Na swoich stronach spółka Gremi Media SA wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach prawidłowego świadczenia usług, odpowiedniego dostosowania serwisów do preferencji jego użytkowników, statystycznych oraz reklamowych. Korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza wyrażenie zgody na użycie plików cookies w pamięci urządzenia. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności kliknij TU.


Rozmawianie o interesach przy smacznym posiłku i w odpowiedniej atmosferze sprzyja dobrym negocjacjom. Polecamy miejsca na mniej formalne lub spontaniczne spotkania oraz takie, gdzie pójdziemy, aby olśnić gości światowym szykiem, dyskretną elegancją i profesjonalną obsługą. »

Dawne przepisy przekształcone w nowoczesny sposób. Łączenie niełączonych dotąd składników. Eksperymenty z dziczyzną, lokalnymi produktami i przyprawami to działalność części szefów kuchni zafascynowanych kuchnią polską. Inni kontynuują najlepsze tradycje i trwają przy sprawdzonych recepturach. Zależnie od naszych upodobań możemy więc wybrać w narodowych smakach tradycję lub nowoczesność.

Tu najważniejsze są świeże i oryginalne składniki. Kuchnia Południa - włoska, hiszpańska, francuska bazuje na prostych połączeniach. Niektórym udaje się przenieść klimat toskańskiej trattorii czy greckiej tawerny do centrum Polski. Pomagają zacienione ogródki, wino w karafkach i muzyka na żywo.

Popularność sushi idzie w parze z coraz większą wiedzą na jego temat. Już wiadomo, że wasabi i sosu sojowego nie wolno mieszać, a sushi to przede wszystkim forma podania ryżu, a nie ryby. Sprowadzane są najdziwniejsze gatunki ryb, bo jemy ich coraz więcej i coraz chętniej. Powoli wiedza o ich walorach zdrowotnych zaczyna być powszechna. Także dania bezmięsne są teraz oczywistym składnikiem kart menu w większości restauracji.

Wyrafinowane pralinki, ręcznie robione czekoladki, gęsta czekolada na gorąco w wielu smakach o odsłonach - to nowość na kulinarnej mapie Warszawy. Jagnięcina z marakują? Parmezanowa pianka? Eksperymenty kulinarne to codzienność w wielu restauracjach. Gastronomia rozwija się dziś niezwykle dynamicznie, co owocuje ciekawymi, choć czasem kontrowersyjnymi, pomysłami. Kuchnia, a raczej sztuka kulinarna, wymaga wyrobienia w odbiorze. Warto ćwiczyć.

Bezpretensjonalny klimat, swojska atmosfera, przyjazna obsługa, a przede wszystkim dobra kuchnia to zalety restauracji dobrych na niedzielny obiad w gronie rodziny. Dla dzieci wędrówka po kuchniach świata może się stać fascynującą przygodą. Dawajmy najmłodszym próbować różnych produktów, nie zamykajmy ich w świecie pulpetów.

Do Warszawy przyjeżdżają oryginalne, lokalne produkty – bułgarskie sery, francuskie małże czy chilijskie owoce. Na restauracyjny rynek wkroczyły produkty ekologiczne i spod znaku Fair Trade. Nie ruszając się z miasta, możemy więc odbyć podróż po kuchniach świata od Europy przez Azję po Amerykę.

Kuchnia japońska, tajska, indyjska i indonezyjska zadomowiły się w Warszawie na dobre. Wyraziste smaki i niezwykłe przyprawy jak z baśni z tysiąca i jednej nocy przypadły do gustu dużej grupie bywalców. W kilku miejscach można zamawiać słynną wołowinę Kobe i samodzielnie wybierać homary spośród okazów żyjących w homariach



Grillowanie stało się popularnym stylem spędzania wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy pogoda nie sprzyja krótkiemu wyjazdowi z miasta albo siedzeniu w ogródku? Można wybrać się z gronem przyjaciół do... miasta. Minibrowary, w których serwuje się pieczone mięso i świeżo warzone piwo albo kluby z koncertami na żywo wydają się alternatywą dla siedzenia z gitarą przy ognisku. W gąszczu warszawskich lokali dobrze jest znaleźć własne miejsce.

Kultura picia wina rozwija się w Polsce niezwykle dynamicznie. Powstają wine bary, gdzie znajdziemy etykiety z całego świata, kompetentną obsługę i duży wybór trunków na kieliszki. Coraz częściej pojawiają się też miejsca promujące wina danego regionu -węgierskie, portugalskie, toskańskie itd. Naukę smakowania i poznawania wina można rozpocząć w każdym wieku - nigdy nie jest za późno, by dowiedzieć się, co nam najbardziej odpowiada.

Najsmaczniejsze



subiektywny przegląd knajp


Gdzie zjeść by się najeść, a gdzie zjeść aby zwrócić. Gdzie zbałamucić niewinną panienkę (tudzież chłopczyka), a gdzie się sponiewierać z kumplami z woja/klasy/pracy/podwórka? Oto wielce nieobiektywny przegląd warsiawskich lokaly. »