Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.

Tańsze śniadanie wielkanocne

koz 25-03-2016, ostatnia aktualizacja 25-03-2016 08:32

Droższy cukier, jaja, chrzan, a tańsza kawa, udziec, masło. Statystycy odnotowali spadek cen kilkunastu produktów, które tradycyjnie trafiają na wielkanocny stół.

Jarmark świąteczny
źródło: Materiały Organizatora
Jarmark świąteczny

Spośród 15 produktów i artykułów żywnościowych ujętych w zestawieniu, zauważalny jest spadek cen większości z nich. Porównanie dotyczy cen z lutego 2016 r. w stosunku do lutego 2015 r. - informuje Justyna Wrocławska, z Urzędu Statystycznego w Warszawie.

W województwie mazowieckim najbardziej spadły ceny m.in.: udźca z indyka surowego (o 9,8 proc.) i masła "Extra" 82-83 proc.tłuszczu (o 8,7 proc.).

Natomiast wzrost cen wystąpił przede wszystkim wśród takich artykułów jak: cukier (o 19,1 proc.), chrzan (o 2,7 proc.), jaja kurze (o 1,8 proc.).

W samej stolicy ceny artykułów również w większości spadły. Najbardziej obniżyły się ceny takich artykułów jak: kawa naturalna mielona (o 21,1 proc.), udziec z indyka surowy (o 13 proc.), masło "Extra" 82-83 proc.tłuszczu (o 12,3 proc.). Wzrosły natomiast najbardziej ceny: cukru (o 24 proc.), kaczki świeżej (o 14,6 proc.), chrzanu tartego (o 9,9 proc).

"Ciekawie wypada porównanie naszych "możliwości zakupowych", a więc ilości produktów, jaką mogliśmy kupić za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw w lutym 2016 r. w stosunku do lutego 2015 r." - dodaje Justyna Wrocławska.

Wzrost wynagrodzeń oraz spadek cen niemal wszystkich produktów ujętych w zestawieniu spowodował, że w tym roku za średnią pensję można kupić nieco więcej niż rok temu.

W lutym 2016 r. w województwie mazowieckim za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw,czyli 5101,57 zł można było kupić np. o 179 jaj, 151 bochenków chleba, 9 kg szynki wieprzowej gotowanej więcej niż przed rokiem.

W Warszawie natomiast za przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw, czyli 5466,88 zł można było kupić np. o 398 jaj, 13 kg kiełbasy suszonej oraz 16 kg sernika zwykłego więcej niż rok wcześniej.

zyciewarszawy.pl

Najczęściej czytane