór : - Autorom pracy przyznano pierwszą nagrodę za właściwe odniesienie się do budynku w zakresie kontynuacji linii zabudowy, prawidłowe uzupełnienie tkanki urbanistycznej w obszarze opracowania konkursowego oraz prawidłowe wytworzenie pierzei ulicy Wybrzeże Kościuszkowskie. Wykreowano prostą i elegancką w formie bryłę budynku z ukształtowanymi w niej podcieniami w narożnikach od strony północnej i południowej. Autorzy pracy zaproponowali odniesienie się do relacji pomiędzy istniejącym budynkiem Centrum Nauki Kopernik a projektowanym budynkiem Pracowni Przewrotu Kopernikańskiego, polegające na poszukiwaniu indywidualnych środków wyrazu wynikających z planowanych w obiekcie przyszłych działań i jego funkcji.

Zwycięzca otrzymał nagrodę wysokości 50 tys. zł. W najbliższym czasie podpisze umowę na realizację projektu budowlanego i wykonawczego.

Prace projektowe powinny być wykonane w technologii BIM i zakończone w kwietniu 2018 r. W tym samym roku ogłoszony zostanie przetarg na generalnego wykonawcę, którego zadaniem będzie ukończenie budowy do końca 2020 r.

Centrum Nauki Kopernik wraz z projektem budowy PPK znajduje się na skróconej liście instytucji, mogących się ubiegać o dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego w konkursie "Działalność badawczo – rozwojowa jednostek naukowych".

Do końca października 2017 r. zostanie złożony wniosek o dofinansowanie planowanej budowy i wyposażenia badawczego budynku. CNK będzie ubiegać się o około 25 mln zł. Środki własne zebrane przez Kopernika i zapewnione przez sponsorów zabezpieczą pozostałą część inwestycji. Wyniki konkursu będą znane w marcu 2018 r.

zw.com.pl