Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Czekoladowy pociąg

koz 13-11-2014, ostatnia aktualizacja 14-11-2014 21:32

Makieta miasta, suknie haute couture i rzeźby wykonane z czekolady przez mistrzów cukierników fabryki E. Wedel, będzie można zobaczyć w Pałacu Kultury.

Janusz i Joanna Profusowie
źródło: Materiały Organizatora
Janusz i Joanna Profusowie

W dniach 14 – 16 listopada 2014 roku, w Pałacu Kultury i Nauki odbędą się największe w Polsce targi cukiernicze Expo Sweet. Przedsiębiorcy z branży cukierniczej i czekoladowej zaprezentują swoje osiągnięcia, a odwiedzający, skosztować słodkości.

Na gości Festiwalu czekają liczne atrakcje. Gospodarzem wedlowskiego stoiska będzie maestro czekolady, Janusz Profus, który zaprezentuje swoje ostatnie dzieło – największy czekoladowy pociąg w Europie jeżdżący po najprawdziwszym, czekoladowym mieście. Zwiedzający będą mogli również, jako pierwsi poznać premierowe praliny od marki Wedel – Chocolate Pearls, przygotowane specjalnie z okazji 120-lecia Pijalni Czekolady E.Wedel przy ulicy Szpitalnej w Warszawie. Dwanaście wyjątkowych trufli, skrytych w delikatnej, gorzkiej czekoladzie to ręcznie dekorowany przysmak, stworzony w edycji limitowanej, który dostępny będzie w sprzedaży w pijalniach w całej Polsce od połowy listopada.

Miłośnicy czekoladowych słodkości będą mogli nie tylko spróbować wedlowskich produktów, ale i obejrzeć pokaz, w którym moda łączy się z czekoladową pasją. Agnieszka Maciejak, polska projektantka, wraz z Joanną Profus, przygotowała kolekcję. Dziewięć kreacji zostało wykonanych w całości z czekolady, łącznie z każdym szczegółem np. zamkiem czy guzikiem. Do zdobienia strojów wykorzystano czyste, 24-karatowe złoto oraz technikę opartą na spożywczych barwnikach tworzących brokat.

To jednak nie jedyne słodkie dzieła sztuki, jakie zachwycą odwiedzających Festiwal Czekolady i Słodyczy. Kunszt mistrzów cukiernictwa będzie można podziwiać również w trakcie pokazów "na żywo", a profesjonaliści i utalentowani hobbyści cukiernictwa zmierzą się w konkursie na najpiękniejszy tort okolicznościowy. Wszystko to przeplatane będzie warsztatami kulinarnymi dla miłośników domowego gotowania i zabawami dla najmłodszych.

Bilety wstępu na Festiwal Czekolady i Słodyczy będą dostępne na miejscu, w kasach Festiwalu. W Pijalniach Czekolady E.Wedel do każdego zakupu dodawane będą specjalne ulotki, uprawniające do bezpłatnego wejścia na teren festiwalu, a także 10-procentowej zniżki przy zakupie słodkości.

Szczegółowe informacje na www.festiwal.exposweet.pl

zyciewarszawy.pl

Najczęściej czytane